Przepisy Sylwii Sulimy, sezon 6, Radom

Francuska płaczka.jpg
Francuska płaczka.jpg

Przystawka

Francuska płaczka

Składniki:

  • 1 litr wywaru wołowego
  • 3 lub 4 cebule
  • tymianek
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 150 g startego parmezanu
  • ciasto francuskie
  • 4 plastry boczku gotowanego wędzonego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę smażymy na maśle pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż będzie złoto-brązowa. Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy wywar wołowy i wino. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i tymianku. Gotujemy około 10 min. Miksujemy. Boczek kroimy w paski i smażymy na chrupiąco. Chłodną zupę wlewamy do miseczki. Do środka wrzucamy kilka pasków boczku. Wycinamy z ciasta francuskiego kształt miseczek. Przykrywamy nim miskę dociskając ciasto tak, aby nie wpadło do środka. Posypujemy parmezanem i kilkoma kawałkami boczku. Całość zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 15 minut.

Amerykanin w ziarnie.jpg
Amerykanin w ziarnie.jpg

Danie główne

Amerykanin w niedojrzałym ziarnie

Filet z indyka

Składniki:

  • 400g. filetu z indyka
  • 50 g marynowanego, zielonego pieprzu.
  • 100g masła
  • przyprawa do indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w cienkie plastry, posypujemy przyprawą do indyka i marynowanym pieprzem, zalewamy oliwą z oliwek i marynujemy 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło. Filet smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Mięso podajemy polane gorącym sosem.

Sos

Składniki:

  • 500 ml śmietany tortowej 36%.
  • 1 serek topiony
  • 50g masła
  • pieprz ziarnisty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy serek topiony i 50g. masła. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu pieprz. Gotujemy mieszając około 15 minut. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.

PureeSkładniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a następnie ubijamy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietanę oraz startą gałkę. Dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy pergamin i wyciskamy dowolny kształt z puree. Zapiekamy w 200 °C około 20 minut.

SurówkaSkładniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • sól , pieprz,
  • olej słonecznikowy
  • sok z cytryny
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Poszatkowaną kapustę, startą marchew i jabłko oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy około 1,2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z olejem i garść rodzynek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Brazylijskie perły w mango.jpg
Brazylijskie perły w mango.jpg

Deser

Brazylijskie perły w mango

Składniki:

  • pół szklanki granulatu z tapioki
  • 2 szklanki mleka 2%
  • puszka 400ml mleka kokosowego.
  • 2 i pół łyżki brązowego cukru.
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
  • 1 duże mango.
  • 1 brzoskwinia.
  • 1 limonka.

Sposób przygotowania:

Tapiokę namaczamy w 1 szklance mleka. Odstawiamy na minimum godzinę. Do garnka wlewamy pozostałe mleko, mleko kokosowe, cukier, wiórki i namoczoną tapiokę. Gotujemy na małym ogni, co jakiś czas mieszając. Powstały po około 25 minutach gotowania pudding. przekładamy do pucharków i słodzimy brązowym cukrem, a następnie schładzamy w lodówce.

Blenderem miksujemy obrane mango, brzoskwinie i sok z limonki. Powstały mus nakładamy na pudding i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy plastrem limonki

podziel się:

Pozostałe wiadomości