Przepisy Pawła Twardzika, sezon 5, Cieszyn

Smażony ser
Smażony ser

PRZYSTAWKA:

Smažák s topinkou

Smażony ser

Składniki:

  • 1/2 kg żółtego ostrego sera
  • szklana mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 4 pieczywa tostowego

Sposób przygotowania:

Żółty ser kroimy na centymetrowe plastry. Następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Aby podczas smażenia ser się nie roztapiał, ponownie powtarzamy panierowanie, zachowując taką samą kolejność. Ser smażymy na patelni po trzy minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z tostami, udekorowany liściem sałaty i z sosem majonezowo- ketchupowym.

DANIE GŁÓWNE:

Hovězí svíčková s knedlikem

Polędwica wołowa z knedlikiem

Polędwica wołowa z knedlikiem
Polędwica wołowa z knedlikiem

Składniki:

  • 900 g polędwicy wołowej
  • 50 g słoniny
  • 3 łyżki oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • kilka ziarenek pieprzu
  • małe opakowanie śmietany 22%
  • 1/2 masła
  • żurawina
  • kilka łyżek musztardy
  • sól, pieprz
  • mleko

Sposób przygotowania:

Umyte mięso szpikujemy słoniną, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy posiekaną cebulą. Dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy roztopionym masłem. Tak przyprawione mięso przekładamy do garnka z obranymi wcześniej warzywami, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Pieczemy w temperaturze 250°C przez dwie godziny. Następnie dodajemy musztardę, mąkę i krótko dusimy. Dodajemy ubitą wcześniej śmietanę. Całość dalej dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić odrobiną mleka. Dodajemy do smaku sól, cytrynę i cukier. Jeżeli sos jest za kwaśny, możemy dodać odrobinę karmelizowanego cukru. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry i dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy. Podajemy z plastrem cytryny, żurawiną i knedlami.

Knedlik

Składniki:

  • 2 jajka
  • pieprz, sól
  • 0,7 l mleka
  • bochenek białego, czerstwego chleba
  • pęczek natki pietruszki
  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółta od białek. Do żółtek dodajemy pieprz i sól, 20 ml mleka oraz pokrojony w kostkę chleb. Dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy a następnie zalewamy pozostałym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość delikatnie mieszamy. Brzegi garnka smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy gotową masę. Naczynie umieszczamy w większym garnku, wypełnionym wrzątkiem. Ciasto gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto kroimy na kromki. Przed podaniem knedliki podgrzewamy na parze.

DESER:

Bystřická střecha

Bystrzycka strzecha

Bystrzycka strzecha
Bystrzycka strzecha

Składniki:

  • małe opakowanie śmietany do ubijania
  • małe opakowanie gęstej śmietany
  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 5 łyżek cukru
  • kakao
  • 2 opakowania herbatników
  • kieliszek rumu
  • 1/2 truskawek

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy z cukrem i mieszamy z serem i gęstą śmietaną. Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części. Do połowy dosypujemy według uznania kakao. Na folii aluminiowej układamy ściśle obok siebie w trzech rzędach herbatniki. Następnie skrapiamy je rumem. Na herbatniki wykładamy masę bez dodatku kakao i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy masę kakaową. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Z herbatników układamy konstrukcję dachu podnosząc boki folii, tak, aby zewnętrzne krawędzie herbatników się połączyły. Gotowy deser zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowany truskawkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości