Przepisy Teresy Latuszewskiej - Syrdy, sezon 6, Łódź

Barszczyk raz, dwa, trzy.jpg
Barszczyk raz, dwa, trzy.jpg

PRZYSTAWKA:

Barszczyk raz, dwa, trzy

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna
  • 200 ml koncentratu naturalnego czerwonego barszczu
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów do farszu
  • pieprz ziarnisty
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • szczypta kminku w ziarnach (czubek łyżeczki od herbaty)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy w talarki, zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny z dodatkiem cebuli (nie doprowadzamy do wrzenia!). Następnie wywar odlewamy i gotujemy dalej przez około 10 – 15 minut z dodatkiem przypraw, pokrojonego w ćwiartki jabłka i cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wywaru z grzybów. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy. Podajemy w filiżankach, w towarzystwie zapiekanych uszek z sosem carbonara.

Uszka – ciasto

Składniki:

  • 1 jajko
  • 25 dag maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy kółka małą szklanką i na każde nakładamy kulkę farszu (wielkości orzecha laskowego). Dokładnie sklejamy. Gotujemy partiami, wyjmując cedzakową łyżką 1-2 minuty po wypłynięciu.

Uszka – farsz

Składniki:

  • 15 dag suszonych grzybów
  • 15 dag kapeluszy pieczarek
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Namaczamy grzyby w gorącej wodzie (około 1 szklanki, około 1 godz.). Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości z 1/2 cebuli. Odcedzamy. Wywar wlewamy do barszczu, grzyby drobno siekamy. Na maśle dusimy 1/2 cebuli oraz pieczarki, a następnie dodajemy posiekane grzyby. Dodajemy tartą bułkę. Całość doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu.

Biały sos carbonara

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki utartego sera (gruyere)
  • 1 żółtko
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w paski szynkę podsmażamy przez chwilę na maśle. Wlewamy śmietankę. Dodajemy ser, a następnie żółtko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uszka (trzy lub więcej sztuk) wkładamy do żaroodpornych kokilek, polewamy sosem i zapiekamy. Podajemy razem z czerwonym barszczem.

Roladki tutti frutti.jpg
Roladki tutti frutti.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Roladki tutti frutti

Roladki z polędwicy wołowej

Składniki:

  • około1/3 kg polędwicy wołowej
  • duży kieliszek brandy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Marynata

Składniki:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/2 szklanki oliwy
  • szczypta świeżych ziół: cząber, estragon

Sposób przygotowania:

Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odsączamy z zalewy, podsmażamy na oliwie i następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej oliwie przesmażamy posiekaną cebulę, którą następnie dodajemy do mięsa wraz z kieliszkiem brandy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 2 godziny. Jeszcze gorące mięso kroimy w cienkie plastry, smarujemy czerwonym pesto, szybko zawijamy w roladki i ponownie wkładamy na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy. Przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny.

Czerwone Pesto

Składniki:

  • słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • 40 g tartego parmezanu
  • 5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy.

Roladki z piersi indyka

Składniki:

  • ok. 1/3 kg piersi indyka

Marynata

Składniki:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Mięso odsączamy z zalewy. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę (nie obsmażamy przed pieczeniem). Gorące kroimy w cienkie plastry, smarujemy chutneyem, szybko zawijamy w roladki, przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy.

Chutney z gruszki lub z mango

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki octu
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki soli, chili i grubo potłuczonego pieprzu
  • 2-3 gruszki lub mango
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Namaczamy rodzynki we wrzątku. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, imbirem oraz przyprawami. Odcedzamy. Dodajemy obrane, pokrojone w kawałki gruszki i rodzynki i dusimy do odparowania płynu.

Zielone kładzione kluski

Składniki:

  • 3 jajka
  • 8 czubatych łyżek mąki
  • 2 czubate łyżki rozmrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy tyle wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Kluski kładziemy na gotującą, osoloną wodę. Po ok. 2-3 min. od wypłynięcia odcedzamy łyżka cedzakową.

Marchewka wiosenna

Składniki:

  • 4 długie cienkie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • szklanka wody
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Obraną i pokrojoną, na kawałki długości palca, marchewkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżki masła, cukru i soli. Gotujemy al dente, do wyparowania 2/3 płynu. Łyżkę masła rozcieramy z łyżeczką mąki i rozprowadzamy w gotującym wywarze.

Surówka z rzepy

Składniki:

  • 2 czarne rzepy
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 cytryny
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rzepę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku cytryną, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy śmietanę i majonez.

Sposób podania:

Roladki podajemy z zielonymi kluskami z surówką z rzepy i marchewka.

Ta mała piła dziś.jpg
Ta mała piła dziś.jpg

DESER:

Ta mała piła dziś

Składniki:

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru
  • laska cynamonu
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 kieliszek brandy
  • kilka goździków
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwki namaczamy we wrzątku (ok. 1/2 godz.), gotujemy w tej samej wodzie dodając wino, cytrynę, pomarańczę, laskę cynamonu i przyprawy przez około 1/2 godz. Przyprawy usuwamy, dodajemy brandy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Śliwki podajemy gorące, w pucharkach, z gałką lodów, udekorowane plasterkiem pomarańczy i laską cynamonu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości