PRZYSTAWKA:
Krewetkowy grzejnik
Składniki:
- 450 g dużych krewetek
- 4 łyżki ryżu
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- puszka mleka kokosowego
- 3 cebule szarlotki
- 2 duże pomidory świeży imbirodrobina papryki chiliszczypiorekoliwa i odrobina masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Do gotującej wody wrzucamy 2 kostki rosołowe oraz dodajemy pokrojoną cebulę, imbir, paprykę chili. Całość gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dodajemy mleko kokosowe, połowę krewetek, pomidory bez skórki, sos rybny i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Następnie miksujemy. Drugą połowę krewetek marynujemy imbirem, czosnkiem i papryczką chili. Następnie smażymy na maśle razem z marynatą i dodajemy do zupy. Zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
DANIE GŁÓWNE:
Kurczak z wietrznej wyspy
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- niewielki kawałek twardego sera
- 4 plastry koziego sera
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka rozbijamy, solimy, pieprzymy. Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem śmietany, czosnku, oraz odrobiny startego twardego sera. Rozbite piersi smarujemy z jednej strony szpinakiem, na szpinaku układamy pokrojony ser kozi, zwijamy a następnie później zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Na sam koniec wszystko zawijamy w folię aluminiową (należy uważać żeby końcówka folii aluminiowej znalazła się u góry zawijańca). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 1 godzinę.
Sos mojo
Składniki:
- 140 g jasnego chleba
- 4 łyżki stołowe octu winnego
- 4 łyżki stołowe wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- odrobina papryczki chili
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Z chleba odkrajmy skórę, następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia. Polewamy octem winnym i wodą. Posypujemy słodką papryką, kminkiem, oregano, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy. W przypadku zbyt dużej gęstości sosu dodajemy odrobinę wody. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Pomarszczone ziemniaki
Składniki:
- 0,5 kg niedużych (2-4 cm średnicy) ziemniaków
- 1,5 łyżki stołowej soli morskiej
Sposób przygotowania:
Na dnie garnka układamy umyte ziemniaki w mundurkach. Zalewamy wodą tylko do ich przykrycia, dodajemy sól. Gotujemy bez przykrycia, do odparowania prawie całej ilości wody. Przed podaniem wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 100°C piekarnika, aby odparować resztę wody, w ten sposób ziemniaki pokryją się solą. Podajemy z sosem mojo. Dekorujemy papryką, serem kozim i szczypiorem.
DESER:
Ostra wisienka
Składniki:
- 200 g wiśni
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 4 bezy
- 200 g czekolady
- 50 g masła
- wiśniówka
- galaretka wiśniowa
- papryczka chili do smaku
Sposób przygotowania:
Na dnie pucharków układamy wiśnie, pokrojoną w kostkę galaretkę wiśniową pokruszone bezy i bitą śmietanę. Następnie wkładamy do słodzenia do lodówki i przygotowujemy mus czekoladowy.
Mus czekoladowy
0,2 l śmietany zagotowujemy w rondelku, dodajemy masło i czekoladę. Następnie dodajemy odrobinę drobno pokrojonej papryczki chilli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy mus czekoladowy wykładamy na wierzch naszego deseru. Deser ozdabiamy wisienką nasączoną wiśniówką z listkiem mięty.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >