Przepisy MICHAŁA RZEPECKIEGO, sezon 5, Warszawa

Mniam różowe
Mniam różowe

PRZYSTAWKA

Coś

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • opakowanie mozzarelli
  • 3 jajka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy kolejne kilka minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie na przestudzoną tatrę wykładamy szpinak. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masę jajeczno-śmietanową wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarelle. Zapiekamy w piekarniku temperaturze 180°C przez około 30 minut. Kawałki tarty podajemy na talerzu udekorowanym sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Ciasto

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła i jajek wyrabiamy ciasto, które następnie zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.

DANIE GŁÓWNE:

Szczęki

Szczęki
Szczęki

Składniki:

  • 4 steki z rekina
  • 200 g mąki
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 l mleka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sparzone, obrane pomidory przecinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną miętę, mieloną paprykę i soki z cytryny. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Ziemniaki zalewamy zimną osoloną wodą z dodatkiem mleka i gotujemy do miękkości. Ugotowane, odcedzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Rekina odmrażamy przez kilka godzin w lodówce. Następnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Doprawione steki z rekina obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy z ziemniaczanym purée z cytrynową nutą i pomidorową salsą.

DESER:

Ptaki

Ptaki.jpg
Ptaki.jpg

Składniki:

  • 30 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 30 kostek ptasiego mleczka
  • 250 ml śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/2 kg truskawek
  • 250 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku z wrzątkiem rozpuszczamy kawę dodając ptasie mleczko. Całość mieszamy na średnim ogniu do rozpuszczenia pianki. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Studzimy i dodajemy aromat waniliowy. Przepłukane zimną wodą foremki napełniamy gotową masą i wkładamy do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem rozpuszczamy w rondelku czekoladę dodając rozgniecione truskawki. Deser podajemy z truskawkowo- czekoladowym musem udekorowany wzorem z białej czekolady.

podziel się:

Pozostałe wiadomości