PRZYSTAWKA:
Łosoś na zielonej łączce
Składniki:
- 300 g łososia wędzonego na gorąco
- 300 g łososia świeżego
- 5 cebulek dymek
- kapary kilka sztuk
- ogórki kiszone
- mix sałat
- biały pieprz
- odrobina pieprzu cytrynowego
- 100 g wódki
Sposób przygotowania:
Łososia siekamy na malutkie kawałeczki, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na talerzu układamy sałaty, następnie do małej filiżanki nasmarowanej oliwą wkładamy łososia i delikatnie wyjmujemy. Ogórki kiszone, cebule dymkę kroimy w drobną kosteczkę i układamy obok łososia. Całość podajemy z sałatami, ozdabiamy kaparami. Tatara można również podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym (masło ucieramy z czosnkiem i koperkiem).
DANIE GŁÓWNE:
Koniki morskie z zapiekanymi kuleczkami
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 7 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki ostrej
- 2-3 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
- kilka młodych małych ziemniaczków
- masło, sól morska
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i głęboko nacinamy. Czosnek miażdżymy i mieszamy z 3 łyżkami oleju lub oliwy z oliwek, sosem sojowym, sokiem z cytryny i majerankiem. Mięso zalewamy tak przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie polędwiczki odsączamy i smażymy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy oliwą i wodą. Wkładamy do piekarnika na około 35 – 45 minut w temp. 160 stopni. W czasie pieczenia polędwiczki obracamy i podlewamy powstałym sosem. Ziemniaki myjemy nie obierając ze skóry, osuszamy. Zawijamy pojedynczo w folię aluminiową dodając sól morską i wiórki masła. Pieczemy w piekarniku około 1,5 do 2 godzin w temp. 160°C.
DESER:
Zaczarowane gruszki
Składniki:
- 4 duże twarde gruszki
- 8 połówek orzechów włoskich
- 4 truskawki
- 4 łyżeczki czarnych jagód ( owoce mogą być mrożone)
- bita śmietana lub lody
- cukier
Sposób przygotowania:
Gruszki myjemy, cienko obieramy, kroimy na pół i wydrążamy głęboko gniazda nasienne. W głębieniach umieszczamy po dwie połówki orzechów włoskich, jedną truskawkę i po łyżce jagód. Owoce posypujemy cukrem. Połówki gruszek owijamy folią aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 15-20 minut w temp. 200°C. Upieczone gruszki układamy na talerzykach. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i owocami.