Przepisy MIROSŁAWA MICHALSKIEGO, 4 sezon, Toruń

Łosoś na zielonej łączce
Łosoś na zielonej łączce

PRZYSTAWKA:

Łosoś na zielonej łączce

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
    • 300 g łososia świeżego
      • 5 cebulek dymek
        • kapary kilka sztuk
          • ogórki kiszone
            • mix sałat
              • biały pieprz
                • odrobina pieprzu cytrynowego
                  • 100 g wódki

                    Sposób przygotowania:

                    Łososia siekamy na malutkie kawałeczki, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy sałaty, następnie do małej filiżanki nasmarowanej oliwą wkładamy łososia i delikatnie wyjmujemy. Ogórki kiszone, cebule dymkę kroimy w drobną kosteczkę i układamy obok łososia. Całość podajemy z sałatami, ozdabiamy kaparami. Tatara można również podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym (masło ucieramy z czosnkiem i koperkiem).

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami

                    Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami
                    Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami

                    Składniki:

                    • 4 polędwiczki wieprzowe
                      • 7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
                        • 4 łyżki sosu sojowego
                          • 4 ząbki czosnku
                            • 2 łyżki papryki ostrej
                              • 2-3 łyżeczki papryki słodkiej
                                • sól, pieprz
                                  • koperek do dekoracji
                                    • kilka młodych małych ziemniaczków
                                      • masło, sól morska

                                        Sposób przygotowania:

                                        Polędwiczki myjemy, osuszamy i głęboko nacinamy. Czosnek miażdżymy i mieszamy z 3 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek, sosem sojowym, sokiem z cytryny i majerankiem. Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie polędwiczki odsączamy i smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy oliwą i wodą. Wkładamy do piekarnika na około 35 – 45 minut w temp. 160 stopni. W czasie pieczenia polędwiczki obracamy i podlewamy powstałym sosem. Ziemniaki myjemy nie obierając ze skóry, osuszamy. Zawijamy pojedynczo w folię aluminiową dodając sól morską i wiórki masła. Pieczemy w piekarniku około 1,5 do 2 godzin w temp. 160°C.

                                        DESER:

                                        Zaczarowane gruszki

                                        Zaczarowane gruszki
                                        Zaczarowane gruszki

                                        Składniki:

                                        • 4 duże twarde gruszki
                                          • 8 połówek orzechów włoskich
                                            • 4 truskawki
                                              • 4 łyżeczki czarnych jagód ( owoce mogą być mrożone)
                                                • bita śmietana lub lody
                                                  • cukier

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Gruszki myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół i wydrążamy głęboko gniazda nasienne. W głębieniach umieszczamy po dwie połówki orzechów włoskich, jedną truskawkę i po łyżce jagód. Owoce posypujemy cukrem. Połówki gruszek owijamy folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15-20 minut w temp. 200°C. Upieczone gruszki układamy na talerzykach. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i owocami.

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości