Przepisy ROBERTA PIESIECKIEGO, 4 sezon, Białystok

Crazy Tatanka
Crazy Tatanka

PRZYSTAWKA:

Crazy tatanka

Składniki:

  • 40 dag kurek
  • 4 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • koper
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
  • pół litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g wódki żubrówki

Sposób przygotowania:

Kurki płuczemy i siekamy. Cebulę opiekamy na ogniu. Ziemniaki kroimy w kostkę. W szerokim rondlu podsmażamy kurki na roztopionym maśle. Następnie podsmażamy pietruszkę, marchewkę i seler. Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy kurki i podsmażone warzywa oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 30 minut, aż ziemniaki zmiękną. Następnie doprawiamy śmietaną, liściem laurowym, zielem angielskim i koperkiem. Żubrówkę serwujemy na talerzu, bezpośrednio przed jedzeniem.

DANIE GŁÓWNE

Psin Talo z ognia

Psin Talo z ognia
Psin Talo z ognia

Składniki:

  • 1 kg sarniny na gulasz
  • bulion warzywny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce jałowca
  • szklanka pęczaku
  • 8 ogórków kiszonych
  • 10 dag sera korycińskiego z czosnkiem
  • 10 dag sera korycińskiego z czarnuszką

Marynata do mięsa

Składniki:

  • 250 ml wina czerwone półwytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • listek laurowy
  • 4 ziarnka jałowca
  • olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Mięso marynujemy przez dwa dni. Przed przyrządzaniem odcedzamy z marynaty. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso. Następnie dodajemy opieczoną cebulę, posiekany czosnek, liść laurowy, rozgniecione owoce jałowca i sól. Całość zalewamy bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gotujemy pęczak. Gulasz podajemy na pęczaku posypany serem korycińskim. Do gulaszu serwujemy ogórki kiszone.

DESER

Naleśniki mustanga

Naleśniki Mustanga
Naleśniki Mustanga

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • dżem jabłkowy
  • dżem jagodowy
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Mąkę miksujemy z mlekiem i żółtkiem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie smażymy naleśniki. Środek naleśnika wypełniamy dżemem jabłkowym z szarej renety. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkiem mięty. Podajemy z dżemem jagodowym i bitą śmietanę.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości