PRZYSTAWKA:
Crazy tatanka
Składniki:
- 40 dag kurek
- 4 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- koper
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
- pół litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 100 g wódki żubrówki
Sposób przygotowania:
Kurki płuczemy i siekamy. Cebulę opiekamy na ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę. W szerokim rondlu podsmażamy kurki na roztopionym maśle. Następnie podsmażamy pietruszkę, marchewkę i seler. Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy kurki i podsmażone warzywa oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie doprawiamy śmietaną, liściem laurowym, zielem angielskim i koperkiem. Żubrówkę serwujemy na talerzu, bezpośrednio przed jedzeniem.
DANIE GŁÓWNE
Psin Talo z ognia
Składniki:
- 1 kg sarniny na gulasz
- bulion warzywny
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 owoce jałowca
- szklanka pęczaku
- 8 ogórków kiszonych
- 10 dag sera korycińskiego z czosnkiem
- 10 dag sera korycińskiego z czarnuszką
Marynata do mięsa
Składniki:
- 250 ml wina czerwone półwytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- łyżka soli
- listek laurowy
- 4 ziarnka jałowca
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Mięso marynujemy przez dwa dni. Przed przyrządzaniem odcedzamy z marynaty. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso. Następnie dodajemy opieczoną cebulę, posiekany czosnek, liść laurowy, rozgniecione owoce jałowca i sól. Całość zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gotujemy pęczak. Gulasz podajemy na pęczaku posypany serem korycińskim. Do gulaszu serwujemy ogórki kiszone.
DESER
Naleśniki mustanga
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- dżem jabłkowy
- dżem jagodowy
- bita śmietana
Sposób przygotowania:
Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkiem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy naleśniki. Środek naleśnika wypełniamy dżemem jabłkowym z szarej renety. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty. Podajemy z dżemem jagodowym i bitą śmietanę.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >