Przepisy MIROSŁAWA MICHALSKIEGO, 4 sezon, Toruń

Łosoś na zielonej łączce
Łosoś na zielonej łączce

PRZYSTAWKA:

Łosoś na zielonej łączce

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
  • 300 g łososia świeżego
  • 5 cebulek dymek
  • kapary kilka sztuk
  • ogórki kiszone
  • mix sałat
  • biały pieprz
  • odrobina pieprzu cytrynowego
  • 100 g wódki

Sposób przygotowania:

Łososia siekamy na malutkie kawałeczki, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy sałaty, następnie do małej filiżanki nasmarowanej oliwą wkładamy łososia i delikatnie wyjmujemy. Ogórki kiszone, cebule dymkę kroimy w drobną kosteczkę i układamy obok łososia. Całość podajemy z sałatami, ozdabiamy kaparami. Tatara można również podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym (masło ucieramy z czosnkiem i koperkiem).

DANIE GŁÓWNE:

Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami

Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami
Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 2-3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji
  • kilka młodych małych ziemniaczków
  • masło, sól morska

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i głęboko nacinamy. Czosnek miażdżymy i mieszamy z 3 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek, sosem sojowym, sokiem z cytryny i majerankiem. Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie polędwiczki odsączamy i smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy oliwą i wodą. Wkładamy do piekarnika na około 35 – 45 minut w temp. 160 stopni. W czasie pieczenia polędwiczki obracamy i podlewamy powstałym sosem. Ziemniaki myjemy nie obierając ze skóry, osuszamy. Zawijamy pojedynczo w folię aluminiową dodając sól morską i wiórki masła. Pieczemy w piekarniku około 1,5 do 2 godzin w temp. 160°C.

DESER:

Zaczarowane gruszki

Zaczarowane gruszki
Zaczarowane gruszki

Składniki:

  • 4 duże twarde gruszki
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • 4 truskawki
  • 4 łyżeczki czarnych jagód ( owoce mogą być mrożone)
  • bita śmietana lub lody
  • cukier

Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół i wydrążamy głęboko gniazda nasienne. W głębieniach umieszczamy po dwie połówki orzechów włoskich, jedną truskawkę i po łyżce jagód. Owoce posypujemy cukrem. Połówki gruszek owijamy folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15-20 minut w temp. 200°C. Upieczone gruszki układamy na talerzykach. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości