Przepisy Pawła Danilczuka, sezon 6, Białystok

Kolektor na starcie
Kolektor na starcie

PRZYSTAWKA:

Kolektor na starcie

Składniki:

  • 6 średnich pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 1 opakowanie orzeszków pinii
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki
  • świeża bazylia do dekoracji
  • śmietana
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i delikatnie podsmażamy. Dodajemy połówki pomidorów. Doprawiamy cukrem i papryką. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 minut. W moździerzu rozdrabniamy podsmażone wcześniej orzeszki pinii. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz starty ser. Całość ucieramy w moździerzu. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Upieczone pomidory miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Gotową zupę przelewamy do miseczek dodając do każdej porcji jedną łyżkę pasty. Dekorujemy bazylią.

Dogrzany slik
Dogrzany slik

DANIE GŁÓWNE:

Dogrzany slik w zalewie śliwkowej

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • opakowanie mrożonych małych marchewek
  • opakowanie dużych rodzynek
  • sól, pieprz
  • słoik keczupu
  • słoik dżemu śliwkowego
  • szklanka wody
  • 2 główki cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • mleko
  • masło
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry. Doprawiamy wedle uznania - majerankiem, solą, pieprzem. Podsmażamy na patelni cebulę i czosnek, a następnie plastry mięsa. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo: podsmażone mięso, rodzynki i cebulę. Przygotowujemy sos, łącząc dżem śliwkowy z keczupem, (jeśli będzie zbyt gesty, dodajemy szklankę wody). Mięso polewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez 2 godziny. Marchewki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie delikatnie podsmażamy w małej ilości masła z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie ubijamy na purée z dodatkiem odrobiny mleka i masła. Upieczone mięso podajemy z marchewkami oraz ziemniaczanym purée. Dekorujemy natką pietruszki.

DESER:

Rajdowa faworytka
Rajdowa faworytka

Rajdowa faworytka

Składniki:

  • 5 gruszek
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie lodów waniliowych
  • bułka tarta
  • masło

Sposób przygotowania:

W misce łączymy ze sobą: mąkę, mleko, dwa żółtka i jedno całe jajko, kostkę margaryny, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkładamy do zamrażarki. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, doprawiamy cynamonem i smażymy na margarynie dodając brązowy cukier. Spód formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Spód formy wyklejamy częścią ciasta, a następnie układamy na nim gruszki. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 90 minut, aż ciasto zarumieni się. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości