Przepisy TOMASZA KRUPY, 4. edycja, Warszawa

Pucharkowe trio
Pucharkowe trio

PRZYSTAWKA:

Purchawkowe trio

Ciasto

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanka mleka
  • 0,5 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy wodę i mleko, dodając masło i szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, wbijamy jajka ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę wkładamy do rękawa cukierniczego i formując ptysie wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Na upieczonych i wystudzonych ptysiach rozsmarowujemy przygotowane wcześniej pasty. Podajemy udekorowane rukolą.

Pasta I

Składniki:

  • pstrąg wędzony
  • opakowanie twarogu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 posiekanych rzodkiewek
  • sól
  • pieprz

Pasta II

Składniki:

  • 300 g koziego sera
  • 100 g rukoli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz

Pasta III

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 100 g twarogu
  • 3 suszone pomidory
  • 4 fileciki anchois
  • łyżeczka kaparów
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do poszczególnych past drobno siekamy, łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

DANIE GŁÓWNE

Ni to kaczka, ni to kura

Ni to kaczka, ni to kura
Ni to kaczka, ni to kura

Składniki:

  • 4 plastry mięsa wieprzowego
  • 4 plastry filetu z indyka
  • ogórek kiszony
  • plasterki wędzonego boczku
  • musztarda
  • 500 g kurek
  • opakowanie śmietany 30%
  • 100 ml białego wina
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 60 g bułki tartej
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • sól
  • mix sałat
  • sok z cytryny
  • orzeszki ziemne
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Plastry mięsa rozbijamy i układamy na sobie. Na środku układamy plaster wędzonego boczku posmarowanego musztardą oraz kawałek ogórka kiszonego. Tak przygotowane mięso zwijamy w formę roladek. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony. Następnie przekładamy do rondla z bulionem i dusimy. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Ubijamy na purée, dodajemy jajka, mąkę, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulkę, doprawiamy solą gałką muszkatołową i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Grzyby kroimy w cienkie paski i podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Następnie dolewamy wino i redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz oraz świeży rozmaryn. Sałatę mieszamy z pomidorkami i prażonymi orzeszkami. Doprawiamy winegretem. Gotowe mięso podajemy z ziemniaczanymi kotlecikami i sałatą.

DESER

Tarta grzechu warta

Tarta grzechu warta
Tarta grzechu warta

Składniki:

  • 150 g herbatników z czekoladą
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • mrożone wiśnie
  • wiśnie z kompotu
  • likier wiśniowy

Sposób przygotowania:

Herbatniki kruszymy, gotujemy z rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy dno formy i wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w rondelku, studzimy. Śmietanę ubijamy, miksujemy z kawą i delikatnie mieszamy z rozpuszczona czekoladą. Kolejna masa to bita śmietana połączona z roztopioną białą czekoladą. Masy przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wiśnie mrożone miksujemy z dodatkiem likieru. Gotową tratę polewamy musem wiśniowym i dekorujemy wiśniami z kompotu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości