Przepisy Patrycja Zhang, sezon 6, Warszawa

Blask Szanghaju
Blask Szanghaju

PRZYSTAWKA

Blask Szanghaju

Składniki:

  • 80 dag serka tofu
  • 10 sztuk małych czerwonych papryczek
  • 1 pęczek szypiorku
  • 80 dag orzeszkow ziemnych
  • 1 kieliszek wódki
  • sól

Sposób przygotowania:

Orzeszki ziemne zalewamy wódką i odstawiamy. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej, zasypujemy 1 płaską łyżką stołową soli. Prażymy mieszając, aż osiągną głęboki bordowy kolor. Odsączamy olej. Serek tofu kroimy w plasterki grubości 1 centymetra i smażymy na głębokim oleju do zrumienienia, z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy małe, czerwone papryczki. Usmażone tofu podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Obok na talerzu układamy wcześniej uprażone orzeszki ziemne.

Mandaryńska improwizacja
Mandaryńska improwizacja

DANIE GŁÓWNE:

Mandaryńska improwizacja

Rosół

Składniki:

  • 1 1/2 kg miesa wołowego na rosół
  • 1 1/2 kg miesa drobiowego na rosół
  • 5 liści laurowych
  • 20 sztuk ziela angielskiego
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 15 dag soli
  • 15 dag świeżego imbiru
  • 15 sztuk anyżku
  • 3 suszone ostre papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

Dodatki zaproponowane w programie:

  • baranina
  • pierś kurczaka
  • krewetki
  • tofu
  • kulki z masy krewetkowej
  • makaron sojowy
  • kapusta pekińska
  • szpinak
  • kartofle
  • płatki sojowe
  • maniok
  • czosnek
  • kapusta polna.

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe i drobiowe gotujemy jak rosół, ale bez warzyw, tylko z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu czarnego i soli. Po ugotowaniu wywar całkowicie odcedzamy i odstawiamy. Świeży imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Suszone ostre czerwone papryki siekamy na około cenytymetrowe kawałki i razem z anyżem i łyżką pieprzu syczuańskiego wrzucamy na rozgrzany olej na 2-3 minuty (olej powinien całkowicie zakryć dno patelni). Następnie podsmażone przyprawy wrzucamy do wywaru i całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy rosół przelewamy do kociołka, który powinien być stale podgrzewany. Ideą tego dania jest samodzielne komponowanie przez gości, za pomocą różnych składników, własnego rosołu. Dodatki w postaci mięs oraz warzyw muszą być wcześniej pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Delikatne warzywa zielone nie wymagają krojenia, ich wielkość nie może tylko przekraczać szerokości kociołka. W trakcie biesiadowania wywar ulega stopniowemu wyparowywaniu. Należy wówczas dolać odpowiednią ilość wrzątku. Rodzaje proponowanych dodatków są dowolne. Czas gotowania poszczególnych produktów to około 1-3 minuty. Każdy produkt można dodatkowo, po gotowaniu, maczać w sosie sezamowym.

Sos sezamkowy

Składniki:

  • 4 łyżki sezamu
  • łyżka orzeszków ziemnych
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Sezam i orzeszki ziemne lekko prażymy, ale oddzielnie. Po ostygnięciu oba składniki mielimy na puder i wrzucamy na moment na średnio gorącą oliwę. Prawie natychmiast zdejmujemy patelnie z ognia, aby nie doprowadzić do spalenia pudru. Intensywność smaku można podkreślić dodając łyżeczkę oleju sezamowego.

Ogrodowa mozaika
Ogrodowa mozaika

DESER:

Ogrodowa mozaika znad Jangcy

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1 duża gruszka
  • 1 duży szaron
  • 1/2 melona
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 2 małe mandarynki
  • 10 drobnych, bezpestkowych, jasnych winogron
  • 10 ciemnych owoców, np. borówki amerykańskie
  • 2 suszone papryki lub drobne ciemne winogrona.

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i czekamy aż wyschną. Następnie obieramy i kroimy w kostki wielkości najmniejszego z owoców, które planujemy podać. Składniki mieszamy delikatnie w salaterce, i rozkładamy w miseczkach lub pucharach. Podajemy polane sosem.

Sos do owoców

Składniki:

  • 1 limonka
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duża cytyrna
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 łyżeczki mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotwania:

Wyciskamy sok z limonki, dużej pomarańczy i dużej cytryny. Następnie dodajemy miód, mleczko kokosowe, oraz olej kokosowy. Ponieważ olej kokosowy występuje w postaci lekkoskrystalizowanej, przed dodaniem do pozostałych składników należy go podgrzać do płynnej konsystencji. Całość intensywnie mieszamy przez pond minutę, najlepiej w szejkerze. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Naturalna tendencja oleju kokosowego do krystalizowania się spowoduje, że w trakcie schłodzania sos zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzie kwaskowaty smak, zwiększamy ilość cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości