Przepisy Michała Kwaśniaka, sezon 5, Bydgoszcz

Polska pod daszkiem
Polska pod daszkiem

PRZYSTAWKA:

Polska pod daszkiem

Składniki:

  • 1/2 kg białej kiełbasy
    • 30 dag wędzonego boczku
      • 30 dag wędzonej kiełbasy
        • 2 butelki zakwasu w płynie
          • 4 duże ziemniaki
            • 2 średnie marchewki
              • garść suszonych grzybów
                • liść laurowy
                  • 4 ziarenka ziela angielskiego
                    • 1 cebula
                      • 3/4 szklanki mleka
                        • 3 jajka
                          • 2 łyżki suszonego majeranku
                            • 2 łyżki tartego chrzanu
                              • wydrążony chleb

                                Sposób przygotowania:

                                Na wędzące z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz suszonych grzybów gotujemy wywar przez około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i nadal gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy podsmażoną z drobno posiekaną cebulą kiełbasę. Na koniec wlewamy zakwas oraz mleko z roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy majerankiem i chrzanem. Wydrążony chleb podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Gotową zupę podajemy w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.

                                DANIE GŁOWNE:

                                Kolorowa Italia w tonacji D-dur

                                Kolorowa Italia
                                Kolorowa Italia

                                Składniki:

                                • filet z indyka
                                  • mały pęczek świeżego tymianku
                                    • 1 opakowanie wędzonego łososia
                                      • 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
                                        • 1cukinia
                                          • 2 średnie cebule
                                            • 1 duża marchewka
                                              • 40 dag pieczarek
                                                • 3 łyżki masła
                                                  • koncentrat pomidorowy
                                                    • oliwa

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Filet kroimy na cztery plastry, lekko rozbijamy. Smarujemy oliwą i posypujemy świeżym tymiankiem. Na każdej porcji mięsa układamy wędzonego łososia. Następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i ciasno zawijamy. Gotowe roladki delikatnie podsmażamy z obu stron a następnie zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane roladki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Przekrojoną na pół i wydrążoną cukinię, blanszujemy. Cebule, pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na maśle przez około 15 minut. Cukinię faszerujemy warzywami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez kolejne 15 minut. Upieczone roladki podajemy z faszerowaną cukinią i sałatką z roszponki i rukoli, udekorowaną plastrem gruszki, malinami i winogronami.

                                                      DESER :

                                                      Ravel à la Chopin

                                                      Ravel à la Chopin
                                                      Ravel à la Chopin

                                                      Składniki:

                                                      • 25 dag mąki
                                                        • 10 dag cukru pudru
                                                          • szczypta soli
                                                            • 2 średnie jajka
                                                              • 1/2 kostki masła
                                                                • 1 serek mascarpone
                                                                  • owoce sezonowe: czerwona porzeczka, jagody, maliny

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Z części mąki usypujemy kopczyk. Następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajmy jajka, resztę mąki i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około półtorej godziny. Wystudzonym, rozwałkowanym ciastem, wykładamy formę. Całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190°C. Na wystudzone ciasto wykładamy serek mascarpone oraz świeże owoce. Dekorujemy gałązką czerwonej porzeczki.

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości