PRZYSTAWKA:
Coś na ząb
Składniki:
- 1/2 kg solonego śledzia marynowanego w zalewie jabłkowej
- 100 g marynowanych kurek
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kieliszek żubrówki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzia marynujemy dzień wcześniej. Kurki mieszamy z dodatkiem pokrojonej drobno cebuli i natki pietruszki. Doprawiamy oliwą z oliwek i żubrówką. Śledzia zwijamy, tak, aby powstało wewnątrz miejsce na farsz kurkowy. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Marynata do śledzi
Składniki:
- 400 ml wody
- 20 ml octu jabłkowego
- sok z cytryny
- 250 ml soku jabłkowego
- 20 dag trawy żubrowej
- 1/2 marchewki
Sposób przygotowania:
Wszystkie płynne składniki mieszamy. Do gotowej zalewy dodajemy połówkę marchewki. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na około 12 godzin.
DANIE GŁÓWNE:
Złoty but generała
Składniki:
- 70 dag polędwicy wołowej środkowej
- 25 dag mięsa z kurczaka bez skóry
- mały słoiczek pasty truflowej
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę oczyszczamy z błon i odstawimy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. Polędwica musi być w środku średnio wysmażona. Delikatnie pieprzymy do smaku i odstawiamy na godzinę do lodówki. Mięso z kurczaka mielimy, mieszamy z pastą truflową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie, na którym wykładamy część masy z kurczaka z truflami. Następnie na wyłożonej masie układamy polędwicę, którą dokładnie obkładamy pozostałą masą z kurczaka. Całość zawijamy w ciasto francuskie pamiętając, aby mocno docisnąć brzegi. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Mięso podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem sosu szpinakowego.
Sos szpinakowy
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 g śmietany 18%
- 150 g gorgonzoli
- 1/2 kostki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy na maśle. Do osobnego naczynia wlewany śmietanę, dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera. Do cebuli i czosnku dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Całość dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany ser i całość dusimy na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
DESER:
Gorzki wulkan
Składniki:
- 8 jajek
- 200 g masła
- 350 g czekolady gorzkiej
- 200 g cukru pudru
- lody miętowe
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a na koniec cukier puder. Do gotowej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając. Następnie przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 7-8 minut. Deser podajemy z musem malinowym i lodami miętowymi.
Mus z malin
Składniki:
- 1 kg malin
- 100 g cukru
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy czekając aż syrop cukrowy zgęstnieje. Następnie dodajemy maliny, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstawiamy mus do lodówki na około 2 godziny.