Przepisy TOMASZA RACHWALSKIEGO, 4 sezon Kraków

Żur staropolski
Żur staropolski

PRZYSTAWKA Żur staropolskiSkładniki: 1 l wody 1 l zakwasu domowego (żytniego) 1/2 kg kiełbasy wędzonej 150 g białej surowej kiełbasy 250 g boczku wędzonego 250 g szynki wędzonej lub polędwicy4 grzyby suszone, namoczone dzień wcześniej 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku100 g serka topionego śmietankowego około 400 g śmietany 18% 2-3 łyżki żurku instant 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli szczypta mielonego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiegojajka Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Kiełbasę, boczek, szynkę kroimy w kostkę lub w paski, wkładamy do garnka i chwilę gotujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy w całości kilka białych surowych kiełbasek. Ugotowane kiełbaski natychmiast wyjmujemy z zupy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę lub paski i wkładamy z powrotem do zupy. Osobno gotujemy jajka na twardo. Namoczone dzień wcześniej grzyby, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. W misce zupy rozpuszczamy 2-3 łyżki żurku instant i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Następnie wlewamy zakwas, dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość gotujemy około 10 minut. Jedno rozdrobnione jajko dodajemy do zupy. Ponownie odlewamy miskę zupy, w której dokładnie rozpuszczamy śmietanę, i stopniowo wlewamy do garnka dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ćwiartką jajka na jedną porcję. Najlepszy żurek jest po 2-3 dniach.

DANIE GLÓWNE:Jagnięcina w sosie jogurtowymSkładniki: ok. 2 kg młodej jagnięciny 2 opakowania (po 420 g) lub więcej jogurtu naturalnego 1/2 kostki masła 100 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże cebule 2 łyżki lub więcej kurkumy 1 łyżka lub więcej mielonego cynamonu 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kminku (lub kolendry) w proszku 1 łyżeczka imbiru 1/2 główki czosnku sól sok z cytryny oliwa z oliwek płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Dzień wcześniej myjemy i kroimy jagnięcinę w większą kostkę. Wkładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy kurkumą, odrobiną kminku, papryki ostrej, kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku i zalewamy ok. 220g jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień zamarynowaną jagnięcinę przekładamy do dużego garnka z roztopionym masłem. Cebule kroimy, podsmażamy na oliwie, posypujemy kurkumą, miksujemy i dodajemy do mięsa. Pomidory z puszki, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, miksujemy i dodajemy do mięsa. Całość na małym ogniu dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko zacznie powoli bulgotać dodajemy resztę przypraw oraz jogurtu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy bezpośrednio koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe mięso nakładamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałów. Podajemy z upieczoną koniecznie tego samego dnia pitą. PitaSkładniki: 3 szklanki mąki np. typu 450 5 dag świeżych drożdży 1 1/2 szklanki ciepłej wody 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowaniaW dużej misce mieszamy: mąkę, sól i cukier. Do szklanki wkruszamy świeże drożdże, wlewamy oliwę, zalewamy do połowy szklanki ciepłą (nie gorącą) wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy resztę wody i całość wlewamy do miski. Mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto zaczyna się wiązać. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania miękkiego konsystencji. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Następnie pitę dzielimy na pół, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Gotowy placek wykładamy na blachę wyłożoną wysmarowanym masłem papierem i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180°C Upieczony placek kroimy na 8 części. Następnie wyrabiamy drugi placek i pieczemy w taki mas sposób, co poprzedni.DESERPrawie sernik na zimnoSkładniki : słoik kremu czekoladowego 370 g duża paczka sucharków 2 serki homogenizowane wanilinowe (400 g) 1/2 l śmietany kremówki 36 % żelatyna 1-2 łyżki 2 galaretki owoce do obłożeniaSposób przygotowania:Krem czekoladowy miksujemy i mieszamy z rozdrobnionymi sucharkami. Uzyskaną masę wykładamy do tortownicy. Śmietanę ubijamy dodając rozpuszczoną w wodzie zimną żelatynę oraz serki homogenizowane. Gotową masę wykładamy na spód czekoladowy. Na wierzchu układamy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

Jagnięcina w sosie jogurtowym
Jagnięcina w sosie jogurtowym
Prawie sernik na zimno
Prawie sernik na zimno
podziel się:

Pozostałe wiadomości