Przepisy Mirosława Kuczmy, 3.edycja, Rzeszów

Przepisy Mirosława Kuczmy, 3.edycja, Rzeszów
Przepisy Mirosława Kuczmy, 3.edycja, Rzeszów

PRZYSTAWKA Przyczajona krewetka we mgle podana z murmiłkowym proziakiemSkładniki:• 600 ml wody źródlanej• 200 ml mleczka kokosowego• 1/2 kg krewetek tygrysich• 1/4 kg mix owoców morza dla wzbogacenia smaku i aromatu• szczypta pieprzu cayenne• 1 łyżeczka (mała) kurkumy• 2 łyżki uniwersalnej przyprawy • 4 ząbki czosnkuSposób przygotowania:Do gotującej wody wrzucamy owoce morza, dodajemy łyżeczkę kurkumy, szczyptę pieprzu cayenne, dwie łyżki uniwersalnej przyprawy. Całość gotujemy około 20 minut. Następnie wywar przecedzamy. Czysty wywar przelewamy do garnka i podgrzewamy do około 90°C. Dodajemy czosnek i obrane krewetki. Po około 10 minutach wyłączamy i dodajemy 200 ml mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i przelewamy do miseczek. Murmiłkowy proziakSkładniki:• 1/4 kg mąki• 1/2 kostki drożdży• 200 ml wody źródlanej• 1 łyżka stołowa soli• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno• szczypta cukru• 100 g sera żółtegoSposób przygotowania:Składniki sypkie mieszamy ze sobą. W podgrzanej do około 60°C wodzie rozpuszczamy drożdże i oliwę. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na około 30 minut przykryte ściereczką. Następnie formujemy ciasto tak jak na pizzę i posypujemy startym serem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Proziak podajemy w postaci trójkątów pokrojonych tak jak pizza.DANIE GŁÓWNEGołąbki à la Paris Składniki:• 4 gołębie• 20 dag masła• natka pietruszki• 30 dag boczku• 10 dag sera żółtego• 4 jajka• 2 ząbki czosnku• 8 ziemniaków • zielona sałata• sól i pieprz do smakuSposób wykonania:Sprawione gołębie myjemy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie podgotowujemy 25 min. Czosnek z masłem i posiekaną natką mieszamy z jajkami. Powstałą masą napełniamy wnętrza tuszek i związujemy nogi. Gołębia obkładamy cienkimi plastrami boczku, obwiązujemy nitką, polewamy tłuszczem i pieczemy, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Upieczone gołębie układamy w żaroodpornym półmisku, polewamy sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy na grillu. Podajemy z zieloną sałatą oraz z dwoma grillowanymi ziemniakami na jedną porcję.DESERMalinowy MelonSkładniki:• 4 duże melony• 2 limonki• owoce: 4 pomarańcze, koszyczek borówki amerykańskiej, koszyczek malin• 150 ml likieru pomarańczowegoSposób przygotowania:Melona przecinamy na pół, wycinając ozdobny wzorek. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę. Z czterech pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy likier i sok z limonki. Owoce i sok mieszamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach przekładamy do

Gołąbki à la Paris
Gołąbki à la Paris
Malinowy Melon
Malinowy Melon
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!