Przepisy SYLWII BOŻĘCKIEJ, sezon 5, Zielona Góra

Łosoś w algach
Łosoś w algach

PRZYSTAWKA:

Łosoś w algach

Łosoś w algach
Łosoś w algach

Składniki:

  • 300 g ryżu nishiki
  • 1 biały serek
  • opakowanie wędzonego łososia / mogą być również krewetki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 1 rzodkiew
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie płatów nori
  • sezam do dekoracji
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • wasabi

Sposób przygotowania:

Ryż płuczemy 7 razy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1:1,5 ryżu do wody. Gotujemy przez 15 minut, a na następne 15 minut pozostawiamy pod przykryciem. Płaty nori kroimy na pół. Na wierzch wykładamy warstwę ryżu, którą smarujemy cienką warstwą serka białego. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w cienkie paseczki i wykładamy na warstwę ryżu. Całość zwijamy ciasno w rolkę, którą następnie kroimy na sześć części. Podajemy z wasabi, sosem sojowym, imbirem marynowanym oraz sezamem.

Zupa miso

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2-3 łyżki pasty sojowej
  • opakowanie tofu ( jedwabiste)
  • l łyżeczka sosu sojowego
  • algi japońskie wakame
  • grzyby mun

Sposób przygotowania:

Do wywaru dodajemy pastę sojową oraz sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone, namoczone wcześniej we wrzątku grzyby, oraz pokrojone w kostkę tofu. Na samym końcu dodajemy algi.

DANIE GŁÓWNE:

Yakitori don na patyku

Yakitori don
Yakitori don

Składniki:

  • 1/2 kg udźca z kurczaka / łosoś i tofu w wersji wegetariańskiej
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
  • uprażony sezam
  • 300-400 g ryżu
  • 1 por

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy, w taki sam sposób jak do sushi. Kurczaka marynujemy przynajmniej przez 20 minut, w połowie ilości przygotowanego wcześniej sosu. W wersji wegetariańskiej w ten sam sposób marynujemy pokrojone w kostki łososia i tofu. Pokrojonego w duże kawałki kurczaka nabijamy na patyki i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, aż do zarumienienia mięsa. Podobnie postępujemy z łososiem i tofu. Pozostałą część sosu mieszamy z jedną łyżką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Gotowe szaszłyki układamy na ryżu. Całość posypujemy prażonym sezamem i posiekanym porem. Podajemy z sosem.

Sos

Składniki:

  • 150 ml sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki wina japońskiego mirin
  • 2 łyżki sake
  • 80 g brązowego cukru
  • świeży tarty imbir

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy a następnie podgrzewamy w garnku mieszając aż całkowitego rozpuszczenia się cukru.

DESER:

Amarantusowe tropiki

Amarantusowe tropiki
Amarantusowe tropiki

Składniki:

  • 1 banan
  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • mleko
  • 1 jajko przepiórcze
  • syrop z agawy
  • olej
  • 4-5 łyżek cukru muscovado
  • opakowanie śmietanki roślinnej
  • 2 szklanki nasion amarantusa
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • syrop klonowy
  • owoce granatu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, które następnie słodzimy syropem z agawy. Pokrojone banany maczamy w otrzymanym cieście, a następnie smażymy w głębokim oleju. Cukier rozpuszczamy na patelni, następnie dolewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gęstego karmelu. Wiórki kokosowe mieszamy z amarantusem. Stopniowo dolewamy syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna się kleić. Z otrzymanej masy lepimy małe kulki. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez 20 minut. Pestki granatu krótko moczymy w ciepłej wodzie. Na talerzu układamy kawałki banana polanego karmelem oraz kilka kulek z amarantusa. Całość posypujemy pestkami granatu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości