PRZYSTAWKA:
Zupa Tom Yum
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 duża łyżka zielonego curry
- 1 duża łyżka czerwonego curry
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 litr mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- około 20 krewetek
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 200 g ryżu
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy curry mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej krewetki i mleko kokosowe. Doprawiamy solą do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną kolendrą.
DANIE GŁÓWNE:
Uczta w Sajgonie
Składniki:
- 1 opakowanie grubego papieru ryżowego
- 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
- 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
- 1 pęczek kolendry
- 1/2 kg krewetek
- 1/2 kg chudej wołowiny
- świeży łosoś
- pierś z kaczki
Sosy
Składniki:
- sos rybny
- sos sojowy
- sos orzechowy
- czosnek
- sok z cytryny
- opakowanie orzechów ziemnych
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sos rybny mieszamy z wodą w proporcji: jeden do jednego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny.
Sos orzechowy podajemy bez dodatków. Orzechy ziemne mielimy z sosem sojowym tak, aby uzyskać gęstą konsystencję.
Sposób przygotowania:
Makaron moczymy w wodzie 30 minut przed gotowaniem. Następnie zagotowujemy do wrzenia, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą w celu uniknięcia rozgotowania. Mięso kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni. Krewetki solimy, gotujemy w małej ilości wody i odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kratkę i smażymy najpierw od strony skórki na złoto a potem przez kolejne 10 minut na drugiej stronie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki. Łososia oprawiamy i kroimy na drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na osobne talerze. Papier ryżowy moczymy przez moment w zimnej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na rozłożony papier wykładamy wybrane przez siebie składniki. Następnie zaginamy papier po bokach i zawijamy w rulonik. Podajemy z przygotowanymi sosami.
DESER:
W azjatyckim ogrodzie
- 1 arbuz
- 4 zielone jabłka
- kilka śliwek
- 1 mango
- kilka nektarynek
- 1 ananas
- 1 pomelo
- sól, chili
Sposób przygotowania:
Owoce kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i chili.