Przepisy MICHAŁA ZIELIŃSKIEGO, 4 sezon, Warszawa

Wariacja na temat sera
Wariacja na temat sera

PRZYSTAWKA

Płynna wariacja na temat sera z brokułami

Składniki:

  • 1 litr wody
  • brokuły
  • 2 kostki bulionowe grzybowe lub wywar z grzybów i warzyw suszonych
  • 200 g serka topionego naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę z kostkami grzybowymi, dodajemy serki topione i przyprawy. Całość przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę, mieszając aż do zagotowania. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowane wcześniej brokuły. Krem podajemy z cząstkami brokułów oraz natką pietruszki.

DANIE GŁÓWNE

Papryka z mięsem i Don Pieczarrami

Papryka z mięsem
Papryka z mięsem

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • chili
  • olej lub oliwa
  • sałata
  • 3 torebki ryżu

Sposób przygotowania:

Papryki myjemy, okrajamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzony przesmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy razem na oleju aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Usmażoną cebulę i pieczarki przekładamy do średniej wielkości miski a na patelni smażymy na średnim ogniu mięso przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia. Usmażone mięso mieszamy z cebulą i pieczarkami, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy paprykę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy w nim paprykę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 min. Gotową podajemy ryżem, liściem sałaty polanym sosem jogurtowo- ziołowym.

DESER

Winna grucha na lodzie

Składniki:

Winna grucha
Winna grucha
  • 5 gruszek
  • 1 butelka czerwonego wina
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 10 dag cukru
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • wiśnie (mogą być w syropie)
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • masło

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy butelkę czerwonego wina, dodajemy cukier, kilka goździków oraz pół łyżeczki cynamonu oraz pokrojone w cząstki pomarańczę i cytrynę. Wino zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gruszki obieramy ze skórki i wkładamy do rondla z winem. Gotujemy do średniej miękkości i pozostawiamy w winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane wiśnie i posiekane orzechy włoskie, podsmażamy krótko na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy dwie łyżki syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. wystudzone gruszki wyjmujemy z wina i wydrążamy od dołu do połowy, uważając aby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory wkładamy ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polewamy gorącą polewą czekoladową, czekamy chwilę aż czekolada stężeje i podajemy z lodami waniliowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości