PRZYSTAWKA:
Zieleń św. Jakuba
Składniki:
- 1 1/2 litra wody
- 3 kostki rosołowe
- 1 mały por
- 1/4 selera
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula szalotka
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 główka sałaty maślanej
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 mały ziemniak
- śmietana 36 %
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 4 duże przegrzebki
- sól,
- szczypta białego pieprzu
- 2 liście laurowe
- masło
Sposób przygotowania:
Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa oprócz sałat, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z podgrzanym masłem z oliwą. Doprawiamy pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą, białym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Całość podsmażamy przez około 3-4 minuty. Dodajemy połowę umytej sałaty maślanej i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Do garnka z gotującym się bulionem wkładamy podsmażone warzywa. Sałatę lodową i resztę sałaty maślanej podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się warzyw. Doprawiamy ziołami prowansalskimi do smaku. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 15 minut. Gotową zupę miksujemy, a następnie przecedzamy, aby usunąć ewentualne włókna pozostałe po miksowaniu warzyw. Przegrzebki wyjmujemy z muszli i oczyszczamy. Oprószone solą i pieprzem przegrzebki podsmażamy na patelni z oliwą i odrobiną masła i przekładamy na talerz. Wlewamy zupę dodając odrobinę śmietany.
DANIE GŁÓWNE:
Płonący Donald
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kaczki bez kości
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml brandy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę przyprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce (można zostawić na całą noc). Następnie mięso, odwrócone (naciętą wcześniej) skórą do góry, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 220oC przez 18-20 minut. Pomarańcze obieramy ostrym nożem, tak by nie zostawić nigdzie ani błony, ani białych części owocu. Uzyskany przy krojeniu sok przelewamy do miseczki. Upieczone mięso kroimy w ukośne plastry a następnie wraz z 2 łyżkami, wytopionego podczas pieczenia tłuszczu oraz 1 łyżką masła, przekładamy na patelnię, polewamy alkoholem i podpalamy. Gdy płomień zgaśnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty. Podajemy polane pomarańczowym sosem z patelni z warzywami i sałatką.
Warzywa do kaczki
Składniki:
- 1 duży, słodki ziemniak
- 1 duża kalarepka
- 1 duży seler
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- mąka
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w równe plastry grubości około jednego centymetra. Ważne, aby warzywa były duże, wtedy bez problemu wytniemy z nich równe kwadraty i prostokąty. Możemy w tym celu użyć foremki do ciastek. Pokrojone warzywa gotujemy na parze do momentu aż będą lekko miękkie i studzimy. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku, oraz w tartej bułce. Smażymy w frytkownicy w temperaturze 180oC przez około 5 minut na złoty kolor.
Sałatka
Składniki:
- 1 rukola
- 1 gruszka
- garść orzechów pinii
- opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Umytą gruszkę kroimy na kawałki a następnie wykładamy na rukolę razem z pokrojonym w drobną kostkę serem. Całość posypujemy uprażonymi na patelni orzechami. W szklance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy dressingiem.
DESER:
Zima w Wiedniu
Sernik
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 150-400 g cukru pudru
- 200 g masła
- 100 g kaszy manny expressowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem przez około 10 minut, do momentu, aż powstanie puszysta jednolita masa. Następnie dodajemy twaróg i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Do wcześniej natłuszczonej formy wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 45-50 minut bez otwierania piekarnika. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto przez około 10 minut. Następnie upieczone wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na paterę. Podajemy z domowymi lodami.
Lody
Składniki:
- 3 żółtka jajek
- 150 g cukru (drobny, ale nie cukier puder)
- 200 ml śmietany deserowej 36 %
- 350 ml mleka 3,2 %
- 2 laski wanilii
- świeża mięta do dekoracji
- sos balsamiczny
Sposób przygotowania:
Żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do urządzenia do produkcji lodów i przez 30 minut mieszamy. Następnie przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. Podajemy delikatnie polane sosem balsamicznym i udekorowane listkiem mięty.