PRZYSTAWKA:Udany połów, czyli talerz pełen smakołyków BałtykuSkładniki:• 30 dag dzwonków łososia • 20 dag filetów innej ryby morskiej • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej ugotowanego na rybich głowach)• 3 łyżki oleju • korzeń kolendry lub pietruszki• 1 łyżka ziaren pieprzu• 2 cebule• 1 łyżka pasty krewetkowej• 2 łyżki cukru brązowego• 2 łyżki sosu rybnego • 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżka soku z cytryny• 4 ziarna tamaryndowca lub łyżka powideł śliwkowych (najlepiej z mirabelek)• sól• imbir• ostra papryka lub sproszkowane chilli• trawa cytrynowaSposób przygotowania:Tamaryndowiec moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody. Rybę płuczemy. Korzeń kolendry lub pietruszki obieramy, płuczemy i siekamy. Pieprz tłuczemy w moździerzu, dodajemy pastę krewetkową, sól i ucieramy na gładką masę. Rozgrzewamy olej i smażymy masę przez 3 minuty, następnie podsmażamy posiekaną cebulę a na końcu dodajemy rybę, którą podsmażamy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Podgrzewamy bulion, dodajemy do niego trawę cytrynową, wodę z moczenia tamaryndowca, następnie dodajemy rybę z sosem, sok z cytryny i limonki, cukier, sos rybny. Całość zagotowujemy. Przelewamy do miseczek, na rybę wykładamy cebulę i dodajemy świeżo starty imbir.DANIE GŁÓWNEUczta na Saipanie, czyli kokosowe krewetki z kurczakiem Chiang Mai w zieleni
Składniki:• 400-500 g krewetek• 10 ząbków czosnku• 100 g grzybów moon• 1/4 szklanki oleju• szklanka mleka kokosowego • łyżki sosu rybnego • 1 korzeń kolendry lub pietruszki• 10 ziaren pieprzu• 3-5 łyżki sosu z bazylią i trawa cytrynową • do przybrania limonka, papryczki chili, listki pietruszki Sposób przygotowania:Krewetki obieramy i płuczemy. Czosnek obieramy, kroimy w płatki. Pietruszkę lub kolendrę myjemy, obieramy, kroimy w talarki. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoty kolor czosnek i pietruszkę. Dodajemy krewetki, mleko kokosowe, grzyby, pieprz, sosy. Gotujemy na średnim ogniu aż krewetki będą odpowiednio miękkie. Przekładamy na półmisek, dekorujemy i podajemy z ryżem. SałatkaSkładniki:• 500 g piersi z kurczaka lub indyka• sałata lodowa• pomidorki koktajlowe• truskawki do dekoracji• 1 łyżka oleju• sos sojowy• świeży starty imbir• 1/2 szklanki pieczonego ryżu• 3-6 papryczek chili• 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny• mango / gruszka / brzoskwinia w puszce• 1-2 łyżki sosu rybnego • 2-3 łyżki sosu bazylią i trawa cytrynową• natka pietruszki i kolendry do przybraniaSposób przygotowania:Sałatę lodową płuczemy, suszymy, rwiemy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Owoce kroimy w paski i przekładamy do sałaty. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w sosie sojowym i smażymy na oleju, następnie dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki i świeży starty imbir. Całość mieszamy. Do sosu pozostałego ze smażenia kurczaka dodajemy sok z mango, sok z cytryny oraz sosy: rybny z bazylią i trawą cytrynową. Mieszamy. Powstały sos redukujemy. Na środku sałaty robimy wgłębienie na ryż. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Całość dekorujemy natką pietruszki i kolendry oraz truskawkami.DESERRumowy kluai dla dorosłych
Składniki:• 4 banany• 25-50 ml złotego rumu• szczypta cynamonu• łyżka masła lub oleju sezamowego• łyżka soku z limonki• łyżka wiórków kokosowych• 2-3 łyżki cukru palmowego• lody waniliowe• listki mięty do przybrania• maliny do dekoracji• owoc miechunki peruwiańskiej do dekoracjiSposób przygotowania:Banany myjemy. Nie obieramy! Przekrajamy wzdłuż. Na patelni lekko rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy banany odwrócone skórką do patelni. Skrapiamy rumem, sokiem z limonki, posypujemy cynamonem, cukrem palmowym i gdy ten zacznie się karmelizować, banany zdejmujemy z kuchenki i podpalamy. Następnie układamy na talerzu, dekorujemy owocami, wiórkami kokosowymi, gałką lodów waniliowych oraz listkami mięty.