Przepisy Marty Lesczyńskiej, sezon 6, Warszawa

Beta vulgaris.jpg
Beta vulgaris.jpg

PRZYSTAWKA:

Beta vulgaris na wybiegu

Składniki:

  • 2-3 buraki
  • 100 g sera feta (może być też kozi)
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Następnie studzimy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu tak, aby krążki na siebie zachodziły. Delikatnie skrapiamy oliwą. Podajemy z rukolą, posypane serem i prażonymi pestkami dyni oraz słonecznika.

Warzywna pasmanteria.jpg
Warzywna pasmanteria.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Warzywna pasmanteria

Składniki:

  • 20 g orkiszu
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • suszone oregano
  • zioła prowansalskie
  • 12 pomidorków cherry
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej mięty
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Orkisz gotujemy według instrukcji na opakowaniu (moczymy przez około 10 godzin, a gotujemy przez około 1 godzinę). Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę tniemy na cieniutkie wstążeczki. Warzywa przyprawiamy do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, a następnie podsmażamy z obu stron na oliwie. Pomidorki cherry parzymy i obieramy ze skórki. Na oliwie podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki, a następnie podsmażone warzywa oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem cayenne. Na końcu dodajemy ugotowany orkisz. Całość mieszamy. Podajemy z jogurtem greckim doprawionym łyżką soku z cytryny, garścią mięty, solą oraz pieprzem.

DESER:

Puchowe etole.jpg
Puchowe etole.jpg

Puchowe etole

Składniki:

  • 6 jajek
  • 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru brązowego
  • 15 dag (3/4 szklanki) mąki
  • 1 opakowanie śmietany do deserów (36%)
  • owoce (borówki amerykańskie, granat, truskawki)

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka solimy i miksujemy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie wykładamy na ostudzone babeczki. Dekorujemy posypując borówkami i owocami granatu. Podajemy na talerzu udekorowanym połówkami truskawek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości