Przepisy Sebastiana Richczajta, sezon 5, Cieszyn

Czeski zavijak
Czeski zavijak

PRZYSTAWKA:

Czeski zavijakSkładniki:

  • 4 plastry szynki
  • małe opakowanie śmietany kremówki
  • starty chrzan
  • sól
  • pieprz
  • ser w kształcie grubych makaronowych nitek

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy do niej chrzan według uznania. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową masę nakładamy na plaster szynki, który następnie zwijamy w roladę. Rolady podajemy przewiązane nitkami sera.

DANIE GŁÓWNE:

Serce knedla

Składniki:

Serce knedla
Serce knedla
  • 6 dużych cebul czosnkowych
  • 1 kg serc cielęcych
  • 1/2 l bulionu
  • 100 ml czystej wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • olej słonecznikowy
  • gotowy czeski knedlik
  • pieprz mielony
  • mąka kukurydziana

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju pod przykryciem aż do uzyskania złocistego koloru. Serca kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Po około 20 minutach duszenia całość mieszamy, dolewamy wódkę i ponownie dusimy przez około 20 minut. Dodajemy bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż mięso stanie się odpowiednio miękkie. Gulasz możemy zagęścić mąką kukurydzianą. Podajemy z ugotowanym na parze i pokrojonym w plastry knedlikiem.

DESER:

Kandyzowany ananas

Składniki:

Kandyzowany ananas
Kandyzowany ananas
  • 4 plastry ananasa
  • szklanka cukru
  • tabliczka czekolady deserowej
  • małe opakowanie śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Cukier karmelizujemy na rozgrzanej patelni. Ananasa otaczamy w cukrze i odstawiamy. Kiedy cukier skrzepnie, deser dekorujemy roztopioną czekoladą i bitą śmietaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości