Przepisy MAURIZIO BARAUSSE, sezon 6, Warszawa

Figo fago
Figo fago

PRZYSTAWKA:

Fasolowe figo fago

Składniki:

  • 1 puszka fasoli borlotti
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 20 dag makaronu
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 20 dag sera parmezan
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 kromki chleba pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

Boczek, cebulę, pietruszkę, marchewkę, łodygi selera naciowego, oraz rozmaryn i czosnek drobno siekamy. Całość podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz pokrojony w kostkę ser. Całość gotujemy przez 5 minut a następnie łączymy z ugotowanym al denete makaronem. Podajemy z usmażonymi na oliwie grzankami.

DANIE GŁÓWNE:

Na kukurydzianym polu

Na kukurydzianym polu
Na kukurydzianym polu

Składniki:

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag polenty
  • 1 opakowanie pomidorków cherry

Sposób przygotowania:

Polentę przygotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do żaroodpornego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki i marynujemy parę godzin w przygotowanej wcześniej marynacie. Następnie kurczaka wraz z marynatą smażymy. Wystudzoną polentę wyjmujemy z naczynia, kroimy w plastry i grillujemy. Kurczaka podajemy z plastrem polenty i pomidorkami cherry.

Marynata

Składniki:

  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 80 g kaparów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki pikantnej w proszku
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy do smaku.

DESER:

Tropikalny podrywacz

Tropikalny podrywacz
Tropikalny podrywacz

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 puszka ananasów
  • 2 szklanki soku ananasowego
  • 50 dag serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Migdały prażymy na suchej patelni. Jajka ubijamy, stopniowo dodając serek mascarpone. Biszkopty nasączone sokiem z ananasa układamy warstwowo w płaskim naczyniu, przekładając je kremem mascarpone i drobno pokrojonym ananasem. Całość posypujemy prażonymi migdałami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości