PRZYSTAWKA:
Zielono urodzinowo
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 opakowania świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag sera gorgonzola
- 1 serek mascarpone
- 60 dag sera np. gouda i mozzarella
- 8 naleśników
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zarumienienia, dodajemy czosnek i świeży szpinak, a następnie ser gorgonzola. Całość dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W foremkach układamy warstwowo przygotowane składniki. Wycięte naleśniki smarujemy serkiem mascarpone. Następnie dodajemy gotowy szpinak. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180-200oC przez około 30 minut.
Naleśniki
Składniki:
- szklanka mąki
- woda gazowana
- jajko
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażymy i gdy lekko ostygną wycinamy z nich mniejsze formy pasujące do foremek.
DANIE GŁÓWNE:
Płaczący Karczek
Mięso
Składniki:
- 60 dag karczku
- 5 średnich cebul
- grubo mielony kolorowy pieprz
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól
Sposób przygotowania:
Karczek płuczemy, osuszamy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm. Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy do smaku przyprawą do grilla, solą, papryką, oregano i pieprzem. Przyprawione mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Cebule średnio drobno kroimy i dusimy na oleju przez około 20 minut. Usmażone kotlety przekładamy cebulką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty.
Ryż
Składniki :
- 4 torebki ryżu białego
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 duże cebule
- 1 całe jajko
Sposób przygotowania:
Drobno posiekane cebule dusimy na oleju rzepakowym, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz pozostałymi przyprawami i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodając jedno roztrzepane jajko.
SurówkaSkładniki:
- 1 mała biała kapusta
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Kapustę siekamy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy majonez, musztardę i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.
DESER:
Królowa śniegu
Składniki:
- 5 żółtek
- 1/2 szklani cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka masła
- 16 biszkoptów
- 1 łyżka kakao
- 1/2 kg malin
- 1 szklanka mleka
- 2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem i budyniem ubijamy przez około 4 minuty na gładki krem. Zagotowujemy mleko i do gotującego się mleka stopniowo dodajemy krem, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy krem studzimy. Następnie dodajemy kostkę masła i ponownie ubijamy. Biszkopty moczymy w galaretce z odrobiną mleka i układamy w pucharkach. Na wierzch wylewamy połowę naszej masy budyniowej, ponownie układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy pozostałą częścią kremu budyniowego z dodatkiem kakao. Na wierzchu układamy maliny, które następnie zalewamy galaretką. Deser wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.