Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale

Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale
Przepisy Piotra Topora 3. edycja, Podhale

PRZYSTAWKA:

Zbójnicka zakąska

Składniki:

  • 8 plastrów boczku
  • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
  • oscypek
  • liście sałaty do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Oscypek kroimy w słupki, którymi przebijamy suszone śliwki. Następnie każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy liśćmi sałaty i pomidorkami.

DANIE GŁÓWNE:

Szpadka juhasa

Składniki:

Szpadka juhasa
Szpadka juhasa
  • 60 dag mięsa baraniego i jagnięcego
  • 30 dag boczku
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • szklanka wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • łyżeczka pieprzu
  • bazylia
  • rozmaryn
  • sól
  • 30 dag pieczarek
  • ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy sok z cytryny, wino, 3 łyżki oleju i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mięso w kostkę i wkładamy do marynaty. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia nadziewamy kawałki mięsa na szpadki przekładając je pokrojonym w plastry boczkiem, papryką, pieczarkami i cebulą. Całość skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do zrumienienia. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.

DESER:

Tarta harnasia

Tarta harnasia
Tarta harnasia

Składniki:

  • 20 dag maślanych herbatników czekoladowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • laska wanilii
  • 40 dag truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe maślane herbatniki dokładnie kruszymy w misce. Roztopioną czekoladę wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy, aby składniki się połączyły. Gotową masę herbatnikową wykładamy do pucharków i zostawiamy do zastygnięcia. Twaróg mieszamy ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy aromat uzyskany po rozcięciu laski wanilii a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Deser dekorujemy pokrojonymi truskawami i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości