Przepisy MICHAŁA SZTURMIŃSKIEGO, 4 sezon Poznań

Straszny krem
Straszny krem

PRZYSTAWKA:

Straszny kremSkładniki:

  • ok 700 g obranej dyni bez miąższu
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kostka rosołowa/bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • curry
  • imbir
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię, pokrojone ziemniaki i cebulę smażymy przez ok. 10 do 15 minut na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Po ok 8 minutach dodajemy 1,5 łyżeczki curry. Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody, w której rozpuszczamy ok 3 kostki rosołowe (można również samemu przygotować klarowny bulion). Po ok 15 minutach od początku smażenia całość przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i grzankami z chleba lub bułki pszennej z masłem, solą i odrobiną czosnku.

DANIE GŁÓWNE:

W delikatnym włoskim lesie

W delikatnym włoskim lesie
W delikatnym włoskim lesie

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • duża cebula
  • 500 g podgrzybków świeżych, bądź mrożonych
  • garść suszonych podgrzybków
  • 1/2 kostki masła - osełki
  • 300 g śmietany 12%
  • dwie łyżki whisky
  • makaron - dowolny
  • sól, pieprz,
  • pieprz ziołowy
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ugniatamy z solą i szklimy z dodatkiem masła i odrobiny wody. Po 2-5 minutach dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dusimy przez ok 10 min i dodajemy whisky. Całość dusimy jeszcze przez 10 - 20 min, co jakiś czas dolewając wodę do odparowania. Następnie dodajemy śmietanę, drobno zgniecione suszone grzyby. Doprawiamy do smaku i odstawimy. Polędwicę kroimy na cienkie kotleciki, rozbijamy pięścią, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dania polędwicę smażymy na rozgrzanej oliwie/oleju (najlepiej 50/50) po 1 min z każdej strony.

DESER:

Patriotyczna słodycz

Patriotyczna słodycz
Patriotyczna słodycz

Składniki:

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • ok 300-350 g serka mascaropne
  • ok 150 g jogurtu naturalnego
  • 400 g malin

Sposób przygotowania:

Dwie tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie miksujemy z serkiem mascarpone i jogurtem. Osobno miksujemy maliny. W pucharkach układamy warstwowo: maliny, mus czekoladowy i na wierzch znowu warstwę malin. Deser dekorujemy roztopioną trzecią tabliczką czekolady, z której za pomocą szprycy cukierniczej tworzymy dowolny wzór, który następnie zamrażamy. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na min 30 min. Podajemy udekorowany listkiem mięty i wzorem z zastygłej czekolady.

Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

podziel się:

Pozostałe wiadomości