Przepisy Pawła Danilczuka, sezon 6, Białystok

Kolektor na starcie
Kolektor na starcie

PRZYSTAWKA:

Kolektor na starcie

Składniki:

  • 6 średnich pomidorów
    • 2 czerwone cebule
      • 2 ząbki czosnku
        • 100 g parmezanu
          • 1 opakowanie orzeszków pinii
            • mały słoik suszonych pomidorów
              • sól i pieprz
                • 1 łyżeczka cukru
                  • 1 łyżeczka papryki
                    • świeża bazylia do dekoracji
                      • śmietana
                        • oliwa

                          Sposób przygotowania:

                          Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i delikatnie podsmażamy. Dodajemy połówki pomidorów. Doprawiamy cukrem i papryką. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 minut. W moździerzu rozdrabniamy podsmażone wcześniej orzeszki pinii. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz starty ser. Całość ucieramy w moździerzu. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Upieczone pomidory miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Gotową zupę przelewamy do miseczek dodając do każdej porcji jedną łyżkę pasty. Dekorujemy bazylią.

                          Dogrzany slik
                          Dogrzany slik

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Dogrzany slik w zalewie śliwkowej

                          Składniki:

                          • 1 kg karkówki
                            • 1 kg ziemniaków
                              • opakowanie mrożonych małych marchewek
                                • opakowanie dużych rodzynek
                                  • sól, pieprz
                                    • słoik keczupu
                                      • słoik dżemu śliwkowego
                                        • szklanka wody
                                          • 2 główki cebuli czerwonej
                                            • 1 ząbek czosnku
                                              • majeranek
                                                • mleko
                                                  • masło
                                                    • świeża natka pietruszki do dekoracji

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry. Doprawiamy wedle uznania - majerankiem, solą, pieprzem. Podsmażamy na patelni cebulę i czosnek, a następnie plastry mięsa. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: podsmażone mięso, rodzynki i cebulę. Przygotowujemy sos, łącząc dżem śliwkowy z keczupem, (jeśli będzie zbyt gesty, dodajemy szklankę wody). Mięso polewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez 2 godziny. Marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie delikatnie podsmażamy w małej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie ubijamy na purée z dodatkiem odrobiny mleka i masła. Upieczone mięso podajemy z marchewkami oraz ziemniaczanym purée. Dekorujemy natką pietruszki.

                                                      DESER:

                                                      Rajdowa faworytka
                                                      Rajdowa faworytka

                                                      Rajdowa faworytka

                                                      Składniki:

                                                      • 5 gruszek
                                                        • 3 jajka
                                                          • 3 szklanki mąki
                                                            • 1 opakowanie cukru waniliowego
                                                              • 4 łyżki brązowego cukru
                                                                • 2 kostki margaryny
                                                                  • 1 szklanka mleka
                                                                    • 2 łyżki cynamonu
                                                                      • 1 łyżka proszku do pieczenia
                                                                        • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                          • 1 opakowanie lodów waniliowych
                                                                            • bułka tarta
                                                                              • masło

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                W misce łączymy ze sobą: mąkę, mleko, dwa żółtka i jedno całe jajko, kostkę margaryny, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do zamrażarki. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy cynamonem i smażymy na margarynie dodając brązowy cukier. Spód formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy wyklejamy częścią ciasta, a następnie układamy na nim gruszki. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 90 minut, aż ciasto zarumieni się. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości