Przepisy MICHAŁA SZPAKA, sezon 5, Warszawa VIP

Dziubki Miszanela
Dziubki Miszanela

PRZYSTAWKA:

Dziubki Miszanela

Składniki:

  • ser camembert
  • szklanka świeżych malin
  • sos z owoców granatu

Sposób przygotowania:

Ser przecinamy na pół, tak, aby powstały dwa krążki. Na spód nakładamy świeże maliny. Następnie przykrywamy górnym krążkiem. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez kilka minut. Danie dekorujemy świeżymi malinami. Podajemy gorące, polane sosem z granatu.

DANIE GŁÓWNE:

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce
Kurczak na butelce

Składniki:

  • kurczak
  • piwo w butelce
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 słoika marynowanych patisonów

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie myjemy. Następnie nacieramy, również od środka, przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i miodem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Przygotowujemy butelkę z piwem. Chcąc pozbyć się etykiety butelkę zanurzamy w wodzie na około 30 minut. Następnie zdejmujemy etykietę, butelkę dokładnie myjemy i otwieramy. Na tak przygotowaną butelkę nadziewamy kurczaka. Kurczaka stawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 ½ godziny. Upieczonego kurczaka podajemy z marynowanymi patisonami oraz ziemniaczanym purée, i z surówką z tartej marchewki z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.

DESER:

Szpacze mleczko

Szpacze mleczko
Szpacze mleczko

Składniki:

• 5 jajek

• 1/2 szklanki cukru

• 500 g mascarpone

• świeże owoce: borówki amerykańskie, winogrona

• opakowanie biszkoptów

• nalewka z wiśni

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną i gładką masę.

Następnie stopniowo dodajemy mascarpone i nadal miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość powinna być puszysta. Biszkopty kruszymy, wkładamy na dno kieliszków i każdy polewamy jedną / dwiema łyżeczkami nalewki. Następnie na biszkopty wykładamy masę serową, którą przykrywamy ponownie warstwą pokruszonych biszkoptów nasączonych alkoholem. Deser dekorujemy świeżymi owocami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości