Przepisy Sebastiana Piwańskiego, sezon 6, Białystok

Zieleń św. Jakuba
Zieleń św. Jakuba

PRZYSTAWKA:

Zieleń św. Jakuba

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody
  • 3 kostki rosołowe
  • 1 mały por
  • 1/4 selera
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty maślanej
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 mały ziemniak
  • śmietana 36 %
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 duże przegrzebki
  • sól,
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • masło

Sposób przygotowania:

Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Cebulę, czosnek oraz pozostałe warzywa oprócz sałat, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z podgrzanym masłem z oliwą. Doprawiamy pokruszonymi liśćmi laurowymi, solą, białym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Całość podsmażamy przez około 3-4 minuty. Dodajemy połowę umytej sałaty maślanej i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Do garnka z gotującym się bulionem wkładamy podsmażone warzywa. Sałatę lodową i resztę sałaty maślanej podsmażamy na patelni i dodajemy do gotujących się warzyw. Doprawiamy ziołami prowansalskimi do smaku. Całość gotujemy na dużym ogniu przez około 15 minut. Gotową zupę miksujemy, a następnie przecedzamy, aby usunąć ewentualne włókna pozostałe po miksowaniu warzyw. Przegrzebki wyjmujemy z muszli i oczyszczamy. Oprószone solą i pieprzem przegrzebki podsmażamy na patelni z oliwą i odrobiną masła i przekładamy na talerz. Wlewamy zupę dodając odrobinę śmietany.

Płonący Donald
Płonący Donald

DANIE GŁÓWNE:

Płonący Donald

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi kaczki bez kości
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml brandy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczkę przyprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce (można zostawić na całą noc). Następnie mięso, odwrócone (naciętą wcześniej) skórą do góry, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 220oC przez 18-20 minut. Pomarańcze obieramy ostrym nożem, tak by nie zostawić nigdzie ani błony, ani białych części owocu. Uzyskany przy krojeniu sok przelewamy do miseczki. Upieczone mięso kroimy w ukośne plastry a następnie wraz z 2 łyżkami, wytopionego podczas pieczenia tłuszczu oraz 1 łyżką masła, przekładamy na patelnię, polewamy alkoholem i podpalamy. Gdy płomień zgaśnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty. Podajemy polane pomarańczowym sosem z patelni z warzywami i sałatką.

Warzywa do kaczki

Składniki:

  • 1 duży, słodki ziemniak
  • 1 duża kalarepka
  • 1 duży seler
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w równe plastry grubości około jednego centymetra. Ważne, aby warzywa były duże, wtedy bez problemu wytniemy z nich równe kwadraty i prostokąty. Możemy w tym celu użyć foremki do ciastek. Pokrojone warzywa gotujemy na parze do momentu aż będą lekko miękkie i studzimy. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku, oraz w tartej bułce. Smażymy w frytkownicy w temperaturze 180oC przez około 5 minut na złoty kolor.

Sałatka

Składniki:

  • 1 rukola
  • 1 gruszka
  • garść orzechów pinii
  • opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Umytą gruszkę kroimy na kawałki a następnie wykładamy na rukolę razem z pokrojonym w drobną kostkę serem. Całość posypujemy uprażonymi na patelni orzechami. W szklance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy dressingiem.

DESER:

Zima w Wiedniu
Zima w Wiedniu

Zima w Wiedniu

Sernik

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 150-400 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g kaszy manny expressowej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem przez około 10 minut, do momentu, aż powstanie puszysta jednolita masa. Następnie dodajemy twaróg i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Do wcześniej natłuszczonej formy wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 45-50 minut bez otwierania piekarnika. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy w nim ciasto przez około 10 minut. Następnie upieczone wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na paterę. Podajemy z domowymi lodami.

Lody

Składniki:

  • 3 żółtka jajek
  • 150 g cukru (drobny, ale nie cukier puder)
  • 200 ml śmietany deserowej 36 %
  • 350 ml mleka 3,2 %
  • 2 laski wanilii
  • świeża mięta do dekoracji
  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

Żółtka i cukier ucieramy na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz mleko i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do urządzenia do produkcji lodów i przez 30 minut mieszamy. Następnie przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. Podajemy delikatnie polane sosem balsamicznym i udekorowane listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości