Przepisy Sylwii Gromadzkiej, 3. edycja, Warszawa

Przepisy Sylwii Gromadzkiej, 3. edycja, Warszawa
Przepisy Sylwii Gromadzkiej, 3. edycja, Warszawa

PRZYSTAWKA:Pikantne tartaletki w otoczeniu śwityCiasto Składniki:• 30 dag mąki• 20 dag masła• 3-4 łyżki wody• sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne •

FarszSkładniki:

• opakowanie krewetek (ok. 500 g.)• cebula cukrowa lub zwykła• wiórki kokosowe• 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu tajskiego • 2 łyżki pikantnego sosu tajskiego • 1 łyżka cukruSposób przygotowania:

Mąkę siekamy z pokrojonym masłem. Dodajemy przyprawy oraz lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wylepiamy nim natłuszczone uprzednio foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy cukier i szklimy na złoty kolor. Dodajemy wiórki kokosowe i krewetki. Smażymy przez ok. 2 minuty i dodajemy sosy. Przygotowanym farszem wypełniamy babeczki. Babeczki można podgrzać tuż przed podaniem – wkładamy do piekarnika na 5 min. Gotowe dekorujemy listkami świeżej bazylii.DANIE GŁÓWNE:Orientalna uczta z kokosową nutą

Składniki:• duża pierś z kurczaka• papryka żółta i czerwona • 2 marchewki • cebula cukrowa• por• 3 łyżeczki słodkiej papryki• 3 łyżeczki ostrej papryki • łyżeczka pieprzu cayenne • świeży imbir • 2 łyżeczki curry• 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej • puszka mleczka kokosowego• 4 bataty • opakowanie kiełków rzodkiewki i słonecznika

Orientalna uczta z kokosową nutą
Orientalna uczta z kokosową nutą

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni prażymy wszystkie przyprawy, aby wydobyć ich aromat. Następnie kroimy kurczaka w drobną kostkę, dodajemy do przypraw i smażymy, aż będzie miękki. Odstawiamy na bok. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy łyżkę cukru, aby uzyskała złoty kolor, dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Przykrywamy patelnię i dusimy. Dorzucamy mięso, całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy dwie łyżeczki pasty curry, dokładnie mieszamy. Redukujemy sos i dorzucamy pora pokrojonego w pióra. Bataty obieramy, kroimy w grube paski i podgotowujemy. Następnie wrzucamy na blachę, polewamy oliwą z oliwek, dorzucamy grubo posiekaną cebulę cukrową i całość pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut, aż będą miękkie w środku. Curry przelewamy do miseczek, umieszczamy na talerzu. Obok układamy frytki z batatów posypane gruboziarnistą solą. Talerz dekorujemy kiełkami słonecznika i rzodkiewki.DESER:Słodkie trio w czekoladowej niespodzianceCzekoladowe kubeczkiSkładniki:

Słodkie trio w czekoladowej niespodziance
Słodkie trio w czekoladowej niespodziance

• ok. 100 g ciemnej czekolady • 100 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Małe filiżanki (bez uszek) obkładamy folią do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy wnętrza foliowych kubeczków grubą warstwą czekolady. Wstawiamy tak przygotowane kubeczki do lodówki aż czekolada zastygnie. Następnie odklejamy folię i wypełniamy kubeczki nadzieniami.

Mus czekoladowySkładniki:

• 100 g ciemnej czekolady• 30 g masła• 2 jajka• 40 g cukry pudru• sól• 70 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy masło i ucieramy aż powstanie gładka masa. Schładzamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie ostrożnie dodajemy ubitą pianę i lekko ubitą śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Krem mascarponeSkładniki:

• opakowanie serka mascarpone• jajko• 30 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Żółto ucieramy z cukrem pudrem a następnie mieszamy na gładką masę z serkiem.

Mus malinowySkładniki:

• koszyczek świeżych lub mrożonych malin• 30 g cukry pudru• łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Maliny miksujemy na gładką masę razem z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kubeczki wypełniamy nadzieniami: na spodzie mus czekoladowy, krem z mascarpone, a na wierzchu mus malinowy. Całość dekorujemy dużymi malinami. Podajemy schłodzone.

podziel się:

Pozostałe wiadomości