PRZYSTAWKA:
Smažák s topinkou
Smażony ser
Składniki:
- 1/2 kg żółtego ostrego sera
- szklana mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 4 pieczywa tostowego
Sposób przygotowania:
Żółty ser kroimy na centymetrowe plastry. Następnie każdy plaster panierujemy kolejno w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Aby podczas smażenia ser się nie roztapiał, ponownie powtarzamy panierowanie, zachowując taką samą kolejność. Ser smażymy na patelni po trzy minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z tostami, udekorowany liściem sałaty i z sosem majonezowo- ketchupowym.
DANIE GŁÓWNE:
Hovězí svíčková s knedlikem
Polędwica wołowa z knedlikiem
Składniki:
- 900 g polędwicy wołowej
- 50 g słoniny
- 3 łyżki oleju
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 l bulionu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
- kilka ziarenek pieprzu
- małe opakowanie śmietany 22%
- 1/2 masła
- żurawina
- kilka łyżek musztardy
- sól, pieprz
- mleko
Sposób przygotowania:
Umyte mięso szpikujemy słoniną, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy posiekaną cebulą. Dodatkowo skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy roztopionym masłem. Tak przyprawione mięso przekładamy do garnka z obranymi wcześniej warzywami, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziarenka pieprzu. Pieczemy w temperaturze 250°C przez dwie godziny. Następnie dodajemy musztardę, mąkę i krótko dusimy. Dodajemy ubitą wcześniej śmietanę. Całość dalej dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić odrobiną mleka. Dodajemy do smaku sól, cytrynę i cukier. Jeżeli sos jest za kwaśny, możemy dodać odrobinę karmelizowanego cukru. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry i dodajemy do sosu. Całość podgrzewamy. Podajemy z plastrem cytryny, żurawiną i knedlami.
Knedlik
Składniki:
- 2 jajka
- pieprz, sól
- 0,7 l mleka
- bochenek białego, czerstwego chleba
- pęczek natki pietruszki
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółta od białek. Do żółtek dodajemy pieprz i sól, 20 ml mleka oraz pokrojony w kostkę chleb. Dosypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy a następnie zalewamy pozostałym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do przygotowanej masy. Całość delikatnie mieszamy. Brzegi garnka smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy gotową masę. Naczynie umieszczamy w większym garnku, wypełnionym wrzątkiem. Ciasto gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto kroimy na kromki. Przed podaniem knedliki podgrzewamy na parze.
DESER:
Bystřická střecha
Bystrzycka strzecha
Składniki:
- małe opakowanie śmietany do ubijania
- małe opakowanie gęstej śmietany
- 1/2 kg sera białego półtłustego
- 5 łyżek cukru
- kakao
- 2 opakowania herbatników
- kieliszek rumu
- 1/2 truskawek
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy z cukrem i mieszamy z serem i gęstą śmietaną. Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części. Do połowy dosypujemy według uznania kakao. Na folii aluminiowej układamy ściśle obok siebie w trzech rzędach herbatniki. Następnie skrapiamy je rumem. Na herbatniki wykładamy masę bez dodatku kakao i przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy masę kakaową. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Z herbatników układamy konstrukcję dachu podnosząc boki folii, tak, aby zewnętrzne krawędzie herbatników się połączyły. Gotowy deser zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy udekorowany truskawkami.