Przepisy Przemysława Śliwińskiego, sezon 6, Jelenia Góra

Tu i teraz.jpg
Tu i teraz.jpg

PRZYSTAWKA:

„Tu i Teraz” czyli Dotyk

Składniki:

  • bagietka pszenna,
  • 15-20 krewetek
  • 3 awokado
  • 3 cytryny
  • koper włoski
  • oliwa z oliwek
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Krewetki solimy i pieprzymy, następnie smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki odsączamy z tłuszczu i pozostawiamy do ostygnięcia. SosSkładniki:

  • natka pietruszki
  • kolendra
  • 4 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • cebula dymka

Sposób przygotowania:

Do jogurtu dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, majonez oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy.

Bagietkę kroimy na ćwiartki wzdłuż. Krótko przed podaniem podgrzewamy ją piekarniku. Awokado obieramy i kroimy w kostkę Koper włoski kroimy na plasterki. Na bagietki nakładamy kolejno: sos, kawałki awokado oraz kopru włoskiego, krewetki i natkę pietruszki. Polewamy sosem, podajemy z plastrami cytryny.

Las Vegas.jpg
Las Vegas.jpg

DANIE GŁÓWNE:

„Las Vegas” czyli Staropolski Nielot

Składniki:

  • 4 płaty z indyka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Płaty z indyka nacieramy oliwą i solą, wkładamy do worka do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Następnie podsmażamy na patelni z sosem, do zarumienienia. Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • Papryka chili w proszku
  • zioła dalmatyńskie

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki krótko podgotowujemy. Przyprawiamy papryczką chili i ziołami dalmatyńskimi. Następnie każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.

CukiniaSkładniki:

  • 3 cukinie
  • szklanka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy w paski i marynujemy w occie winnym, oliwie, soli i pieprzu. (Powinna się marynować możliwie najdłużej). Cukinie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

SosSkładniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 2 cebule czerwone
  • 2 opakowania rodzynek
  • mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • mały kawałek imbiru
  • szczypta szafranu

Sposób przygotowania:

Czerwoną cebulę posiekaną w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojoną limonkę ze skórką, ocet winny, cukier i odrobinę szafranu. Redukujemy sos. Pod koniec dodajemy starty imbir i całość zagotowujemy.

Wreszcie ja.jpg
Wreszcie ja.jpg

DESER:

„Wreszcie Ja”, czyli pomarańczowa chwila zapomnienia

Składniki:

  • biszkopt
  • 1 litr soku przecierowego bananowego, jabłkowego lub marchwiowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • kwasek cytrynowy
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 pomarańcze
  • czekolada deserowa mleczna
  • czekolada biała mleczna

Sposób przygotowania:

Odlewamy3/4 szklanki soku przecierowego, resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, cały czas mieszając. W międzyczasie do szklanki z sokiem wsypujemy 2 opakowania budyniu. Całość mieszamy, tak, by nie było grudek i dolewamy do garnka. Po zagotowaniu, studzimy.

Letni sok rozprowadzamy na biszkopcie. Śmietanę miksuję z cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Na wierzchu umieszczamy bitą śmietanę. Całość odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Na około godzinę przed podaniem ścieramy czekolady i posypujemy nimi ciasto.

podziel się:

Pozostałe wiadomości