Przepisy PAWŁA WÓJCIKA, 5 sezon, Szczecin

Krwiste suplementy
Krwiste suplementy

PRZYSTAWKA:

Krwiste suplementy

Składniki:

  • 4 buraki
  • sos balsamiczny
  • ser feta
  • orzechy lub migdały
  • kilka listków bazylii

Marynata

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml ocet balsamiczny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrany czosnek i papryczkę chili rozcieramy w moździerzu na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Buraki solimy, dokładnie smarujemy marynatą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 2 godziny. Po upieczeniu rozwijamy z foli i zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie rozkładamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta i prażonymi orzechami i migdałami. Polewamy sosem balsamicznym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Ciabatty

Składniki na zaczyn:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i mieszamy, tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Składniki na ciasto:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 30 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 325 - 340 g mąki
  • 7,5 ml soli

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy drożdże z letnim mlekiem i dodajemy do przygotowanego wcześniej zaczynu, razem z letnią wodą i oliwą. Mieszamy. Następnie miksując dodajemy stopniowo mąkę i sól. Miksujemy około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno nawet potroić swoją objętość. Dużą blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i unikając ugniatania, a raczej rozciągając, uformujemy dwa płaskie bochenki. Obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce, podajemy ciepłe.

DANIE GŁÓWNE:

Świnia ryba - dwa bratanki

Świnia ryba - dwa bratanki
Świnia ryba - dwa bratanki

Składniki:

  • pstrąg
  • mały pęczek koperku
  • masło czosnkowe
  • opakowanie świeżego szpinaku

Marynata

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Pstrąga płuczemy pod bieżącą wodą. Do środka wkładamy marynatę, koperek oraz masło czosnkowe. Rybę obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy, na co najmniej 30 minut. Następnie rybę grillujemy, najlepiej w grillu elektrycznym z obu stron jednocześnie. Upieczoną rybę podajemy na udekorowanym sosem balsamicznym talerzu, na świeżym szpinaku z ćwiartkami cytryny. W osobnym naczyniu podajemy upieczone ziemniaki.

Ziemniaki zapiekane

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 3-4 cebule
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • świeży rozmaryn
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • ser grana padano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Między ziemniaki wkładamy pomidorki koktajlowe i świeże zioła. Całość polewamy przesmażonym boczkiem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 200ºC do zrumienienia ziemniaków.

DESER:

Chrupiąca truskawkowa rozkosz

Truskawkowa rozkosz
Truskawkowa rozkosz

Biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, tak, aby można było odwrócić miskę z jej zawartością i dopiero wtedy dodajemy cukier. Ubijamy nadal do momentu, aż nie będzie już czuć kryształków cukru w bezie. Następnie dodajemy 6 roztrzepanych z łyżeczką octu żółtek. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, ale delikatnym, wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt jeszcze na kilkadziesiąt minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, i nadal pozostawiamy w nim ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Jedną z najważniejszych zasad pieczenia biszkoptu jest czas jego stygnięcia po upieczeniu w piekarniku.

Krem z bitej śmietany i mascarpone

Składniki

  • 400 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, tak można było odwrócić miskę z jej zawartością. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy.

Poncz

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 25 ml syropu cukrowego
  • sok z cytryny
  • kieliszek białego rumu

Tort

Składniki:

  • świeże truskawki
  • płatki migdałów
  • świeża mięta, melisa

Sposób przygotowania:

Upieczony biszkopt przecinamy tworząc 3 równe części. Każdą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na wierzchu każdej warstwy układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Następnie cały tort pokrywamy kremem i oblepiamy uprażonymi migdałami. Dekorujemy truskawkami, listkami mięty i melisy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości