Przepisy Sebastiana Richczajta, sezon 5, Cieszyn

Czeski zavijak
Czeski zavijak

PRZYSTAWKA:

Czeski zavijakSkładniki:

  • 4 plastry szynki
    • małe opakowanie śmietany kremówki
      • starty chrzan
        • sól
          • pieprz
            • ser w kształcie grubych makaronowych nitek

              Sposób przygotowania:

              Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy do niej chrzan według uznania. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową masę nakładamy na plaster szynki, który następnie zwijamy w roladę. Rolady podajemy przewiązane nitkami sera.

              DANIE GŁÓWNE:

              Serce knedla

              Składniki:

              Serce knedla
              Serce knedla
              • 6 dużych cebul czosnkowych
                • 1 kg serc cielęcych
                  • 1/2 l bulionu
                    • 100 ml czystej wódki
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 8 liści laurowych
                          • 10 ziaren ziela angielskiego
                            • olej słonecznikowy
                              • gotowy czeski knedlik
                                • pieprz mielony
                                  • mąka kukurydziana

                                    Sposób przygotowania:

                                    Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju pod przykryciem aż do uzyskania złocistego koloru. Serca kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Po około 20 minutach duszenia całość mieszamy, dolewamy wódkę i ponownie dusimy przez około 20 minut. Dodajemy bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż mięso stanie się odpowiednio miękkie. Gulasz możemy zagęścić mąką kukurydzianą. Podajemy z ugotowanym na parze i pokrojonym w plastry knedlikiem.

                                    DESER:

                                    Kandyzowany ananas

                                    Składniki:

                                    Kandyzowany ananas
                                    Kandyzowany ananas
                                    • 4 plastry ananasa
                                      • szklanka cukru
                                        • tabliczka czekolady deserowej
                                          • małe opakowanie śmietany kremówki

                                            Sposób przygotowania:

                                            Cukier karmelizujemy na rozgrzanej patelni. Ananasa otaczamy w cukrze i odstawiamy. Kiedy cukier skrzepnie, deser dekorujemy roztopioną czekoladą i bitą śmietaną.

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości