PRZYSTAWKA:
Kolektor na starcie
Składniki:
- 6 średnich pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 1 opakowanie orzeszków pinii
- mały słoik suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki
- świeża bazylia do dekoracji
- śmietana
- oliwa
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i delikatnie podsmażamy. Dodajemy połówki pomidorów. Doprawiamy cukrem i papryką. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 minut. W moździerzu rozdrabniamy podsmażone wcześniej orzeszki pinii. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz starty ser. Całość ucieramy w moździerzu. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Upieczone pomidory miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Gotową zupę przelewamy do miseczek dodając do każdej porcji jedną łyżkę pasty. Dekorujemy bazylią.
DANIE GŁÓWNE:
Dogrzany slik w zalewie śliwkowej
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 kg ziemniaków
- opakowanie mrożonych małych marchewek
- opakowanie dużych rodzynek
- sól, pieprz
- słoik keczupu
- słoik dżemu śliwkowego
- szklanka wody
- 2 główki cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- mleko
- masło
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry. Doprawiamy wedle uznania - majerankiem, solą, pieprzem. Podsmażamy na patelni cebulę i czosnek, a następnie plastry mięsa. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: podsmażone mięso, rodzynki i cebulę. Przygotowujemy sos, łącząc dżem śliwkowy z keczupem, (jeśli będzie zbyt gesty, dodajemy szklankę wody). Mięso polewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez 2 godziny. Marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie delikatnie podsmażamy w małej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie ubijamy na purée z dodatkiem odrobiny mleka i masła. Upieczone mięso podajemy z marchewkami oraz ziemniaczanym purée. Dekorujemy natką pietruszki.
DESER:
Rajdowa faworytka
Składniki:
- 5 gruszek
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 kostki margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie lodów waniliowych
- bułka tarta
- masło
Sposób przygotowania:
W misce łączymy ze sobą: mąkę, mleko, dwa żółtka i jedno całe jajko, kostkę margaryny, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do zamrażarki. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy cynamonem i smażymy na margarynie dodając brązowy cukier. Spód formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy wyklejamy częścią ciasta, a następnie układamy na nim gruszki. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 90 minut, aż ciasto zarumieni się. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.