PRZYSTAWKA:
Złoto dla zuchwałych
Składniki:
- 2 pory
- 400 g pieczarek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 5-6 serków topionych śmietankowych
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do bulionu. Na tym samym tłuszczu podsmażamy umyte i grubo pokrojone pieczarki, a następnie grubo pokrojony por. Warzywa z patelni dorzucamy do bulionu. Następnie dodajemy serki topione i całość gotujemy na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia serków. Na koniec dolewamy wino. Całość doprawiamy do smaku białym pieprzem. Zupę podajemy udekorowaną posiekaną natką pietruszki z paluchami z ciasta francuskiego.
Ciasto
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 50 g parmezanu
- sól gruboziarnista
- 1 jajko
- olej
Sposób przygotowania:
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem oraz solą, następnie przykrywamy drugą porcją ciasta i rozwałkujemy. Wycinamy paski o szerokości 1,5 cm i zwijamy w spirale. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 220oC przez około 10 minut.
DANIE GŁÓWNE:
Tylko dla orłów
Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18 lub 36%
- masło klarowane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Polędwiczki przecinamy na mniejsze części, nacieramy pieprzem i solą, następnie wstawiamy do lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Polędwiczki smażymy na maśle klarowanym, na dużym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Obsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy roztopionym masłem klarowanym a następnie dodajemy trochę zwykłego. Pieczemy w temperaturze 190oC przez 15 minut. Aby przygotować sos zagotowujemy bulion. Dodajemy śmietankę oraz obie musztardy. Całość mieszamy. Upieczone mięso odstawiamy na chwilę. Ugotowane ziemniaki ubijamy na purée z pozostałym sokiem z cytryny, masłem i mlekiem. Mięso podajemy pokrojone w plastry, polane sosem z purée ziemniaczanym.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do marchewki dodajemy chrzan, majonez, jogurt oraz łyżkę soku z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki
DESER:
Imperium słońca
Składniki:
- 350 g herbatników korzennych
- 115 g masła
- 700 g sera twarogowego
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 350 g jogurtu
- 1 garść skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1 opakowanie pierników
- 1 opakowanie lodów bakaliowych
- 25 g likieru toffi
- prażone płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Ciastka kruszymy, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy. Otrzymaną masą wykładamy spód formy do pieczenia. Miksujemy razem: twaróg, mąkę, aromat, cukier i jajka. Dodajemy jogurt i całość ponownie mieszamy. Następnie dodajemy skórkę kandyzowaną i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na korzenny spód, a na wierzchu delikatnie układamy pierniki. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 40 minut. Upieczone ciasto studzimy i wkładamy do lodówki. Podajemy z likierem toffi, prażonymi płatkami migdałów oraz z gałką lodów bakaliowych.