PRZYSTAWKA:
Czeski zavijakSkładniki:
- 4 plastry szynki
- małe opakowanie śmietany kremówki
- starty chrzan
- sól
- pieprz
- ser w kształcie grubych makaronowych nitek
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy do niej chrzan według uznania. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową masę nakładamy na plaster szynki, który następnie zwijamy w roladę. Rolady podajemy przewiązane nitkami sera.
DANIE GŁÓWNE:
Serce knedla
Składniki:
- 6 dużych cebul czosnkowych
- 1 kg serc cielęcych
- 1/2 l bulionu
- 100 ml czystej wódki
- 2 ząbki czosnku
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- olej słonecznikowy
- gotowy czeski knedlik
- pieprz mielony
- mąka kukurydziana
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju pod przykryciem aż do uzyskania złocistego koloru. Serca kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Po około 20 minutach duszenia całość mieszamy, dolewamy wódkę i ponownie dusimy przez około 20 minut. Dodajemy bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy aż mięso stanie się odpowiednio miękkie. Gulasz możemy zagęścić mąką kukurydzianą. Podajemy z ugotowanym na parze i pokrojonym w plastry knedlikiem.
DESER:
Kandyzowany ananas
Składniki:
- 4 plastry ananasa
- szklanka cukru
- tabliczka czekolady deserowej
- małe opakowanie śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Cukier karmelizujemy na rozgrzanej patelni. Ananasa otaczamy w cukrze i odstawiamy. Kiedy cukier skrzepnie, deser dekorujemy roztopioną czekoladą i bitą śmietaną.