PRZYSTAWKA:
Żurawinowy powiew Bałtyku
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych
- 4 kromki pieczywa tostowego
- masło
- pieprz, sól
- 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 pomarańcza
- 150 g żurawiny
- sok z 1 pomarańczy
- świeżo mielony pieprz
- starta skórka z 1 pomarańczy
- listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy 1/2 litra wody z trzema ziarnami ziela angielskiego. Do ostudzonej wody dodajemy startą skórkę z pomarańczy, pokrojone w ćwiartki jabłka i ocet jabłkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową marynatą zalewamy śledzie i odstawiamy na minimum 5 godzin. W tym czasie przygotowujemy sos do śledzi. Mieszamy żurawinę z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec przygotowujemy grzanki. Kromki pieczywa tostowego obsmażamy na maśle do zrumienienia. Śledzia zawijamy w dowolny kształt, następnie skrapiamy sosem żurawinowym. Dekorujemy cząstką pomarańczy i świeżą bazylią. Podajemy z maślanymi grzankami.
DANIE GŁÓWNE:
Fit ślimaczki w aksamitnej kąpieli
Składniki:
- 750 g piersi z indyka
- 2 brokuły
- 2 kalafiory
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 10 młodych marchewek
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1/2 l śmietanki 30%
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy, kroimy na równe plastry i rozbijamy. Następnie posypujemy solą i pieprzem do smaku. Brokuł, kalafior, pięć młodych, małych marchewek oraz fasolkę szparagową gotujemy na parze przez około 10-15 minut. Ugotowane warzywa studzimy i miksujemy z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wystudzonej masy wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Na środku rozbitych kotletów rozsmarowujemy farsz, pozostawiając centymetrowy margines i układamy jedną ugotowaną na parze marchewkę. Tak przygotowane mięso ciasno zwijamy w roladki, które następnie zawijamy w folię. Gotowe roladki układamy w żaroodpornym naczyniu. Na dno naczynia wlewamy trochę wody lub rosołu i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 15 minut, w temperaturze 160°C z włączoną funkcją termoobiegu. Śmietankę wylewamy na patelnię i dodajemy do niej pokruszony ser. Całość mieszamy, aż do roztopienia sera. Na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Młode ziemniaki obieramy, gotujemy na parze przez około 20 - 25 minut. Woda do gotowania na parze powinna być zawsze posolona. Pozostałe warzywa: brokuł, kalafior i młode marchewki gotujemy al dente na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do naczynia, dodajemy do nich kawałki masła i pozostawiamy pod przykryciem. Roladki wyciągamy z piekarnika, rozwijamy z folii, kroimy na ukos w plasterki. Podajemy polane sosem serowym z ugotowanymi ziemniakami posypanymi drobno pokrojonym koperkiem. Danie dekorujemy różyczkami brokułu, kalafiora i fasolką szparagową.
DESER:
Pomarańczowy sen w chmurach
Składniki:
- 1/2 l mleka 2% lub 3,2%
- 2 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 5 dużych pomarańczy
- 80 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 120 ml likieru pomarańczowego
- 1 serek mascarpone
- 250 ml śmietanki deserowej 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mleko miksujemy z jajkami, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczy i szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na jakieś 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię smarujemy odrobiną oleju. Lekko ostudzone naleśniki składamy na cztery części, w tzw. chusteczkę. Cztery pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę. Następnie filetujemy, wycinając z nich cząstki bez błonek. Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier trzcinowy. Dodajemy masło i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Na patelnię z gotowym karmelem wykładamy złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie podsmażamy je z obu stron. Następnie dolewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Pod sam koniec smażenia, zwiększamy płomień i dodajemy likier. Gdy tylko likier zacznie mocniej parować, płyn na patelni podpalamy. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, zostawiając sos na patelni. Do sosu dodajemy cząstki pomarańczy i resztę masła. Całość chwilę smażymy, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z sosem. Naleśniki podajemy polane sosem i udekorowane gorącymi cząstkami pomarańczy z kremem przygotowanym ze schłodzonej, słodkiej śmietanki ubitej z cukrem pudrem, połączonej z serkiem mascarpone oraz z listkiem świeżej mięty.