PRZYSTAWKA:
Purchawkowe trio
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanka mleka
- 0,5 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę i mleko, dodając masło i szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy mąkę cały czas mieszając i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, wbijamy jajka ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę wkładamy do rękawa cukierniczego i formując ptysie wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Na upieczonych i wystudzonych ptysiach rozsmarowujemy przygotowane wcześniej pasty. Podajemy udekorowane rukolą.
Pasta I
Składniki:
- pstrąg wędzony
- opakowanie twarogu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 posiekanych rzodkiewek
- sól
- pieprz
Pasta II
Składniki:
- 300 g koziego sera
- 100 g rukoli
- 50 g ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- 50 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Pasta III
Składniki:
- 100 g sera feta
- 100 g twarogu
- 3 suszone pomidory
- 4 fileciki anchois
- łyżeczka kaparów
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do poszczególnych past drobno siekamy, łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
DANIE GŁÓWNE
Ni to kaczka, ni to kura
Składniki:
- 4 plastry mięsa wieprzowego
- 4 plastry filetu z indyka
- ogórek kiszony
- plasterki wędzonego boczku
- musztarda
- 500 g kurek
- opakowanie śmietany 30%
- 100 ml białego wina
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 60 g bułki tartej
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- sól
- mix sałat
- sok z cytryny
- orzeszki ziemne
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
Sposób przygotowania:
Plastry mięsa rozbijamy i układamy na sobie. Na środku układamy plaster wędzonego boczku posmarowanego musztardą oraz kawałek ogórka kiszonego. Tak przygotowane mięso zwijamy w formę roladek. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony. Następnie przekładamy do rondla z bulionem i dusimy. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Ubijamy na purée, dodajemy jajka, mąkę, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulkę, doprawiamy solą gałką muszkatołową i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Grzyby kroimy w cienkie paski i podsmażamy z drobno posiekaną cebulą. Następnie dolewamy wino i redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz oraz świeży rozmaryn. Sałatę mieszamy z pomidorkami i prażonymi orzeszkami. Doprawiamy winegretem. Gotowe mięso podajemy z ziemniaczanymi kotlecikami i sałatą.
DESER
Tarta grzechu warta
Składniki:
- 150 g herbatników z czekoladą
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżki kawy espresso
- 600 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- mrożone wiśnie
- wiśnie z kompotu
- likier wiśniowy
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy, gotujemy z rozpuszczonym masłem. Masą wykładamy dno formy i wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w rondelku, studzimy. Śmietanę ubijamy, miksujemy z kawą i delikatnie mieszamy z rozpuszczona czekoladą. Kolejna masa to bita śmietana połączona z roztopioną białą czekoladą. Masy przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wiśnie mrożone miksujemy z dodatkiem likieru. Gotową tratę polewamy musem wiśniowym i dekorujemy wiśniami z kompotu.