Przepisy RAFAŁA BRZOZOWSKIEGO, sezon 5, Warszawa VIP

Kapuśniak babci
Kapuśniak babci

PRZYSTAWKA:

Kapuśniak babci

Składniki:

  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 kg żeberek
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • cebula
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do warzyw. Kiedy wszystko zacznie się gotować dodajemy ziemniaki, w całości, lub pokrojone w ćwiartki. Całość gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub oleju. Następnie dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość dusimy przez około 10 do 15 minut. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i dusimy przez kilka minut. Następnie przekładamy do garnka. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Zupę podajemy z pieczywem.

DANIE GŁÓWNE:

Talerz wędkarza

Talerz wędkarza
Talerz wędkarza

Składniki:

  • świeże ryby: okoń, sandacz, szczupak
  • mąka żytnia
  • oliwa
  • cytryna
  • ogórki małosolne
  • cebula
  • roszponka
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • brokuł

Sposób przygotowania:

Ryby pozbawiamy łusek i starannie filetujemy. Następnie solimy z dwóch stron i obtaczamy w mącę żytniej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez cztery minuty z każdej strony. Usmażone ryby podajemy z ćwiartkami cytryny, ogórkiem małosolnym i gotowanymi warzywami: fasolką szparagową i brokułami. Talerz dekorujemy roszponką. Danie koniecznie podajemy z kieliszkiem schłodzonej wódki, oraz z sokiem z wyciśniętej cytryny rozcieńczonym wodą gazowaną.

DESER:

Rodzynkowa drożdżówka

Rodzynkowa drożdżówka
Rodzynkowa drożdżówka

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 1/2 litra mleka 2%
  • 1 kostka margaryny lub masła roślinnego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1 1/2 godziny, aż zmiękną. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Łyżką ciepłego, ale niegorącego mleka zalewamy pokruszone drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy - na gładką masę. Następnie odstawiamy na około 10-15 minut i czekamy, aż drożdże wyrosną. Do gorącego mleka wrzucamy kostkę margaryny lub masła i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Odsączamy rodzynki na sitku i wsypujemy do mleka i margaryny. Następnie dodajemy żółtka. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mleka z rodzynkami, mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania mocno kleistej konsystencji. Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy gotową masę, którą smarujemy od góry pianą z ubitych białek, co ułatwi równomierne rozprowadzenie ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut w temperaturze 220°C. Jeżeli mamy piecyk z termoobiegiem to pieczemy w temperaturze 190°C przez około 40 min. Możemy sprawdzić w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy, to możemy wyłączyć piekarnik. Podajemy z ciepłym mlekiem lub herbatą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości