PRZYSTAWKA:
Polska pod daszkiem
Składniki:
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- 30 dag wędzonej kiełbasy
- 2 butelki zakwasu w płynie
- 4 duże ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- garść suszonych grzybów
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- wydrążony chleb
Sposób przygotowania:
Na wędzące z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz suszonych grzybów gotujemy wywar przez około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i nadal gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy podsmażoną z drobno posiekaną cebulą kiełbasę. Na koniec wlewamy zakwas oraz mleko z roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy majerankiem i chrzanem. Wydrążony chleb podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C do uzyskania odpowiedniej chrupkości. Gotową zupę podajemy w chlebie z ugotowanym na twardo jajkiem.
DANIE GŁOWNE:
Kolorowa Italia w tonacji D-dur
Składniki:
- filet z indyka
- mały pęczek świeżego tymianku
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
- 1cukinia
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 40 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- koncentrat pomidorowy
- oliwa
Sposób przygotowania:
Filet kroimy na cztery plastry, lekko rozbijamy. Smarujemy oliwą i posypujemy świeżym tymiankiem. Na każdej porcji mięsa układamy wędzonego łososia. Następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i ciasno zawijamy. Gotowe roladki delikatnie podsmażamy z obu stron a następnie zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane roladki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Przekrojoną na pół i wydrążoną cukinię, blanszujemy. Cebule, pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na maśle przez około 15 minut. Cukinię faszerujemy warzywami. Pieczemy w temperaturze 180°C przez kolejne 15 minut. Upieczone roladki podajemy z faszerowaną cukinią i sałatką z roszponki i rukoli, udekorowaną plastrem gruszki, malinami i winogronami.
DESER :
Ravel à la Chopin
Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 serek mascarpone
- owoce sezonowe: czerwona porzeczka, jagody, maliny
Sposób przygotowania:
Z części mąki usypujemy kopczyk. Następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajmy jajka, resztę mąki i ponownie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około półtorej godziny. Wystudzonym, rozwałkowanym ciastem, wykładamy formę. Całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190°C. Na wystudzone ciasto wykładamy serek mascarpone oraz świeże owoce. Dekorujemy gałązką czerwonej porzeczki.