Przepisy MARZENY KASPROWICZ, 4 sezon, Londyn

Śledzie w gondolach
Śledzie w gondolach

PRZYSTAWKA:

Śledzie w gondolachSkładniki:

  • 4 duże śledzie
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki gorczycy
  • szklanka wody
  • pół szklanki octu
  • jogurt naturalny lub śmietana 12%
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 2 łyżki majonezu
  • jedno duże kwaśne jabłko
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 1 jajko na twardo
  • dwa pory
  • pieprz, sól
  • szczypta cukru
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 czerwona papryka
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zalewę: do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w piórka cebule, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Po 4 minutach dolewamy ocet. Zalewę odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie, następnie umieszczamy w zimnej zalewie i odstawiamy na noc. Jabłko starte na tarce o grubych oczkach mieszamy z jogurtem. Białe części pora kroimy w piórka i również mieszamy z jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie dodajemy starty ser. Na koniec doprawiamy jeszcze szczyptą cukru, całość dokładnie mieszamy. Na liściu sałaty układamy łyżkę masy jogurtowej oraz płat śledzia. Przyozdabiamy papryką, ogórkiem, koperkiem, cytryną oraz plasterkiem jajka na twardo.

DANIE GŁÓWNE:

Romans świnki ze śliwką

Romans świnki ze śliwką
Romans świnki ze śliwką

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa schabowego
  • średniej wielkości polędwica wieprzowa
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 15 dag suszonych moreli bez pestek
  • czarny pieprz grubo mielony
  • małe opakowanie śmietany
  • fasolka szparagowa
  • 4 liście zielonej sałaty
  • ogórek świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń pietruszki
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, osuszamy a następnie robimy w nim kieszeń. Do wewnątrz wkładamy polędwicę, wokół niej umieszczamy śliwki i morele. Tak przygotowany schab nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą, i odrobiną oleju. Całość umieszczamy w woreczku do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso kroimy w plastry. Przed podaniem polewamy sosem. Danie podajemy z ugotowaną fasolą szparagową, pieczoną pietruszką, opiekanymi ziemniakami oraz liściem zielonej sałaty.

Sos

Składniki:

  • 3 duże łyżki słodkiego sosu tajskiego
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • szklanka wody
  • papryka mielona
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Kostkę rosołową zagotowujemy w wodzie. Dodajemy powidła, sos tajski i 3 łyżki papryki. W razie potrzeby sos można zagęścić śmietaną.

DESER:

Jak makiem zasiał

Składniki:

Jak makiem zasiał
Jak makiem zasiał
  • 10 jajek
  • puszka masy makowej
  • budyń śmietankowy
  • pół szklanki orzechów mielonych
  • pół szklanki bułki tartej
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 4 kosteczki czekolady
  • 10 orzechów włoskich
  • wiśnie z konfitury
  • śmietana kremówka
  • 2 łyżki cukru
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Wszystkie składniki poza śmietanką, cukrem, czekoladą, orzechami i wiśniami dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Odstawiamy do ostudzenia.Przygotowujemy polewę: śmietankę ubijamy na sztywno dodając dwie łyżeczki cukru. Ubitą śmietaną przykrywamy wierzch ciasta, a następnie posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy orzechami i wiśniami. Deser podajemy z lodami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości