Przepisy NATALII NGUYEN, sezon 5, Warszawa VIP

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum

PRZYSTAWKA:

Zupa Tom Yum

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 duża łyżka zielonego curry
  • 1 duża łyżka czerwonego curry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • około 20 krewetek
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 cytryna
  • 200 g ryżu
  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy curry mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej krewetki i mleko kokosowe. Doprawiamy solą do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną kolendrą.

DANIE GŁÓWNE:

Uczta w Sajgonie

Uczta w Sajgonie.
Uczta w Sajgonie.

Składniki:

  • 1 opakowanie grubego papieru ryżowego
  • 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
  • 1 pęczek kolendry
  • 1/2 kg krewetek
  • 1/2 kg chudej wołowiny
  • świeży łosoś
  • pierś z kaczki

Sosy

Składniki:

  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sos orzechowy
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • opakowanie orzechów ziemnych
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos rybny mieszamy z wodą w proporcji: jeden do jednego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny.

Sos orzechowy podajemy bez dodatków. Orzechy ziemne mielimy z sosem sojowym tak, aby uzyskać gęstą konsystencję.

Sposób przygotowania:

Makaron moczymy w wodzie 30 minut przed gotowaniem. Następnie zagotowujemy do wrzenia, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą w celu uniknięcia rozgotowania. Mięso kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni. Krewetki solimy, gotujemy w małej ilości wody i odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kratkę i smażymy najpierw od strony skórki na złoto a potem przez kolejne 10 minut na drugiej stronie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki. Łososia oprawiamy i kroimy na drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na osobne talerze. Papier ryżowy moczymy przez moment w zimnej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na rozłożony papier wykładamy wybrane przez siebie składniki. Następnie zaginamy papier po bokach i zawijamy w rulonik. Podajemy z przygotowanymi sosami.

DESER:

W azjatyckim ogrodzie

W azjatyckim ogrodzie
W azjatyckim ogrodzie
  • 1 arbuz
  • 4 zielone jabłka
  • kilka śliwek
  • 1 mango
  • kilka nektarynek
  • 1 ananas
  • 1 pomelo
  • sól, chili

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i chili.

podziel się:

Pozostałe wiadomości