PRZYSTAWKA:
Krwiste suplementy
Składniki:
- 4 buraki
- sos balsamiczny
- ser feta
- orzechy lub migdały
- kilka listków bazylii
Marynata
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml ocet balsamiczny
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrany czosnek i papryczkę chili rozcieramy w moździerzu na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Buraki solimy, dokładnie smarujemy marynatą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 2 godziny. Po upieczeniu rozwijamy z foli i zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie rozkładamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta i prażonymi orzechami i migdałami. Polewamy sosem balsamicznym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Ciabatty
Składniki na zaczyn:
- 7 g świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 175 g mąki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i mieszamy, tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Składniki na ciasto:
- 7 g świeżych drożdży
- 30 ml mleka
- 200 ml wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- 325 - 340 g mąki
- 7,5 ml soli
Sposób przygotowania:
W naczyniu mieszamy drożdże z letnim mlekiem i dodajemy do przygotowanego wcześniej zaczynu, razem z letnią wodą i oliwą. Mieszamy. Następnie miksując dodajemy stopniowo mąkę i sól. Miksujemy około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno nawet potroić swoją objętość. Dużą blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i unikając ugniatania, a raczej rozciągając, uformujemy dwa płaskie bochenki. Obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce, podajemy ciepłe.
DANIE GŁÓWNE:
Świnia ryba - dwa bratanki
Składniki:
- pstrąg
- mały pęczek koperku
- masło czosnkowe
- opakowanie świeżego szpinaku
Marynata
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżka pieprzu mielonego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Pstrąga płuczemy pod bieżącą wodą. Do środka wkładamy marynatę, koperek oraz masło czosnkowe. Rybę obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy, na co najmniej 30 minut. Następnie rybę grillujemy, najlepiej w grillu elektrycznym z obu stron jednocześnie. Upieczoną rybę podajemy na udekorowanym sosem balsamicznym talerzu, na świeżym szpinaku z ćwiartkami cytryny. W osobnym naczyniu podajemy upieczone ziemniaki.
Ziemniaki zapiekane
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 250 g boczku
- 3-4 cebule
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- świeży rozmaryn
- świeża bazylia
- świeże oregano
- ser grana padano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Między ziemniaki wkładamy pomidorki koktajlowe i świeże zioła. Całość polewamy przesmażonym boczkiem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 200ºC do zrumienienia ziemniaków.
DESER:
Chrupiąca truskawkowa rozkosz
Biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, tak, aby można było odwrócić miskę z jej zawartością i dopiero wtedy dodajemy cukier. Ubijamy nadal do momentu, aż nie będzie już czuć kryształków cukru w bezie. Następnie dodajemy 6 roztrzepanych z łyżeczką octu żółtek. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, ale delikatnym, wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt jeszcze na kilkadziesiąt minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, i nadal pozostawiamy w nim ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Jedną z najważniejszych zasad pieczenia biszkoptu jest czas jego stygnięcia po upieczeniu w piekarniku.
Krem z bitej śmietany i mascarpone
Składniki
- 400 g śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, tak można było odwrócić miskę z jej zawartością. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy.
Poncz
Składniki:
- 250 ml wody
- 25 ml syropu cukrowego
- sok z cytryny
- kieliszek białego rumu
Tort
Składniki:
- świeże truskawki
- płatki migdałów
- świeża mięta, melisa
Sposób przygotowania:
Upieczony biszkopt przecinamy tworząc 3 równe części. Każdą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na wierzchu każdej warstwy układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Następnie cały tort pokrywamy kremem i oblepiamy uprażonymi migdałami. Dekorujemy truskawkami, listkami mięty i melisy.