PRZYSTAWKA
Płynna wariacja na temat sera z brokułami
Składniki:
- 1 litr wody
- brokuły
- 2 kostki bulionowe grzybowe lub wywar z grzybów i warzyw suszonych
- 200 g serka topionego naturalnego
- szczypta soli i pieprzu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę z kostkami grzybowymi, dodajemy serki topione i przyprawy. Całość przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę, mieszając aż do zagotowania. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowane wcześniej brokuły. Krem podajemy z cząstkami brokułów oraz natką pietruszki.
DANIE GŁÓWNE
Papryka z mięsem i Don Pieczarrami
Składniki:
- 5 dużych czerwonych papryk
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- mały ząbek czosnku
- 1 kg pieczarek
- przyprawa do mięsa mielonego
- przyprawa uniwersalna
- pieprz
- chili
- olej lub oliwa
- sałata
- 3 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
Papryki myjemy, okrajamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzony przesmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy razem na oleju aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Usmażoną cebulę i pieczarki przekładamy do średniej wielkości miski a na patelni smażymy na średnim ogniu mięso przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia. Usmażone mięso mieszamy z cebulą i pieczarkami, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy paprykę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy w nim paprykę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 min. Gotową podajemy ryżem, liściem sałaty polanym sosem jogurtowo- ziołowym.
DESER
Winna grucha na lodzie
Składniki:
- 5 gruszek
- 1 butelka czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 10 dag cukru
- kilka goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- wiśnie (mogą być w syropie)
- orzechy włoskie
- 2 łyżki syropu klonowego
- masło
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy butelkę czerwonego wina, dodajemy cukier, kilka goździków oraz pół łyżeczki cynamonu oraz pokrojone w cząstki pomarańczę i cytrynę. Wino zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gruszki obieramy ze skórki i wkładamy do rondla z winem. Gotujemy do średniej miękkości i pozostawiamy w winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane wiśnie i posiekane orzechy włoskie, podsmażamy krótko na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy dwie łyżki syropu klonowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. wystudzone gruszki wyjmujemy z wina i wydrążamy od dołu do połowy, uważając aby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory wkładamy ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polewamy gorącą polewą czekoladową, czekamy chwilę aż czekolada stężeje i podajemy z lodami waniliowymi.