PRZYSTAWKA:
Łosoś w algach
Składniki:
- 300 g ryżu nishiki
- 1 biały serek
- opakowanie wędzonego łososia / mogą być również krewetki
- pęczek szczypiorku
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 rzodkiew
- 1 awokado
- 1 opakowanie płatów nori
- sezam do dekoracji
- sos sojowy
- marynowany imbir
- wasabi
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy 7 razy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1:1,5 ryżu do wody. Gotujemy przez 15 minut, a na następne 15 minut pozostawiamy pod przykryciem. Płaty nori kroimy na pół. Na wierzch wykładamy warstwę ryżu, którą smarujemy cienką warstwą serka białego. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w cienkie paseczki i wykładamy na warstwę ryżu. Całość zwijamy ciasno w rolkę, którą następnie kroimy na sześć części. Podajemy z wasabi, sosem sojowym, imbirem marynowanym oraz sezamem.
Zupa miso
Składniki:
- 1 l wywaru warzywnego
- 2-3 łyżki pasty sojowej
- opakowanie tofu ( jedwabiste)
- l łyżeczka sosu sojowego
- algi japońskie wakame
- grzyby mun
Sposób przygotowania:
Do wywaru dodajemy pastę sojową oraz sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone, namoczone wcześniej we wrzątku grzyby, oraz pokrojone w kostkę tofu. Na samym końcu dodajemy algi.
DANIE GŁÓWNE:
Yakitori don na patyku
Składniki:
- 1/2 kg udźca z kurczaka / łosoś i tofu w wersji wegetariańskiej
- 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
- uprażony sezam
- 300-400 g ryżu
- 1 por
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy, w taki sam sposób jak do sushi. Kurczaka marynujemy przynajmniej przez 20 minut, w połowie ilości przygotowanego wcześniej sosu. W wersji wegetariańskiej w ten sam sposób marynujemy pokrojone w kostki łososia i tofu. Pokrojonego w duże kawałki kurczaka nabijamy na patyki i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, aż do zarumienienia mięsa. Podobnie postępujemy z łososiem i tofu. Pozostałą część sosu mieszamy z jedną łyżką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Gotowe szaszłyki układamy na ryżu. Całość posypujemy prażonym sezamem i posiekanym porem. Podajemy z sosem.
Sos
Składniki:
- 150 ml sosu sojowego
- 150 ml wody
- 3 łyżki wina japońskiego mirin
- 2 łyżki sake
- 80 g brązowego cukru
- świeży tarty imbir
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy a następnie podgrzewamy w garnku mieszając aż całkowitego rozpuszczenia się cukru.
DESER:
Amarantusowe tropiki
Składniki:
- 1 banan
- 5 łyżek mąki orkiszowej
- mleko
- 1 jajko przepiórcze
- syrop z agawy
- olej
- 4-5 łyżek cukru muscovado
- opakowanie śmietanki roślinnej
- 2 szklanki nasion amarantusa
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- syrop klonowy
- owoce granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, które następnie słodzimy syropem z agawy. Pokrojone banany maczamy w otrzymanym cieście, a następnie smażymy w głębokim oleju. Cukier rozpuszczamy na patelni, następnie dolewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gęstego karmelu. Wiórki kokosowe mieszamy z amarantusem. Stopniowo dolewamy syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna się kleić. Z otrzymanej masy lepimy małe kulki. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez 20 minut. Pestki granatu krótko moczymy w ciepłej wodzie. Na talerzu układamy kawałki banana polanego karmelem oraz kilka kulek z amarantusa. Całość posypujemy pestkami granatu.