Przepisy Pawła Urbańskiego, 3. edycja, Poznań

Podrygi szalonej kózki
Podrygi szalonej kózki

PRZYSTAWKA:

Podrygi szalonej kózki

Składniki:

  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 1/2 gruszki
  • 5 - 6 plasterków rolady z koziego sera
  • 1/2 garści pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny z modeny
  • 1 szczypta grubo mielonej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • szynka parmeńska

Sposób przygotowania:

Sałaty mieszamy ze sobą i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na sałacie na przemian z plastrami sera koziego. Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy całość. Doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Ziarna przyprawy ugniatamy w moździerzu do uzyskania grubo "mielonego" pieprzu, który jest jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty, niż zmielony w młynku. Szynkę parmeńską kroimy na drobne paski i dodajemy do sałaty. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i wykańczamy łyżeczką miodu.

DANIE GŁÓWNE:

Winna sakwa

Winna sakwa
Winna sakwa

Składniki:

  • pstrąg
  • marchewka
  • por
  • cukinia
  • kilka różyczek brokułu
  • plasterek cytryny
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • szparagi
  • koper, tymianek i rozmaryn
  • masło
  • białe wino
  • kuskus
  • mięta
  • papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • oliwki najlepiej czarne

Pstrąga razem z obranymi warzywami, świeżymi ziołami, cytryną, masłem i białym winem wkładamy w rękaw do pieczenia. Całość wiążemy w taki sposób, aby powstał worek.

Po wstawieniu do piekarnika wino i soki z warzyw zaczynają parować, tworząc fantastyczny sos. Danie główne podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu kuskusem, oraz papryczką chilli i miętą.

DESER:

Rozkoszny tercet

Rozkoszny tercet
Rozkoszny tercet

Tarta cytrynowa

Ciasto:

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 jajko

Krem cytrynowy

Składniki:

  • skórka i sok z 5 cytryn
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 390 g cukru
  • 9 dużych jaj
  • 1 żółtko

Mąkę mieszamy z drobno pokrojonym masłem i solą, tak, aby powstała masa przypominała gruby piasek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy resztę do mąki z masłem. Całość ugniatamy na delikatne ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykładamy nim formę do tarty, następnie dziurkujemy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy 20 minut. W tym czasie, odłożoną wcześniej odrobinę ciasta miksujemy z jednym jajkiem.

Po dwudziestu minutach zdejmujemy papier do pieczenia z fasolą, smarujemy powierzchnię ciasta mieszanką ciasta i jajka, zalepiając dziurki, które zrobiliśmy widelcem. Pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem cytrynowy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, którą następnie ustawiamy nad gotującą się wodą i doprowadzamy nasz krem do temperatury 60°C. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na chwilę ciasto, aby się podgrzało. Po około 5 minutach wylewamy krem do formy na tartę i pieczemy kolejne 25 minut.

Tarta czekoladowa

Ciasto:

Składniki:

  • opakowanie ciastek digestiv
  • 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru

Krem czekoladowy:

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
  • 2 duże jaja
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 2 łyżki gorącej wody

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min.

Następnie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.

Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.

Truskawki w białej czekoladzie z czarnym pieprzem w kremie balsamicznym

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • tabliczka białej czekolady
  • pieprz utłuczony w moździerzu
  • krem balsamiczny

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na umyte i osuszone truskawki wylewamy roztopioną czekoladę i posypujemy je czarnym pieprzem. Tak przyrządzone truskawki wkładamy na 30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Truskawki podajemy zatopione w odrobinie kremu balsamicznego.

Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>

podziel się:

Pozostałe wiadomości