Przepisy Sylwii Świsłowskiej, sezon 6, Białystok

Tańcząca z cebulami
Tańcząca z cebulami

PRZYSTAWKA:

Tańcząca z cebulami

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 1 bakłażan
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego
  • szczypta mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki bułki tartej
  • świeża mięta do dekoracji
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane cebule z odciętym spodem wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy przez około 5-8 minut i wyjmujemy z nich środek. Mięso mielone doprawiamy pieprzem kajeńskim, kurkumą, bułką tartą, imbirem oraz czarnym pieprzem. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy doprawione wcześniej mięso. Następnie wszystkie składniki łączymy, dodając sos pomidorowy. Całość podsmażamy przez około 2 minuty. Ser kroimy w kostkę. Wydrążone cebule wypełniamy gotowym farszem dodając kilka kostek mozzarelli. Pieczemy w temperaturze 180oC przez godzinę, pod koniec przykrywając cebule plastrami mozzarelli. Podajemy udekorowane listkami mięty.

We mnie jest siła
We mnie jest siła

DANIE GŁÓWNE:

We mnie jest siła we mnie jest moc

Składniki:

  • 3 pory
  • 1 kg piersi indyka
  • 2 puszki ananasa
  • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Marynata do mięsa

Składniki:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie zamarynowane mięso obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy, bez dodatku tłuszczu, do rondla. Dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, wraz z zalewą. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażamy pokrojone w piórka pory. Podsmażone pory również dodajemy do rondla. Całość dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy pieprzem, pieprzem kajeńskim, solą, cytryną i odrobiną miodu. Delikatnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Podajemy z grzankami z białego pieczywa lub ryżem.

DESER:

Uśmiech Adama
Uśmiech Adama

Uśmiech Adama

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • mąka
  • 1 jajko
  • cynamon
  • imbir
  • miód
  • domowe gotowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Przekrojone wzdłuż banany panierujemy w mące, jajku, ponownie w mące, i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej z dodatkiem masła). Podczas smażenia posypujemy, wedle uznania, cynamonem i imbirem. Podajemy z miodem, wiśniami i owocowym koktajlem.

Koktajl

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 kiwi
  • 2 jabłka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • kiść bezpestkowych winogron
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Awokado i kiwi miksujemy. Z pozostałych owoców wyciskamy sok. Składniki mieszamy i doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości