PRZYSTAWKA:
Podrygi szalonej kózki
Składniki:
- garść roszponki
- garść rukoli
- 1/2 gruszki
- 5 - 6 plasterków rolady z koziego sera
- 1/2 garści pestek dyni
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny z modeny
- 1 szczypta grubo mielonej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- szynka parmeńska
Sposób przygotowania:
Sałaty mieszamy ze sobą i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na sałacie na przemian z plastrami sera koziego. Pestki dyni prażymy na patelni i posypujemy całość. Doprawiamy solą gruboziarnistą i pieprzem. Ziarna przyprawy ugniatamy w moździerzu do uzyskania grubo "mielonego" pieprzu, który jest jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty, niż zmielony w młynku. Szynkę parmeńską kroimy na drobne paski i dodajemy do sałaty. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i wykańczamy łyżeczką miodu.
DANIE GŁÓWNE:
Winna sakwa
Składniki:
- pstrąg
- marchewka
- por
- cukinia
- kilka różyczek brokułu
- plasterek cytryny
- 2 ząbki młodego czosnku
- szparagi
- koper, tymianek i rozmaryn
- masło
- białe wino
- kuskus
- mięta
- papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- oliwki najlepiej czarne
Pstrąga razem z obranymi warzywami, świeżymi ziołami, cytryną, masłem i białym winem wkładamy w rękaw do pieczenia. Całość wiążemy w taki sposób, aby powstał worek.
Po wstawieniu do piekarnika wino i soki z warzyw zaczynają parować, tworząc fantastyczny sos. Danie główne podajemy z przygotowanym według przepisu na opakowaniu kuskusem, oraz papryczką chilli i miętą.
DESER:
Rozkoszny tercet
Tarta cytrynowa
Ciasto:
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka
- ziarenka z połowy laski wanilii
- starta skórka z połowy cytryny
- 1 jajko
Krem cytrynowy
Składniki:
- skórka i sok z 5 cytryn
- 300 ml śmietanki 30%
- 390 g cukru
- 9 dużych jaj
- 1 żółtko
Mąkę mieszamy z drobno pokrojonym masłem i solą, tak, aby powstała masa przypominała gruby piasek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy resztę do mąki z masłem. Całość ugniatamy na delikatne ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykładamy nim formę do tarty, następnie dziurkujemy widelcem, układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczemy 20 minut. W tym czasie, odłożoną wcześniej odrobinę ciasta miksujemy z jednym jajkiem.
Po dwudziestu minutach zdejmujemy papier do pieczenia z fasolą, smarujemy powierzchnię ciasta mieszanką ciasta i jajka, zalepiając dziurki, które zrobiliśmy widelcem. Pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem cytrynowy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, którą następnie ustawiamy nad gotującą się wodą i doprowadzamy nasz krem do temperatury 60°C. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy na chwilę ciasto, aby się podgrzało. Po około 5 minutach wylewamy krem do formy na tartę i pieczemy kolejne 25 minut.
Tarta czekoladowa
Ciasto:
Składniki:
- opakowanie ciastek digestiv
- 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Krem czekoladowy:
Składniki:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
- 2 duże jaja
- laska wanilii
- szczypta soli
- polewa:
- 2 łyżki śmietany 36%
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 2 łyżki gorącej wody
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min.
Następnie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.
Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.
Truskawki w białej czekoladzie z czarnym pieprzem w kremie balsamicznym
Składniki:
- 250 g truskawek
- tabliczka białej czekolady
- pieprz utłuczony w moździerzu
- krem balsamiczny
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na umyte i osuszone truskawki wylewamy roztopioną czekoladę i posypujemy je czarnym pieprzem. Tak przyrządzone truskawki wkładamy na 30 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Truskawki podajemy zatopione w odrobinie kremu balsamicznego.
Wszystkie przepisy 1. odcinka III edycji znajdziecie TUTAJ>