PRZYSTAWKA:
Dziubki Miszanela
Składniki:
- ser camembert
- szklanka świeżych malin
- sos z owoców granatu
Sposób przygotowania:
Ser przecinamy na pół, tak, aby powstały dwa krążki. Na spód nakładamy świeże maliny. Następnie przykrywamy górnym krążkiem. Całość zapiekamy w temperaturze 180°C przez kilka minut. Danie dekorujemy świeżymi malinami. Podajemy gorące, polane sosem z granatu.
DANIE GŁÓWNE:
Kurczak na butelce
Składniki:
- kurczak
- piwo w butelce
- przyprawa do kurczaka
- oliwa
- 1 łyżka miodu
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 słoika marynowanych patisonów
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie myjemy. Następnie nacieramy, również od środka, przyprawą do kurczaka zmieszaną z oliwą i miodem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Przygotowujemy butelkę z piwem. Chcąc pozbyć się etykiety butelkę zanurzamy w wodzie na około 30 minut. Następnie zdejmujemy etykietę, butelkę dokładnie myjemy i otwieramy. Na tak przygotowaną butelkę nadziewamy kurczaka. Kurczaka stawiamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 ½ godziny. Upieczonego kurczaka podajemy z marynowanymi patisonami oraz ziemniaczanym purée, i z surówką z tartej marchewki z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
DESER:
Szpacze mleczko
Składniki:
• 5 jajek
• 1/2 szklanki cukru
• 500 g mascarpone
• świeże owoce: borówki amerykańskie, winogrona
• opakowanie biszkoptów
• nalewka z wiśni
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną i gładką masę.
Następnie stopniowo dodajemy mascarpone i nadal miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość powinna być puszysta. Biszkopty kruszymy, wkładamy na dno kieliszków i każdy polewamy jedną / dwiema łyżeczkami nalewki. Następnie na biszkopty wykładamy masę serową, którą przykrywamy ponownie warstwą pokruszonych biszkoptów nasączonych alkoholem. Deser dekorujemy świeżymi owocami.