Przepisy ROBERTA CICHOCKIEGO, sezon 6, Warszawa

Słona bajaderka
Słona bajaderka

Ser drobno ścieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka obieramy i rozdrabniamy. Dodajemy majonez. Z gotowej masy lepimy kulki. W środek każdej kulki wkładamy oliwkę a następnie obtaczamy w drobno startych paluszkach krabowych. Podajemy na liściu sałaty.

Armatni kartacz
Armatni kartacz

Składniki:

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i przekładamy na sitko, aby odciekły. Sok z odsączonych ziemniaków zachowujemy. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę̨. Surowe ziemniaki dobrze odciskamy przez gazę̨ i mieszamy z ugotowanymi. Sok ziemniaczany odlewamy, a powstały na dnie krochmal, dodajemy do ziemniaków. Całość delikatnie solimy. Z powstałej masy wyrabiamy ciasto, dodając łyżkę̨ mąki ziemniaczanej. Mięso mielimy przez maszynkę̨, dodajemy startą cebulę, sól, pieprz, odrobinę roztartego majeranku, jajko i wyrabiamy farsz. Kartacze formujemy wielkości dłoni i nadziewamy mięsem. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20-25 minut. Polewamy skwarkami i podsmażoną cebulką. Podajemy z kapustą.

Marzenia w kratkę
Marzenia w kratkę

Dodatki do wyboru:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Całość mieszamy. Dodajemy żółtka (białka zachowujemy), olej roślinny oraz mleko i miksujemy na gładką masę̨. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Całość mieszamy łyżką̨ lub krótko miksujemy do połączenia się̨ składników. Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Gofry pieczemy przez około 3 - 3,5 minuty (w gofrownicy o mocy 1.700 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Ciasto nakładamy chochlą, wypukłą stroną łyżki rozprowadzając je dokładnie po całej powierzchni gofrownicy. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę̨. Podajemy wedle życzenia z marmoladą, dżemem, bitą śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem, polane sosem truskawkowym lub czekoladowym.

Sposób przygotowania:

Truskawki kroimy dosyć drobno. Wkładamy do rondelka i dodajemy cukier puder. Gotujemy na małym ogniu przez 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą łyżką̨. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Całość miksujemy i przelewamy do dzbanuszka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości