Przystawka
Francuska płaczka
Składniki:
- 1 litr wywaru wołowego
- 3 lub 4 cebule
- tymianek
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła
- 150 g startego parmezanu
- ciasto francuskie
- 4 plastry boczku gotowanego wędzonego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę smażymy na maśle pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż będzie złoto-brązowa. Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy wywar wołowy i wino. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i tymianku. Gotujemy około 10 min. Miksujemy. Boczek kroimy w paski i smażymy na chrupiąco. Chłodną zupę wlewamy do miseczki. Do środka wrzucamy kilka pasków boczku. Wycinamy z ciasta francuskiego kształt miseczek. Przykrywamy nim miskę dociskając ciasto tak, aby nie wpadło do środka. Posypujemy parmezanem i kilkoma kawałkami boczku. Całość zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 15 minut.
Danie główne
Amerykanin w niedojrzałym ziarnie
Filet z indyka
Składniki:
- 400g. filetu z indyka
- 50 g marynowanego, zielonego pieprzu.
- 100g masła
- przyprawa do indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w cienkie plastry, posypujemy przyprawą do indyka i marynowanym pieprzem, zalewamy oliwą z oliwek i marynujemy 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło. Filet smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Mięso podajemy polane gorącym sosem.
Sos
Składniki:
- 500 ml śmietany tortowej 36%.
- 1 serek topiony
- 50g masła
- pieprz ziarnisty
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy serek topiony i 50g. masła. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu pieprz. Gotujemy mieszając około 15 minut. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.
PureeSkładniki:
- 750 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 50 g masła
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a następnie ubijamy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietanę oraz startą gałkę. Dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy pergamin i wyciskamy dowolny kształt z puree. Zapiekamy w 200 °C około 20 minut.
SurówkaSkładniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- sól , pieprz,
- olej słonecznikowy
- sok z cytryny
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Poszatkowaną kapustę, startą marchew i jabłko oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy około 1,2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z olejem i garść rodzynek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Deser
Brazylijskie perły w mango
Składniki:
- pół szklanki granulatu z tapioki
- 2 szklanki mleka 2%
- puszka 400ml mleka kokosowego.
- 2 i pół łyżki brązowego cukru.
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
- 1 duże mango.
- 1 brzoskwinia.
- 1 limonka.
Sposób przygotowania:
Tapiokę namaczamy w 1 szklance mleka. Odstawiamy na minimum godzinę. Do garnka wlewamy pozostałe mleko, mleko kokosowe, cukier, wiórki i namoczoną tapiokę. Gotujemy na małym ogni, co jakiś czas mieszając. Powstały po około 25 minutach gotowania pudding. przekładamy do pucharków i słodzimy brązowym cukrem, a następnie schładzamy w lodówce.
Blenderem miksujemy obrane mango, brzoskwinie i sok z limonki. Powstały mus nakładamy na pudding i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy plastrem limonki