PRZYSTAWKA:
Kapuśniak babci
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg żeberek
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- cebula
- kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Kiedy wszystko zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, w całości, lub pokrojone w ćwiartki. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub oleju. Następnie dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość dusimy przez około 10 do 15 minut. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie przekładamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Zupę podajemy z pieczywem.
DANIE GŁÓWNE:
Talerz wędkarza
Składniki:
- świeże ryby: okoń, sandacz, szczupak
- mąka żytnia
- oliwa
- cytryna
- ogórki małosolne
- cebula
- roszponka
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- brokuł
Sposób przygotowania:
Ryby pozbawiamy łusek i starannie filetujemy. Następnie solimy z dwóch stron i obtaczamy w mącę żytniej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez cztery minuty z każdej strony. Usmażone ryby podajemy z ćwiartkami cytryny, ogórkiem małosolnym i gotowanymi warzywami: fasolką szparagową i brokułami. Talerz dekorujemy roszponką. Danie koniecznie podajemy z kieliszkiem schłodzonej wódki, oraz z sokiem z wyciśniętej cytryny rozcieńczonym wodą gazowaną.
DESER:
Rodzynkowa drożdżówka
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 1/2 litra mleka 2%
- 1 kostka margaryny lub masła roślinnego
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 3/4 szklanki rodzynek
- 5 jajek
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1 1/2 godziny, aż zmiękną. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Łyżką ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy - na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy kostkę margaryny lub masła i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odsączamy rodzynki na sitku i wsypujemy do mleka i margaryny. Następnie dodajemy żółtka. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mleka z rodzynkami, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek, co ułatwi równomierne rozprowadzenie ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć piekarnik. Podajemy z ciepłym mlekiem lub herbatą.