Przepisy Patrycja Zhang, sezon 6, Warszawa

Blask Szanghaju
Blask Szanghaju

PRZYSTAWKA

Blask Szanghaju

Składniki:

  • 80 dag serka tofu
    • 10 sztuk małych czerwonych papryczek
      • 1 pęczek szypiorku
        • 80 dag orzeszkow ziemnych
          • 1 kieliszek wódki
            • sól

              Sposób przygotowania:

              Orzeszki ziemne zalewamy wódką i odstawiamy. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej, zasypujemy 1 płaską łyżką stołową soli. Prażymy mieszając, aż osiągną głęboki bordowy kolor. Odsączamy olej. Serek tofu kroimy w plasterki grubości 1 centymetra i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia, z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy małe, czerwone papryczki. Usmażone tofu podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Obok na talerzu układamy wcześniej uprażone orzeszki ziemne.

              Mandaryńska improwizacja
              Mandaryńska improwizacja

              DANIE GŁÓWNE:

              Mandaryńska improwizacja

              Rosół

              Składniki:

              • 1 1/2 kg miesa wołowego na rosół
                • 1 1/2 kg miesa drobiowego na rosół
                  • 5 liści laurowych
                    • 20 sztuk ziela angielskiego
                      • 20 ziaren pieprzu czarnego
                        • 15 dag soli
                          • 15 dag świeżego imbiru
                            • 15 sztuk anyżku
                              • 3 suszone ostre papryki
                                • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

                                  Dodatki zaproponowane w programie:

                                  • baranina
                                    • pierś kurczaka
                                      • krewetki
                                        • tofu
                                          • kulki z masy krewetkowej
                                            • makaron sojowy
                                              • kapusta pekińska
                                                • szpinak
                                                  • kartofle
                                                    • płatki sojowe
                                                      • maniok
                                                        • czosnek
                                                          • kapusta polna.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Mięso wołowe i drobiowe gotujemy jak rosół, ale bez warzyw, tylko z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu czarnego i soli. Po ugotowaniu wywar całkowicie odcedzamy i odstawiamy. Świeży imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Suszone ostre czerwone papryki siekamy na około cenytymetrowe kawałki i razem z anyżem i łyżką pieprzu syczuańskiego wrzucamy na rozgrzany olej na 2-3 minuty (olej powinien całkowicie zakryć dno patelni). Następnie podsmażone przyprawy wrzucamy do wywaru i całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy rosół przelewamy do kociołka, który powinien być stale podgrzewany. Ideą tego dania jest samodzielne komponowanie przez gości, za pomocą różnych składników, własnego rosołu. Dodatki w postaci mięs oraz warzyw muszą być wcześniej pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Delikatne warzywa zielone nie wymagają krojenia, ich wielkość nie może tylko przekraczać szerokości kociołka. W trakcie biesiadowania wywar ulega stopniowemu wyparowywaniu. Należy wówczas dolać odpowiednią ilość wrzątku. Rodzaje proponowanych dodatków są dowolne. Czas gotowania poszczególnych produktów to około 1-3 minuty. Każdy produkt można dodatkowo, po gotowaniu, maczać w sosie sezamowym.

                                                            Sos sezamkowy

                                                            Składniki:

                                                            • 4 łyżki sezamu
                                                              • łyżka orzeszków ziemnych
                                                                • olej sezamowy

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Sezam i orzeszki ziemne lekko prażymy, ale oddzielnie. Po ostygnięciu oba składniki mielimy na puder i wrzucamy na moment na średnio gorącą oliwę. Prawie natychmiast zdejmujemy patelnie z ognia, aby nie doprowadzić do spalenia pudru. Intensywność smaku można podkreślić dodając łyżeczkę oleju sezamowego.

                                                                  Ogrodowa mozaika
                                                                  Ogrodowa mozaika

                                                                  DESER:

                                                                  Ogrodowa mozaika znad Jangcy

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1 duże jabłko
                                                                    • 1 duża gruszka
                                                                      • 1 duży szaron
                                                                        • 1/2 melona
                                                                          • 2 banany
                                                                            • 2 kiwi
                                                                              • 2 małe mandarynki
                                                                                • 10 drobnych, bezpestkowych, jasnych winogron
                                                                                  • 10 ciemnych owoców, np. borówki amerykańskie
                                                                                    • 2 suszone papryki lub drobne ciemne winogrona.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Owoce myjemy i czekamy aż wyschną. Następnie obieramy i kroimy w kostki wielkości najmniejszego z owoców, które planujemy podać. Składniki mieszamy delikatnie w salaterce, i rozkładamy w miseczkach lub pucharach. Podajemy polane sosem.

                                                                                      Sos do owoców

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 1 limonka
                                                                                        • 1 duża pomarańcza
                                                                                          • 1 duża cytyrna
                                                                                            • 1 duża łyżka miodu
                                                                                              • 2 łyżeczki mleczka kokosowego
                                                                                                • 2 łyżeczki oleju kokosowego

                                                                                                  Sposób przygotwania:

                                                                                                  Wyciskamy sok z limonki, dużej pomarańczy i dużej cytryny. Następnie dodajemy miód, mleczko kokosowe, oraz olej kokosowy. Ponieważ olej kokosowy występuje w postaci lekkoskrystalizowanej, przed dodaniem do pozostałych składników należy go podgrzać do płynnej konsystencji. Całość intensywnie mieszamy przez pond minutę, najlepiej w szejkerze. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Naturalna tendencja oleju kokosowego do krystalizowania się spowoduje, że w trakcie schłodzania sos zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzie kwaskowaty smak, zwiększamy ilość cytryny.

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości