PRZYSTAWKA
Blask Szanghaju
Składniki:
- 80 dag serka tofu
- 10 sztuk małych czerwonych papryczek
- 1 pęczek szypiorku
- 80 dag orzeszkow ziemnych
- 1 kieliszek wódki
- sól
Sposób przygotowania:
Orzeszki ziemne zalewamy wódką i odstawiamy. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej, zasypujemy 1 płaską łyżką stołową soli. Prażymy mieszając, aż osiągną głęboki bordowy kolor. Odsączamy olej. Serek tofu kroimy w plasterki grubości 1 centymetra i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia, z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy małe, czerwone papryczki. Usmażone tofu podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Obok na talerzu układamy wcześniej uprażone orzeszki ziemne.
DANIE GŁÓWNE:
Mandaryńska improwizacja
Rosół
Składniki:
- 1 1/2 kg miesa wołowego na rosół
- 1 1/2 kg miesa drobiowego na rosół
- 5 liści laurowych
- 20 sztuk ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- 15 dag soli
- 15 dag świeżego imbiru
- 15 sztuk anyżku
- 3 suszone ostre papryki
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
Dodatki zaproponowane w programie:
- baranina
- pierś kurczaka
- krewetki
- tofu
- kulki z masy krewetkowej
- makaron sojowy
- kapusta pekińska
- szpinak
- kartofle
- płatki sojowe
- maniok
- czosnek
- kapusta polna.
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe i drobiowe gotujemy jak rosół, ale bez warzyw, tylko z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu czarnego i soli. Po ugotowaniu wywar całkowicie odcedzamy i odstawiamy. Świeży imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Suszone ostre czerwone papryki siekamy na około cenytymetrowe kawałki i razem z anyżem i łyżką pieprzu syczuańskiego wrzucamy na rozgrzany olej na 2-3 minuty (olej powinien całkowicie zakryć dno patelni). Następnie podsmażone przyprawy wrzucamy do wywaru i całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy rosół przelewamy do kociołka, który powinien być stale podgrzewany. Ideą tego dania jest samodzielne komponowanie przez gości, za pomocą różnych składników, własnego rosołu. Dodatki w postaci mięs oraz warzyw muszą być wcześniej pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Delikatne warzywa zielone nie wymagają krojenia, ich wielkość nie może tylko przekraczać szerokości kociołka. W trakcie biesiadowania wywar ulega stopniowemu wyparowywaniu. Należy wówczas dolać odpowiednią ilość wrzątku. Rodzaje proponowanych dodatków są dowolne. Czas gotowania poszczególnych produktów to około 1-3 minuty. Każdy produkt można dodatkowo, po gotowaniu, maczać w sosie sezamowym.
Sos sezamkowy
Składniki:
- 4 łyżki sezamu
- łyżka orzeszków ziemnych
- olej sezamowy
Sposób przygotowania:
Sezam i orzeszki ziemne lekko prażymy, ale oddzielnie. Po ostygnięciu oba składniki mielimy na puder i wrzucamy na moment na średnio gorącą oliwę. Prawie natychmiast zdejmujemy patelnie z ognia, aby nie doprowadzić do spalenia pudru. Intensywność smaku można podkreślić dodając łyżeczkę oleju sezamowego.
DESER:
Ogrodowa mozaika znad Jangcy
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 duża gruszka
- 1 duży szaron
- 1/2 melona
- 2 banany
- 2 kiwi
- 2 małe mandarynki
- 10 drobnych, bezpestkowych, jasnych winogron
- 10 ciemnych owoców, np. borówki amerykańskie
- 2 suszone papryki lub drobne ciemne winogrona.
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i czekamy aż wyschną. Następnie obieramy i kroimy w kostki wielkości najmniejszego z owoców, które planujemy podać. Składniki mieszamy delikatnie w salaterce, i rozkładamy w miseczkach lub pucharach. Podajemy polane sosem.
Sos do owoców
Składniki:
- 1 limonka
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytyrna
- 1 duża łyżka miodu
- 2 łyżeczki mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotwania:
Wyciskamy sok z limonki, dużej pomarańczy i dużej cytryny. Następnie dodajemy miód, mleczko kokosowe, oraz olej kokosowy. Ponieważ olej kokosowy występuje w postaci lekkoskrystalizowanej, przed dodaniem do pozostałych składników należy go podgrzać do płynnej konsystencji. Całość intensywnie mieszamy przez pond minutę, najlepiej w szejkerze. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Naturalna tendencja oleju kokosowego do krystalizowania się spowoduje, że w trakcie schłodzania sos zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzie kwaskowaty smak, zwiększamy ilość cytryny.