PRZYSTAWKA
Coś
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- opakowanie mozzarelli
- 3 jajka
- oliwa
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy kolejne kilka minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na przestudzoną tatrę wykładamy szpinak. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę jajeczno-śmietanową wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarelle. Zapiekamy w piekarniku temperaturze 180°C przez około 30 minut. Kawałki tarty podajemy na talerzu udekorowanym sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Ciasto
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła i jajek wyrabiamy ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
DANIE GŁÓWNE:
Szczęki
Składniki:
- 4 steki z rekina
- 200 g mąki
- olej do smażenia
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1/2 l mleka
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 kg pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sparzone, obrane pomidory przecinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną miętę, mieloną paprykę i soki z cytryny. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ziemniaki zalewamy zimną osoloną wodą z dodatkiem mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowane, odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Rekina odmrażamy przez kilka godzin w lodówce. Następnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Doprawione steki z rekina obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniaczanym purée z cytrynową nutą i pomidorową salsą.
DESER:
Ptaki
Składniki:
- 30 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 30 kostek ptasiego mleczka
- 250 ml śmietany
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1/2 kg truskawek
- 250 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
W rondelku z wrzątkiem rozpuszczamy kawę dodając ptasie mleczko. Całość mieszamy na średnim ogniu do rozpuszczenia pianki. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Studzimy i dodajemy aromat waniliowy. Przepłukane zimną wodą foremki napełniamy gotową masą i wkładamy do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem rozpuszczamy w rondelku czekoladę dodając rozgniecione truskawki. Deser podajemy z truskawkowo- czekoladowym musem udekorowany wzorem z białej czekolady.