PRZYSTAWKA:
Beta vulgaris na wybiegu
Składniki:
- 2-3 buraki
- 100 g sera feta (może być też kozi)
- 1 opakowanie rukoli
- 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika i dyni
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Następnie studzimy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu tak, aby krążki na siebie zachodziły. Delikatnie skrapiamy oliwą. Podajemy z rukolą, posypane serem i prażonymi pestkami dyni oraz słonecznika.
DANIE GŁÓWNE:
Warzywna pasmanteria
Składniki:
- 20 g orkiszu
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy
- suszone oregano
- zioła prowansalskie
- 12 pomidorków cherry
- 4 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść świeżej mięty
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska
Sposób przygotowania:
Orkisz gotujemy według instrukcji na opakowaniu (moczymy przez około 10 godzin, a gotujemy przez około 1 godzinę). Cukinię i bakłażana kroimy w plastry. Marchewkę i pietruszkę tniemy na cieniutkie wstążeczki. Warzywa przyprawiamy do smaku oregano, ziołami prowansalskimi, a następnie podsmażamy z obu stron na oliwie. Pomidorki cherry parzymy i obieramy ze skórki. Na oliwie podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki, a następnie podsmażone warzywa oraz posiekane suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem cayenne. Na końcu dodajemy ugotowany orkisz. Całość mieszamy. Podajemy z jogurtem greckim doprawionym łyżką soku z cytryny, garścią mięty, solą oraz pieprzem.
DESER:
Puchowe etole
Składniki:
- 6 jajek
- 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru brązowego
- 15 dag (3/4 szklanki) mąki
- 1 opakowanie śmietany do deserów (36%)
- owoce (borówki amerykańskie, granat, truskawki)
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka solimy i miksujemy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 20 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie wykładamy na ostudzone babeczki. Dekorujemy posypując borówkami i owocami granatu. Podajemy na talerzu udekorowanym połówkami truskawek.