PRZYSTAWKA:
Zbójnicka zakąska
Składniki:
- 8 plastrów boczku
- 8 suszonych śliwek kalifornijskich
- oscypek
- liście sałaty do dekoracji
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Oscypek kroimy w słupki, którymi przebijamy suszone śliwki. Następnie każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami.
DANIE GŁÓWNE:
Szpadka juhasa
Składniki:
- 60 dag mięsa baraniego i jagnięcego
- 30 dag boczku
- 2 papryki
- 2 cebule
- szklanka wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- łyżeczka pieprzu
- bazylia
- rozmaryn
- sól
- 30 dag pieczarek
- ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy sok z cytryny, wino, 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę i wkładamy do marynaty. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na szpadki przekładając je pokrojonym w plastry boczkiem, papryką, pieczarkami i cebulą. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do zrumienienia. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.
DESER:
Tarta harnasia
Składniki:
- 20 dag maślanych herbatników czekoladowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 dag zmielonego twarogu
- 20 dag kwaśnej śmietany
- 10 dag cukru pudru
- laska wanilii
- 40 dag truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladowe maślane herbatniki dokładnie kruszymy w misce. Roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gotową masę herbatnikową wykładamy do pucharków i zostawiamy do zastygnięcia. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy aromat uzyskany po rozcięciu laski wanilii a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Deser dekorujemy pokrojonymi truskawami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.