Przepisy RAFAŁA BEZUCHA, 4 sezon, Olsztyn

Kozia skrucha
Kozia skrucha

PRZYSTAWKA

Koralowa kozia skrucha

Tarta

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 opakowania sera koziego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, soli i wody wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Orzechy podprażamy i siekamy. Jajka i mleko mieszamy z solą, pieprzem i orzechami. Na upieczonym spodzie rozkładamy kawałki sera i posypujemy siekanymi orzechami i zalewamy masa jajeczną. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Podajemy z sałatą i sosem z konfitury jarzębinowej.

Sałata

Składniki:

  • roszponka
  • rukola
  • sałata radicchio
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • oliwa truflowa
  • ocet winny biały
  • pół łyżki miodu lub szczypta cukru do smaku
  • szczypta soli
  • woda

Sposób przygotowania:

Sałaty mieszamy w dużej misce. Z oliwy, octu, wody, cukru, ewentualnie miodu oraz soli robimy sos winegret, którym polewamy sałaty tuż przed podaniem.

Sos

Składniki:

  • 4 łyżki konfitury jarzębinowej
  • 2 łyżki wina białego
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Konfiturę podgrzewamy na patelni. Następnie podlewamy winem, redukujemy do odpowiedniej gęstości i doprawiamy pieprzem cayenne.

DANIE GŁÓWNE

Mazurski kawior z leśną obstawą

Mazurski kawior
Mazurski kawior

Składniki:

  • sandacz lub szczupak pokrojony na porcje
  • szklanka kaszy pęczak
  • pół buraka
  • świeży tymianek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kapusta włoska
  • świeża szałwia
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • zielony pieprz w zalewie
  • biały pieprz
  • porcja suszonych borowików
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Pęczak podprażamy i gotujemy w bulionie. Buraka gotujemy do miękkości, przecieramy na purée, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy tymianek i mieszamy z pęczakiem. Następnie dodajemy zeszkloną na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Na wierzch ryby układamy liść szałwii, solimy, dodajemy świeżo mielony biały pieprz, zawijamy w blanszowany (sparzony przez 30 sekund we wrzątku i przelany zimną woda) pasek kapusty i smażymy. Namoczone grzyby ( minimum 30 min) kroimy i podsmażamy na maśle z cebulą. Do smażonych grzybów dolewamy wodę, w której się moczyły oraz bulion. Płyn redukujemy do połowy, zagęszczamy śmietanką, znów zredukujemy i przecieramy przez sito. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dalej redukujemy lub dodajemy odrobinę zimnego masła lub ostatecznie zagęszczamy mąką. Rybę podajemy na ułożonym w kształcie koła pęczaku udekorowaną gałązką tymianku z sosem grzybowym.

DESER

Czerwono-czarne złotem płynące

Czerwono-czarne złotem płynące
Czerwono-czarne złotem płynące

Składniki:

  • słoik konfitury z wiśni (koniecznie z całymi wydrylowanymi wiśniami)
  • 200 g gotowego kremu kakaowo-orzechowego
  • 1/5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 52% kakao
  • kieliszek miodu pitnego „trójniaka”
  • łyżka masła
  • laska wanilii
  • szklanka śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Upieczony biszkopt kroimy na 3 części (część spodnia nie będzie wykorzystana). Płatki kukurydziane miksujemy do uzyskania ziarnistego grysiku. Następnie mieszamy je z kremem czekoladowo-orzechowym. Formujemy spód tortu. Wykładamy na to jedną warstwę biszkoptu. Na gorącej suchej patelni podgrzewamy konfiturę i dodajemy kieliszek alkoholu (zamiast do wiśni możemy dodać do rozpuszczonej czekolady). Nasączamy pierwszą warstwę biszkoptu rozgrzaną konfiturą. Układamy drugą warstwę biszkoptu. Nasączamy ją rozpuszczoną z kieliszkiem alkoholu i łyżką masła gorzką czekoladą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pestki z laski wanilii dodajemy do śmietanki. Następnie dodajemy cukier puder i ubijamy. Tort podajemy z bitą śmietaną.

Biszkopt

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 czubate łyżki mąki tortowej lub krupczatki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy również stopniowo żółtka a na koniec przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem!) tak, aby piana nie opadła. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto się upiekło (po wyjęciu z ciasta patyczek powinien być suchy). Blachę z upieczonym ciastem odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia, wtedy ciasto będzie puszyste i wilgotne.

podziel się:

Pozostałe wiadomości