Przepisy MARTY WIERZBICKIEJ, sezon 5, Warszawa VIP

Noga Jacka
Noga Jacka

PRZYSTAWKA:

Noga Jacka

Składniki:

  • 400 g golonki
  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • jajko na twardo

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięs gotujemy wraz z warzywami i przyprawami, do momentu aż mięso zacznie się rozpadać i łatwo odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa, wywar studzimy i przecedzamy przez drobne sitko. Do małych miseczek wkładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, łyżkę groszku, plasterek jajka, i drobne kawałki mięs. Całość zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Danie podajemy schłodzone i według uznania polane octem.

DANIE GLÓWNE:

Kark mielony w purpurze

Kark mielony w purpurze
Kark mielony w purpurze
  • 500 g karkówki
  • 1/2 suchej bułki (kajzerka)
  • 1 cebulka
  • pieprz, sól
  • 1 jajko
  • smalec do smażenia
  • 5 dużych buraków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w skórce do miękkości. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na smalcu pod przykryciem przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy. Nastepnie dodajemy cebulę i odsączoną bułkę. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety smażymy na rozgrzanym smalcu (może być ten po cebuli). Następnie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy łyżkę mąki i buraki. Całość podsmażamy. Doprawiamy według uznania. Mięso podajemy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

DESER:

Węgierki w cieście

Węgierki w cieście
Węgierki w cieście

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 500 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, cukier i zimne masło (najlepiej pocięte nożem na małe kawałki) mieszamy, wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Gotowym ciastem wykładamy formę. Na cieście układamy wydrążone i pokrojone śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 40 minut.

Kruszonka

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Kiedy ostygnie, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy widelcem. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.

podziel się:

Pozostałe wiadomości