PRZYSTAWKA:
Noga Jacka
Składniki:
- 400 g golonki
- 4 nóżki wieprzowe
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- 1 kostka rosołowa
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 puszka zielonego groszku
- jajko na twardo
Sposób przygotowania:
Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.
DANIE GLÓWNE:
Kark mielony w purpurze
- 500 g karkówki
- 1/2 suchej bułki (kajzerka)
- 1 cebulka
- pieprz, sól
- 1 jajko
- smalec do smażenia
- 5 dużych buraków
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.
DESER:
Węgierki w cieście
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- łyżka śmietany 18%
- 150 g cukru
- 500 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.
Kruszonka
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.