PRZYSTAWKA:
Tańcząca z cebulami
Składniki:
- 4 duże cebule
- 1 bakłażan
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 opakowanie sosu pomidorowego
- szczypta mielonej kurkumy
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki bułki tartej
- świeża mięta do dekoracji
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane cebule z odciętym spodem wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy przez około 5-8 minut i wyjmujemy z nich środek. Mięso mielone doprawiamy pieprzem kajeńskim, kurkumą, bułką tartą, imbirem oraz czarnym pieprzem. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy doprawione wcześniej mięso. Następnie wszystkie składniki łączymy, dodając sos pomidorowy. Całość podsmażamy przez około 2 minuty. Ser kroimy w kostkę. Wydrążone cebule wypełniamy gotowym farszem dodając kilka kostek mozzarelli. Pieczemy w temperaturze 180oC przez godzinę, pod koniec przykrywając cebule plastrami mozzarelli. Podajemy udekorowane listkami mięty.
DANIE GŁÓWNE:
We mnie jest siła we mnie jest moc
Składniki:
- 3 pory
- 1 kg piersi indyka
- 2 puszki ananasa
- 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Marynata do mięsa
Składniki:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy, bez dodatku tłuszczu, do rondla. Dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, wraz z zalewą. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażamy pokrojone w piórka pory. Podsmażone pory również dodajemy do rondla. Całość dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy pieprzem, pieprzem kajeńskim, solą, cytryną i odrobiną miodu. Delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Podajemy z grzankami z białego pieczywa lub ryżem.
DESER:
Uśmiech Adama
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- mąka
- 1 jajko
- cynamon
- imbir
- miód
- domowe gotowane wiśnie
Sposób przygotowania:
Przekrojone wzdłuż banany panierujemy w mące, jajku, ponownie w mące, i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej z dodatkiem masła). Podczas smażenia posypujemy, wedle uznania, cynamonem i imbirem. Podajemy z miodem, wiśniami i owocowym koktajlem.
Koktajl
Składniki:
- 1 awokado
- 1 kiwi
- 2 jabłka
- 1 cm świeżego imbiru
- kiść bezpestkowych winogron
- cytryna
Sposób przygotowania:
Awokado i kiwi miksujemy. Z pozostałych owoców wyciskamy sok. Składniki mieszamy i doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.