PRZYSTAWKA:
„Tu i Teraz” czyli Dotyk
Składniki:
- bagietka pszenna,
- 15-20 krewetek
- 3 awokado
- 3 cytryny
- koper włoski
- oliwa z oliwek
- czosnek
Sposób przygotowania:
Krewetki solimy i pieprzymy, następnie smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki odsączamy z tłuszczu i pozostawiamy do ostygnięcia. SosSkładniki:
- natka pietruszki
- kolendra
- 4 łyżki majonezu
- jogurt naturalny
- cebula dymka
Sposób przygotowania:
Do jogurtu dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, majonez oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy.
Bagietkę kroimy na ćwiartki wzdłuż. Krótko przed podaniem podgrzewamy ją piekarniku. Awokado obieramy i kroimy w kostkę Koper włoski kroimy na plasterki. Na bagietki nakładamy kolejno: sos, kawałki awokado oraz kopru włoskiego, krewetki i natkę pietruszki. Polewamy sosem, podajemy z plastrami cytryny.
DANIE GŁÓWNE:
„Las Vegas” czyli Staropolski Nielot
Składniki:
- 4 płaty z indyka
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Płaty z indyka nacieramy oliwą i solą, wkładamy do worka do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Następnie podsmażamy na patelni z sosem, do zarumienienia. Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 2,5 kg ziemniaków
- Papryka chili w proszku
- zioła dalmatyńskie
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki krótko podgotowujemy. Przyprawiamy papryczką chili i ziołami dalmatyńskimi. Następnie każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
CukiniaSkładniki:
- 3 cukinie
- szklanka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy w paski i marynujemy w occie winnym, oliwie, soli i pieprzu. (Powinna się marynować możliwie najdłużej). Cukinie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
SosSkładniki:
- 1/2 kostki masła
- 2 cebule czerwone
- 2 opakowania rodzynek
- mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
- 1 limonka
- 2 łyżki cukru brązowego
- mały kawałek imbiru
- szczypta szafranu
Sposób przygotowania:
Czerwoną cebulę posiekaną w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojoną limonkę ze skórką, ocet winny, cukier i odrobinę szafranu. Redukujemy sos. Pod koniec dodajemy starty imbir i całość zagotowujemy.
DESER:
„Wreszcie Ja”, czyli pomarańczowa chwila zapomnienia
Składniki:
- biszkopt
- 1 litr soku przecierowego bananowego, jabłkowego lub marchwiowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- kwasek cytrynowy
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 pomarańcze
- czekolada deserowa mleczna
- czekolada biała mleczna
Sposób przygotowania:
Odlewamy3/4 szklanki soku przecierowego, resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, cały czas mieszając. W międzyczasie do szklanki z sokiem wsypujemy 2 opakowania budyniu. Całość mieszamy, tak, by nie było grudek i dolewamy do garnka. Po zagotowaniu, studzimy.
Letni sok rozprowadzamy na biszkopcie. Śmietanę miksuję z cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Na wierzchu umieszczamy bitą śmietanę. Całość odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Na około godzinę przed podaniem ścieramy czekolady i posypujemy nimi ciasto.