PRZYSTAWKA:
Barszczyk raz, dwa, trzy
Barszcz czerwony
Składniki:
- 6 średnich buraków
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 cytryna
- 200 ml koncentratu naturalnego czerwonego barszczu
- 1/2 szklanki wywaru z gotowania suszonych grzybów do farszu
- pieprz ziarnisty
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 łyżki suszonego majeranku
- szczypta kminku w ziarnach (czubek łyżeczki od herbaty)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, kroimy w talarki, zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny z dodatkiem cebuli (nie doprowadzamy do wrzenia!). Następnie wywar odlewamy i gotujemy dalej przez około 10 – 15 minut z dodatkiem przypraw, pokrojonego w ćwiartki jabłka i cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz wywaru z grzybów. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odcedzamy. Podajemy w filiżankach, w towarzystwie zapiekanych uszek z sosem carbonara.
Uszka – ciasto
Składniki:
- 1 jajko
- 25 dag maki
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy bardzo cienko. Wycinamy kółka małą szklanką i na każde nakładamy kulkę farszu (wielkości orzecha laskowego). Dokładnie sklejamy. Gotujemy partiami, wyjmując cedzakową łyżką 1-2 minuty po wypłynięciu.
Uszka – farsz
Składniki:
- 15 dag suszonych grzybów
- 15 dag kapeluszy pieczarek
- 1 cebula
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka bułki tartej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Namaczamy grzyby w gorącej wodzie (około 1 szklanki, około 1 godz.). Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości z 1/2 cebuli. Odcedzamy. Wywar wlewamy do barszczu, grzyby drobno siekamy. Na maśle dusimy 1/2 cebuli oraz pieczarki, a następnie dodajemy posiekane grzyby. Dodajemy tartą bułkę. Całość doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Biały sos carbonara
Składniki:
- 1 łyżka masła
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki utartego sera (gruyere)
- 1 żółtko
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w paski szynkę podsmażamy przez chwilę na maśle. Wlewamy śmietankę. Dodajemy ser, a następnie żółtko cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uszka (trzy lub więcej sztuk) wkładamy do żaroodpornych kokilek, polewamy sosem i zapiekamy. Podajemy razem z czerwonym barszczem.
DANIE GŁÓWNE:
Roladki tutti frutti
Roladki z polędwicy wołowej
Składniki:
- około1/3 kg polędwicy wołowej
- duży kieliszek brandy
- 1 cebula
- olej do smażenia
Marynata
Składniki:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/2 szklanki oliwy
- szczypta świeżych ziół: cząber, estragon
Sposób przygotowania:
Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odsączamy z zalewy, podsmażamy na oliwie i następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej oliwie przesmażamy posiekaną cebulę, którą następnie dodajemy do mięsa wraz z kieliszkiem brandy. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 2 godziny. Jeszcze gorące mięso kroimy w cienkie plastry, smarujemy czerwonym pesto, szybko zawijamy w roladki i ponownie wkładamy na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy. Przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny.
Czerwone Pesto
Składniki:
- słoik suszonych pomidorów w zalewie
- 40 g tartego parmezanu
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy.
Roladki z piersi indyka
Składniki:
- ok. 1/3 kg piersi indyka
Marynata
Składniki:
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
Mięso odsączamy z zalewy. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę (nie obsmażamy przed pieczeniem). Gorące kroimy w cienkie plastry, smarujemy chutneyem, szybko zawijamy w roladki, przewiązujemy szczypiorkiem, który wcześniej parzymy wrzątkiem, aby był elastyczny i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Podajemy z zielonymi kluskami kładzionymi, marchewką wiosenną i surówką z rzepy.
Chutney z gruszki lub z mango
Składniki:
- 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki octu
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki soli, chili i grubo potłuczonego pieprzu
- 2-3 gruszki lub mango
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Namaczamy rodzynki we wrzątku. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, imbirem oraz przyprawami. Odcedzamy. Dodajemy obrane, pokrojone w kawałki gruszki i rodzynki i dusimy do odparowania płynu.
Zielone kładzione kluski
Składniki:
- 3 jajka
- 8 czubatych łyżek mąki
- 2 czubate łyżki rozmrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka śmietany
- 1 szklanka zimnej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy tyle wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Kluski kładziemy na gotującą, osoloną wodę. Po ok. 2-3 min. od wypłynięcia odcedzamy łyżka cedzakową.
Marchewka wiosenna
Składniki:
- 4 długie cienkie marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka wody
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną, na kawałki długości palca, marchewkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżki masła, cukru i soli. Gotujemy al dente, do wyparowania 2/3 płynu. Łyżkę masła rozcieramy z łyżeczką mąki i rozprowadzamy w gotującym wywarze.
Surówka z rzepy
Składniki:
- 2 czarne rzepy
- 1/2 jabłka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 cytryny
- cukier, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rzepę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku cytryną, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy śmietanę i majonez.
Sposób podania:
Roladki podajemy z zielonymi kluskami z surówką z rzepy i marchewka.
DESER:
Ta mała piła dziś
Składniki:
- 30 dag suszonych śliwek
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru
- laska cynamonu
- 250 ml czerwonego wina
- 1 kieliszek brandy
- kilka goździków
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- lody waniliowe lub śmietankowe
- kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Śliwki namaczamy we wrzątku (ok. 1/2 godz.), gotujemy w tej samej wodzie dodając wino, cytrynę, pomarańczę, laskę cynamonu i przyprawy przez około 1/2 godz. Przyprawy usuwamy, dodajemy brandy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Śliwki podajemy gorące, w pucharkach, z gałką lodów, udekorowane plasterkiem pomarańczy i laską cynamonu.