PRZYSTAWKA:
Przystań Casablanca
Składniki:
- 1 arbuz
- 300 g sera owczego
- oliwki czarne
- rukola
- orzechy włoskie
- 4 łyżeczki miodu
- kilka oliwek
Sposób przygotowania:
Miąższ arbuza kroimy na kawałki. Skorupę arbuza dzielimy na części w kształcie łódeczek. Kawałki arbuza mieszamy z rukolą. Dodajemy zgniecione orzechy, oliwki oraz pokruszony ser wymieszany z miodem.
DANIE GŁÓWNE:
Mauretania po polsku
Ryba
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 4 filety z halibuta
- młoda zielona fasolka
- młoda marchewka z natką
- 1 kg ziemniaków
- oliwa z oliwek
- masło
- 1 avocado
Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Ryby myjemy, czyścimy i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso się zetnie. Warzywa gotujemy.
Sos
Składniki:
- 250 ml śmietany 36%
- około 50-100 g serka topionego
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dusimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy sok z cytryny, śmietanę. Całość zagęszczamy topionym serkiem śmietankowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy ryby polane sosem oraz ugotowane warzywa. Awokado kroimy na podłużne, cienkie paski i przyozdabiamy wierzch dania.
DESER:
Senegal przed zachodem słońca
Składniki:
- 250 g maki
- 50 g jasnego brązowego cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 dojrzałe banany
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- orzechy włoskie
- 250 ml masy krówkowej
- świeża mięta
- czekolada mleczna
Sposób przygotowania:
Ugniatamy ciasto z mąki, brązowego cukru, masła, wody i aromatu waniliowego. Gdy konsystencja będzie jednolita, ciastem wykładamy formę do pieczenia tworząc brzeg o wysokości około 2 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 20-25 minut. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu, co jakiś czas dodając śmietankę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Moczymy w soku z cytryny i układamy na upieczonym spodzie. Dodajemy listki mięty i polewamy masą krówkową. Śmietanę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego i umieszczamy na wierzchu. Ciasto możemy udekorować orzechami i startą czekoladą.