Przepisy TOMASZA MAKSYMIUKA, 4 sezon Poznań

Krewetkowy grzejnik
Krewetkowy grzejnik

PRZYSTAWKA:

Krewetkowy grzejnik

Składniki:

  • 450 g dużych krewetek
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 cebule szarlotki
  • 2 duże pomidory świeży imbirodrobina papryki chiliszczypiorekoliwa i odrobina masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Do gotującej wody wrzucamy 2 kostki rosołowe oraz dodajemy pokrojoną cebulę, imbir, paprykę chili. Całość gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dodajemy mleko kokosowe, połowę krewetek, pomidory bez skórki, sos rybny i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Następnie miksujemy. Drugą połowę krewetek marynujemy imbirem, czosnkiem i papryczką chili. Następnie smażymy na maśle razem z marynatą i dodajemy do zupy. Zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

DANIE GŁÓWNE:

Kurczak z wietrznej wyspy

Kurczak z wietrznej wyspy
Kurczak z wietrznej wyspy

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • niewielki kawałek twardego sera
  • 4 plastry koziego sera
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka rozbijamy, solimy, pieprzymy. Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem śmietany, czosnku, oraz odrobiny startego twardego sera. Rozbite piersi smarujemy z jednej strony szpinakiem, na szpinaku układamy pokrojony ser kozi, zwijamy a następnie później zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Na sam koniec wszystko zawijamy w folię aluminiową (należy uważać żeby końcówka folii aluminiowej znalazła się u góry zawijańca). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 1 godzinę.

Sos mojo

Składniki:

  • 140 g jasnego chleba
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • odrobina papryczki chili
  • 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Z chleba odkrajmy skórę, następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia. Polewamy octem winnym i wodą. Posypujemy słodką papryką, kminkiem, oregano, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy. W przypadku zbyt dużej gęstości sosu dodajemy odrobinę wody. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Pomarszczone ziemniaki

Składniki:

  • 0,5 kg niedużych (2-4 cm średnicy) ziemniaków
  • 1,5 łyżki stołowej soli morskiej

Sposób przygotowania:

Na dnie garnka układamy umyte ziemniaki w mundurkach. Zalewamy wodą tylko do ich przykrycia, dodajemy sól. Gotujemy bez przykrycia, do odparowania prawie całej ilości wody. Przed podaniem wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 100°C piekarnika, aby odparować resztę wody, w ten sposób ziemniaki pokryją się solą. Podajemy z sosem mojo. Dekorujemy papryką, serem kozim i szczypiorem.

DESER:

Ostra wisienka

Ostra wisienka
Ostra wisienka

Składniki:

  • 200 g wiśni
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 4 bezy
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • wiśniówka
  • galaretka wiśniowa
  • papryczka chili do smaku

Sposób przygotowania:

Na dnie pucharków układamy wiśnie, pokrojoną w kostkę galaretkę wiśniową pokruszone bezy i bitą śmietanę. Następnie wkładamy do słodzenia do lodówki i przygotowujemy mus czekoladowy.

Mus czekoladowy

0,2 l śmietany zagotowujemy w rondelku, dodajemy masło i czekoladę. Następnie dodajemy odrobinę drobno pokrojonej papryczki chilli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy mus czekoladowy wykładamy na wierzch naszego deseru. Deser ozdabiamy wisienką nasączoną wiśniówką z listkiem mięty.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości