Przepisy TOMASZA KRUPY, 4. edycja, Warszawa

Pucharkowe trio
Pucharkowe trio

PRZYSTAWKA:

Purchawkowe trio

Ciasto

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    • 0,5 szklanka mleka
      • 0,5 szklanka wody
        • 100 g masła
          • 4 jajka
            • sól

              Sposób przygotowania:

              W garnku zagotowujemy wodę i mleko, dodając masło i szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, wbijamy jajka ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę wkładamy do rękawa cukierniczego i formując ptysie wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Na upieczonych i wystudzonych ptysiach rozsmarowujemy przygotowane wcześniej pasty. Podajemy udekorowane rukolą.

              Pasta I

              Składniki:

              • pstrąg wędzony
                • opakowanie twarogu
                  • 1 łyżka octu jabłkowego
                    • 5 posiekanych rzodkiewek
                      • sól
                        • pieprz

                          Pasta II

                          Składniki:

                          • 300 g koziego sera
                            • 100 g rukoli
                              • 50 g ziaren słonecznika
                                • ząbek czosnku
                                  • 50 g suszonej żurawiny
                                    • sól, pieprz

                                      Pasta III

                                      Składniki:

                                      • 100 g sera feta
                                        • 100 g twarogu
                                          • 3 suszone pomidory
                                            • 4 fileciki anchois
                                              • łyżeczka kaparów
                                                • pieprz cytrynowy

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Wszystkie składniki do poszczególnych past drobno siekamy, łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

                                                  DANIE GŁÓWNE

                                                  Ni to kaczka, ni to kura

                                                  Ni to kaczka, ni to kura
                                                  Ni to kaczka, ni to kura

                                                  Składniki:

                                                  • 4 plastry mięsa wieprzowego
                                                    • 4 plastry filetu z indyka
                                                      • ogórek kiszony
                                                        • plasterki wędzonego boczku
                                                          • musztarda
                                                            • 500 g kurek
                                                              • opakowanie śmietany 30%
                                                                • 100 ml białego wina
                                                                  • 1 kg ziemniaków
                                                                    • 2 jajka
                                                                      • 1 cebula
                                                                        • 50 g mąki pszennej
                                                                          • 50 g mąki ziemniaczanej
                                                                            • 2 kostki bulionu grzybowego
                                                                              • 60 g bułki tartej
                                                                                • pieprz
                                                                                  • gałka muszkatołowa
                                                                                    • rozmaryn
                                                                                      • sól
                                                                                        • mix sałat
                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                            • orzeszki ziemne
                                                                                              • pomidorki koktajlowe
                                                                                                • oliwa

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Plastry mięsa rozbijamy i układamy na sobie. Na środku układamy plaster wędzonego boczku posmarowanego musztardą oraz kawałek ogórka kiszonego. Tak przygotowane mięso zwijamy w formę roladek. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony. Następnie przekładamy do rondla z bulionem i dusimy. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Ubijamy na purée, dodajemy jajka, mąkę, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulkę, doprawiamy solą gałką muszkatołową i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Grzyby kroimy w cienkie paski i podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Następnie dolewamy wino i redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz oraz świeży rozmaryn. Sałatę mieszamy z pomidorkami i prażonymi orzeszkami. Doprawiamy winegretem. Gotowe mięso podajemy z ziemniaczanymi kotlecikami i sałatą.

                                                                                                  DESER

                                                                                                  Tarta grzechu warta

                                                                                                  Tarta grzechu warta
                                                                                                  Tarta grzechu warta

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 150 g herbatników z czekoladą
                                                                                                    • 70 g roztopionego masła
                                                                                                      • 2 łyżki kawy espresso
                                                                                                        • 600 ml śmietany kremówki
                                                                                                          • 100 g białej czekolady
                                                                                                            • 200 g mlecznej czekolady
                                                                                                              • mrożone wiśnie
                                                                                                                • wiśnie z kompotu
                                                                                                                  • likier wiśniowy

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Herbatniki kruszymy, gotujemy z rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy dno formy i wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w rondelku, studzimy. Śmietanę ubijamy, miksujemy z kawą i delikatnie mieszamy z rozpuszczona czekoladą. Kolejna masa to bita śmietana połączona z roztopioną białą czekoladą. Masy przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wiśnie mrożone miksujemy z dodatkiem likieru. Gotową tratę polewamy musem wiśniowym i dekorujemy wiśniami z kompotu.

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości