PRZYSTAWKA:
Sałatka Don Corleone
Składniki:
- 4 dojrzałe pomarańcze
- sałata rzymska
- fenkuł
- owoc granatu
- pestki słonecznika do dekoracji
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.
Focaccia
Składniki:
- 350 g mąki
- 140 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.
DANIE GŁÓWNE:
Domowa lasagne
babci Cosanostra
Składniki:
- 250 dag mielonego mięsa wołowego
- 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag szynki
- dwie cebule
- dwie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- puszka zielonego groszku
- mozzarella (według uznania)
- parmezan (według uznania)
- papryczka peperoncino
- masło
- przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.
Lasagne
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.
DESER:
Don Vito w Szwarzwaldzie
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
- opakowanie biszkoptów
- 2 filiżanki mocnej kawy
- gorzkie kakao
- likier amaretto (według uznania)
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >