PRZYSTAWKA:
To (nie) ryba
Składniki:
- 40 dag polędwicy z tuńczyka
- 1 por
- mały słoiczek kaparów marynowanych
- 1/4 szklanki białego sezamu
- oliwa z oliwek
- pieprz cayenne
- sos sojowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Tuńczyka siekamy (nie przepuszczamy przez maszynkę, kawałki muszą być wyczuwalne). Przyprawy: chili, oliwę i sos sojowy, dodajemy wedle uznania pamiętając, że przystawka powinna być pikantna. Pora i kapary siekamy drobno i mieszamy z tuńczykiem. Na końcu dodajemy uprażony na suchej patelni, sezam. Podajemy z ciepłą bagietką.
DANIE GŁÓWNE:
Zdublowany pijany król
Królik
Składniki:
- 4 udka z królika
- butelka białego wina
- 1/2 słoiczka musztardy z gorczycy
- szklanka blanszowanych prażonych migdałów
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Udka królika obsmażamy z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy musztardę z gorczycą. Następnie dodajemy migdały. Całość zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z dodatkiem kaszy i grzybów.
Kasza
Składniki:
- opakowanie kaszy pęczak
- marchewka
- cebula
- pietruszka
- seler
- szklaneczka whisky
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy al dente. W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażamy starte na tarce warzywa. Dodajemy kaszę. Całość zalewamy whisky. Dusimy, aż kasza wchłonie cały alkohol i oliwę i uzyska pożądaną miękkość.
Borowiki
Składniki:
- 1/2 kobiałki borowików
- opakowanie suszonych pomidorów
- 5 – 6 ząbków czosnku
- orzechy pinii lub nerkowce
- opakowanie świeżego szpinaku
- opcjonalnie natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Borowiki, suszone pomidory i czosnek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, aż grzyby będą miękkie (należy uważać, aby nie przesmażyć). Na osobnej patelni prażymy orzechy i wrzucamy do gotujących się grzybów. Po chwili dodajemy szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy tak, aby szpinak pozostał w zasadzie surowy.
DESER:
Utarte na żółto wspomnienie dzieciństwa
Składniki:
- 5-6 żółtek
- 1 ½ szklanki cukru
- laska wanilii
- opakowanie borówek amerykańskich
- opakowanie malin
- opakowanie jagód
- małe opakowanie pistacji
- lody waniliowe lub śmietankowe
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem wanilii na gładką masę (kogel-mogel). Owoce układamy w kokilkach i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 8 – 10 minut. Deser podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z kulką lodów, posypany pistacjami.