Przepisy STEFANO TERRAZZINO, 4 sezon, Warszawa

Sałatka Don Corleone
Sałatka Don Corleone

PRZYSTAWKA:

Sałatka Don Corleone

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomarańcze
  • sałata rzymska
  • fenkuł
  • owoc granatu
  • pestki słonecznika do dekoracji
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.

Focaccia

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.

DANIE GŁÓWNE:

Domowa lasagne

babci Cosanostra

Domowa lasagne
Domowa lasagne

Składniki:

  • 250 dag mielonego mięsa wołowego
  • 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag szynki
  • dwie cebule
  • dwie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka zielonego groszku
  • mozzarella (według uznania)
  • parmezan (według uznania)
  • papryczka peperoncino
  • masło
  • przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.

Lasagne

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.

DESER:

Don Vito w Szwarzwaldzie

Don Vito w Szwarzwaldzie
Don Vito w Szwarzwaldzie

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • gorzkie kakao
  • likier amaretto (według uznania)
  • dżem wiśniowy
  • wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości