PRZYSTAWKA:
Wiejska elegancja
Składniki:
- 8 ślimaków na osobę po wstępnej obróbce, w bulionie
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 100 ml wino wytrawne
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Masło czosnkowe sporządzamy mieszając miękkie masło z rozgniecionymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną natką pietruszki i szalotką. Doprawiamy solą i pieprzem. Muszle ślimaków gotujemy w wodzie, a następnie studzimy. Do każdej muszli wlewamy kilka kropli wina, dodajemy trochę masła czosnkowego, wkładamy ślimaka lub dwa w zależności od wielkości muszli, otwór dokładnie zakrywamy masłem czosnkowym. Ślimaki układamy na blaszce otworami do góry i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20. Podajemy z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.
DANIE GŁÓWNE:
Dzika tradycja
Składniki:
- 2 kg szynki z dzika
- 30 dag słoniny pokrojonej w plastry
- 1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso przed pieczeniem doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na dno brytfanki układamy plastry słoniny, następnie obwijamy nią całą szynkę. Mięso wkładamy do piekarnika i podpiekamy w wysokiej temperaturze 200°C przez około pół godziny. Następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez trzy godziny. Podajemy pokrojone w plastry z dodatkiem kopytek i buraczków.
Marynata
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 1/2 l czerwonego wina
- kilka ziaren jałowca
- łyżka suszonego lub posiekanego świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę kroimy w drobne słupki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich żyłek i błon i zanurzamy w marynacie. Zostawiamy na minimum dwa dni w chłodnym miejscu.
Kopytka
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 250 - 300 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki mielimy. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto wyrabiamy. Z gotowego ciasta rolujemy wałeczki grubości palca, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na małe kawałki. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy w dużej ilości wody aż do ich wypłynięcia na powierzchnię.
Buraczki
Składniki:
- 1 kg buraków
- 50 g masła
- opakowanie śmietany 18%
- 1 cebula
- sól
- szczypta cukru
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Buraczki myjemy, gotujemy, a następnie ścieramy na grubej tarce. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Łączymy ją z burakami, dodajemy śmietanę i krótko dusimy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku: solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Sos grzybowy
Składniki:
- 50 g grzybów suszonych
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy w ciepłej wodzie, następnie moczymy je przez 5 godzin w dwóch szklankach zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wywaru. Całość zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, masło i pokrojone grzyby.
Kotlety z soczewicy brązowej - wersja wegetariańska
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy brązowej
- cebula
- jajko
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Ugotowaną soczewicę, cebulkę, czosnek i posiekanąnatkę pietruszki mielimy, dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem oraz bułką tartą by z masy łatwo formowało się kotlety. Smażymy na oleju do zrumienia.
DESER:
Czekoladowy romantyzm
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 150 g drobnego cukru
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 250 g malin
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, mieszamy dokładnie i studzimy.2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodajemypowoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie mieszając. Ubijamy pianę z 4 białek z pozostałym cukrem. Pianę dodajemy po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180ºC. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciasto podajemy z bitą śmietaną i świeżymi malinami.