PRZYSTAWKA:
Straszny kremSkładniki:
- ok 700 g obranej dyni bez miąższu
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- kostka rosołowa/bulion warzywny
- sól, pieprz
- curry
- imbir
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię, pokrojone ziemniaki i cebulę smażymy przez ok. 10 do 15 minut na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Po ok 8 minutach dodajemy 1,5 łyżeczki curry. Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody, w której rozpuszczamy ok 3 kostki rosołowe (można również samemu przygotować klarowny bulion). Po ok 15 minutach od początku smażenia całość przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i grzankami z chleba lub bułki pszennej z masłem, solą i odrobiną czosnku.
DANIE GŁÓWNE:
W delikatnym włoskim lesie
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- duża cebula
- 500 g podgrzybków świeżych, bądź mrożonych
- garść suszonych podgrzybków
- 1/2 kostki masła - osełki
- 300 g śmietany 12%
- dwie łyżki whisky
- makaron - dowolny
- sól, pieprz,
- pieprz ziołowy
- imbir
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ugniatamy z solą i szklimy z dodatkiem masła i odrobiny wody. Po 2-5 minutach dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dusimy przez ok 10 min i dodajemy whisky. Całość dusimy jeszcze przez 10 - 20 min, co jakiś czas dolewając wodę do odparowania. Następnie dodajemy śmietanę, drobno zgniecione suszone grzyby. Doprawiamy do smaku i odstawimy. Polędwicę kroimy na cienkie kotleciki, rozbijamy pięścią, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dania polędwicę smażymy na rozgrzanej oliwie/oleju (najlepiej 50/50) po 1 min z każdej strony.
DESER:
Patriotyczna słodycz
Składniki:
- 3 tabliczki białej czekolady
- ok 300-350 g serka mascaropne
- ok 150 g jogurtu naturalnego
- 400 g malin
Sposób przygotowania:
Dwie tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie miksujemy z serkiem mascarpone i jogurtem. Osobno miksujemy maliny. W pucharkach układamy warstwowo: maliny, mus czekoladowy i na wierzch znowu warstwę malin. Deser dekorujemy roztopioną trzecią tabliczką czekolady, z której za pomocą szprycy cukierniczej tworzymy dowolny wzór, który następnie zamrażamy. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na min 30 min. Podajemy udekorowany listkiem mięty i wzorem z zastygłej czekolady.
Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >