Przepisy TOMASZA LEWANDOWSKIEGO, sezon 5, Tarnów

Coś na ząb
Coś na ząb

PRZYSTAWKA:

Coś na ząb

Składniki:

  • 1/2 kg solonego śledzia marynowanego w zalewie jabłkowej
  • 100 g marynowanych kurek
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kieliszek żubrówki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzia marynujemy dzień wcześniej. Kurki mieszamy z dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i natki pietruszki. Doprawiamy oliwą z oliwek i żubrówką. Śledzia zwijamy, tak, aby powstało wewnątrz miejsce na farsz kurkowy. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Marynata do śledzi

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 20 ml octu jabłkowego
  • sok z cytryny
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 20 dag trawy żubrowej
  • 1/2 marchewki

Sposób przygotowania:

Wszystkie płynne składniki mieszamy. Do gotowej zalewy dodajemy połówkę marchewki. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na około 12 godzin.

DANIE GŁÓWNE:

Złoty but generała

Składniki:

Złoty but generała
Złoty but generała
  • 70 dag polędwicy wołowej środkowej
  • 25 dag mięsa z kurczaka bez skóry
  • mały słoiczek pasty truflowej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę oczyszczamy z błon i odstawimy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Polędwica musi być w środku średnio wysmażona. Delikatnie pieprzymy do smaku i odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso z kurczaka mielimy, mieszamy z pastą truflową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie, na którym wykładamy część masy z kurczaka z truflami. Następnie na wyłożonej masie układamy polędwicę, którą dokładnie obkładamy pozostałą masą z kurczaka. Całość zawijamy w ciasto francuskie pamiętając, aby mocno docisnąć brzegi. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem sosu szpinakowego.

Sos szpinakowy

Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g śmietany 18%
  • 150 g gorgonzoli
  • 1/2 kostki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy na maśle. Do osobnego naczynia wlewany śmietanę, dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do cebuli i czosnku dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Całość dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany ser i całość dusimy na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

DESER:

Gorzki wulkan

Składniki:

Gorzki wulkan
Gorzki wulkan
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 350 g czekolady gorzkiej
  • 200 g cukru pudru
  • lody miętowe

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a na koniec cukier puder. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając. Następnie przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut. Deser podajemy z musem malinowym i lodami miętowymi.

Mus z malin

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy czekając aż syrop cukrowy zgęstnieje. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawiamy mus do lodówki na około 2 godziny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości