Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce

Zielono urodzinowo
Zielono urodzinowo

PRZYSTAWKA:

Zielono urodzinowo

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag sera gorgonzola
  • 1 serek mascarpone
  • 60 dag sera np. gouda i mozzarella
  • 8 naleśników
  • sól

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zarumienienia, dodajemy czosnek i świeży szpinak, a następnie ser gorgonzola. Całość dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W foremkach układamy warstwowo przygotowane składniki. Wycięte naleśniki smarujemy serkiem mascarpone. Następnie dodajemy gotowy szpinak. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180-200oC przez około 30 minut.

Naleśniki

Składniki:

  • szklanka mąki
  • woda gazowana
  • jajko

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażymy i gdy lekko ostygną wycinamy z nich mniejsze formy pasujące do foremek.

DANIE GŁÓWNE:

Płaczący Karczek

Płączący Karczek
Płączący Karczek

Mięso

Składniki:

  • 60 dag karczku
  • 5 średnich cebul
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól

Sposób przygotowania:

Karczek płuczemy, osuszamy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm. Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy do smaku przyprawą do grilla, solą, papryką, oregano i pieprzem. Przyprawione mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Cebule średnio drobno kroimy i dusimy na oleju przez około 20 minut. Usmażone kotlety przekładamy cebulką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty.

Ryż

Składniki :

  • 4 torebki ryżu białego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 duże cebule
  • 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Drobno posiekane cebule dusimy na oleju rzepakowym, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz pozostałymi przyprawami i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodając jedno roztrzepane jajko.

SurówkaSkładniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy majonez, musztardę i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.

DESER:

Królowa śniegu

Królowa Śniegu
Królowa Śniegu

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklani cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 16 biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kg malin
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem i budyniem ubijamy przez około 4 minuty na gładki krem. Zagotowujemy mleko i do gotującego się mleka stopniowo dodajemy krem, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy krem studzimy. Następnie dodajemy kostkę masła i ponownie ubijamy. Biszkopty moczymy w galaretce z odrobiną mleka i układamy w pucharkach. Na wierzch wylewamy połowę naszej masy budyniowej, ponownie układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy pozostałą częścią kremu budyniowego z dodatkiem kakao. Na wierzchu układamy maliny, które następnie zalewamy galaretką. Deser wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości