PRZYSTAWKA:
Czarne szaleństwo z kluską w odwecie
Składniki:
- 1 kg mięsa z kaczki
- 200 ml krwi kaczej
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
1/2 selera
- 250 ml drylowanych wiśni z kompotu
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 100 g rodzynek
- 100 g śliwek suszonych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion z kaczki i warzyw. Kiedy bulion jest gotowy dodajemy owoce, a następnie krew mieszamy z mąką i octem i wlewamy ją do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy je, kroimy na drobne kawałki i ponownie dodajemy do zupy. Zupę podajemy z kluskami
Kluski z pokrywy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mąki pszennej
- sól
- jajko
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko. Ciasto solimy, dosypujemy mąki tak, aby ciasto stało się gęste i odchodziło od łyżki. Ciasto wyrabiamy i posypujemy mąką, by nie ciemniało. Kluski wrzucamy dużą łyżką do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Na koniec kluski odcedzamy i przelewamy olejem.
DANIE GŁÓWNE:
Młyńskie wariacje lasem pachnące
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 25 dag opieniek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- kurkuma
- bułka tarta
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, solimy i panierujemy w mieszance mąki z bułką tartą i kurkumą. Kotlety smażymy na złoty kolor.
Opieńki kroimy na małe kawałki i dusimy na małym ogniu razem z posiekaną cebulką. Całość redukujemy do konsystencji farszu. Na usmażone piersi z kurczaka kładziemy łyżkę farszu z opieniek, polewamy sosem i podajemy z kopytkami
KopytkaSkładniki:
- 1 kg ziemniaki
- 200 g mąka pszenna
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania:
Do ugotowanych, ostudzonych i zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i 1 jajko. Wyrabiamy jednolite ciasto, które formujemy i kroimy na kształt kopytek. Kluski oprószamy delikatnie mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na koniec kluski odcedzamy i przelewamy olejem.
SosSkładniki:
- 100 g podgrzybków suszonych
- śmietana
- sos sojowo-grzybowy
- mąka kukurydziana
Sposób przygotowania:
Podsmażamy grzyby z cebulą. Następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę z mąka kukurydzianą i sos sojowo-grzybowy.Czerwona kapusta
Składniki
- 1 czerwona kapusta
- 2 jabłka
- ocet
- sól
- pieprz
- zalewa z papryki konserwowej
- cukier
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy i przesmażamy z cebulą. Dusimy do miękkości, zakwaszamy zalewą z papryki konserwowej, dodajemy pokrojone jabłka oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
DESER:
Cztery pory roku z jajem
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 360 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce: jabłka, gruszki, banany, truskawki, liczi
- listki mięty
- 25 ml likieru jajecznego
Sposób przygotowania:
Mascarpone i jogurt grecki dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Na dno naczynia wlewamy likier jajeczny, po czym rozprowadzamy połowę przygotowanej masy i układamy na niej owoce. Następnie przykrywamy je pozostałą częścią masy i dekorujemy listkiem mięty.