Przepisy MARTY POHREBNY, sezon 5, Zielona Góra

Wiejska elegancja
Wiejska elegancja

PRZYSTAWKA:

Wiejska elegancja

Wiejska elegancja
Wiejska elegancja

Składniki:

  • 8 ślimaków na osobę po wstępnej obróbce, w bulionie
  • 1/2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml wino wytrawne
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe sporządzamy mieszając miękkie masło z rozgniecionymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną natką pietruszki i szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem. Muszle ślimaków gotujemy w wodzie, a następnie studzimy. Do każdej muszli wlewamy kilka kropli wina, dodajemy trochę masła czosnkowego, wkładamy ślimaka lub dwa w zależności od wielkości muszli, otwór dokładnie zakrywamy masłem czosnkowym. Ślimaki układamy na blaszce otworami do góry i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20. Podajemy z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

DANIE GŁÓWNE:

Dzika tradycja

Dzika tradycja
Dzika tradycja

Składniki:

  • 2 kg szynki z dzika
  • 30 dag słoniny pokrojonej w plastry
  • 1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso przed pieczeniem doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na dno brytfanki układamy plastry słoniny, następnie obwijamy nią całą szynkę. Mięso wkładamy do piekarnika i podpiekamy w wysokiej temperaturze 200°C przez około pół godziny. Następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez trzy godziny. Podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem kopytek i buraczków.

Marynata

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • 1/2 l czerwonego wina
  • kilka ziaren jałowca
  • łyżka suszonego lub posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę kroimy w drobne słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich żyłek i błon i zanurzamy w marynacie. Zostawiamy na minimum dwa dni w chłodnym miejscu.

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 - 300 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki mielimy. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto wyrabiamy. Z gotowego ciasta rolujemy wałeczki grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na małe kawałki. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy w dużej ilości wody aż do ich wypłynięcia na powierzchnię.

Buraczki

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 50 g masła
  • opakowanie śmietany 18%
  • 1 cebula
  • sól
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Buraczki myjemy, gotujemy, a następnie ścieramy na grubej tarce. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Łączymy ją z burakami, dodajemy śmietanę i krótko dusimy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku: solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Sos grzybowy

Składniki:

  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby myjemy w ciepłej wodzie, następnie moczymy je przez 5 godzin w dwóch szklankach zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wywaru. Całość zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, masło i pokrojone grzyby.

Kotlety z soczewicy brązowej - wersja wegetariańska

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy brązowej
  • cebula
  • jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę, cebulkę, czosnek i posiekanąnatkę pietruszki mielimy, dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem oraz bułką tartą by z masy łatwo formowało się kotlety. Smażymy na oleju do zrumienia.

DESER:

Czekoladowy romantyzm

Czekoladowy romantyzm
Czekoladowy romantyzm

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy dokładnie i studzimy.2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodajemypowoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie mieszając. Ubijamy pianę z 4 białek z pozostałym cukrem. Pianę dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciasto podajemy z bitą śmietaną i świeżymi malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości