Przepisy Roberta Krawieckiego, sezon 6, Grudziądz

Przystań Casablanca.jpg
Przystań Casablanca.jpg

PRZYSTAWKA:

Przystań Casablanca

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 300 g sera owczego
  • oliwki czarne
  • rukola
  • orzechy włoskie
  • 4 łyżeczki miodu
  • kilka oliwek

Sposób przygotowania:

Miąższ arbuza kroimy na kawałki. Skorupę arbuza dzielimy na części w kształcie łódeczek. Kawałki arbuza mieszamy z rukolą. Dodajemy zgniecione orzechy, oliwki oraz pokruszony ser wymieszany z miodem.

Mauretania po polsku.jpg
Mauretania po polsku.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Mauretania po polsku

Ryba

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 4 filety z halibuta
  • młoda zielona fasolka
  • młoda marchewka z natką
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 avocado

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Ryby myjemy, czyścimy i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso się zetnie. Warzywa gotujemy.

Sos

Składniki:

  • 250 ml śmietany 36%
  • około 50-100 g serka topionego
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dusimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy sok z cytryny, śmietanę. Całość zagęszczamy topionym serkiem śmietankowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy ryby polane sosem oraz ugotowane warzywa. Awokado kroimy na podłużne, cienkie paski i przyozdabiamy wierzch dania.

Senegal przed zachodem słońca.jpg
Senegal przed zachodem słońca.jpg

DESER:

Senegal przed zachodem słońca

Składniki:

  • 250 g maki
  • 50 g jasnego brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 dojrzałe banany
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • orzechy włoskie
  • 250 ml masy krówkowej
  • świeża mięta
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Ugniatamy ciasto z mąki, brązowego cukru, masła, wody i aromatu waniliowego. Gdy konsystencja będzie jednolita, ciastem wykładamy formę do pieczenia tworząc brzeg o wysokości około 2 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez 20-25 minut. Masę krówkową podgrzewamy w rondlu, co jakiś czas dodając śmietankę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Moczymy w soku z cytryny i układamy na upieczonym spodzie. Dodajemy listki mięty i polewamy masą krówkową. Śmietanę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego i umieszczamy na wierzchu. Ciasto możemy udekorować orzechami i startą czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości