Przepisy MARTY KIJAŃSKIEJ-BEDNARZ, sezon 5, Warszawa

To (nie) ryba
To (nie) ryba

PRZYSTAWKA:

To (nie) ryba

Składniki:

  • 40 dag polędwicy z tuńczyka
  • 1 por
  • mały słoiczek kaparów marynowanych
  • 1/4 szklanki białego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tuńczyka siekamy (nie przepuszczamy przez maszynkę, kawałki muszą być wyczuwalne). Przyprawy: chili, oliwę i sos sojowy, dodajemy wedle uznania pamiętając, że przystawka powinna być pikantna. Pora i kapary siekamy drobno i mieszamy z tuńczykiem. Na końcu dodajemy uprażony na suchej patelni, sezam. Podajemy z ciepłą bagietką.

DANIE GŁÓWNE:

Zdublowany pijany król

Królik

Zdublowany pijany król
Zdublowany pijany król

Składniki:

  • 4 udka z królika
  • butelka białego wina
  • 1/2 słoiczka musztardy z gorczycy
  • szklanka blanszowanych prażonych migdałów
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka królika obsmażamy z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy musztardę z gorczycą. Następnie dodajemy migdały. Całość zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z dodatkiem kaszy i grzybów.

Kasza

Składniki:

  • opakowanie kaszy pęczak
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • seler
  • szklaneczka whisky
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy al dente. W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażamy starte na tarce warzywa. Dodajemy kaszę. Całość zalewamy whisky. Dusimy, aż kasza wchłonie cały alkohol i oliwę i uzyska pożądaną miękkość.

Borowiki

Składniki:

  • 1/2 kobiałki borowików
  • opakowanie suszonych pomidorów
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • orzechy pinii lub nerkowce
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • opcjonalnie natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Borowiki, suszone pomidory i czosnek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, aż grzyby będą miękkie (należy uważać, aby nie przesmażyć). Na osobnej patelni prażymy orzechy i wrzucamy do gotujących się grzybów. Po chwili dodajemy szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy tak, aby szpinak pozostał w zasadzie surowy.

DESER:

Utarte na żółto wspomnienie dzieciństwa

Wspomnienie dzieciństwa
Wspomnienie dzieciństwa

Składniki:

  • 5-6 żółtek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • laska wanilii
  • opakowanie borówek amerykańskich
  • opakowanie malin
  • opakowanie jagód
  • małe opakowanie pistacji
  • lody waniliowe lub śmietankowe

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem wanilii na gładką masę (kogel-mogel). Owoce układamy w kokilkach i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 8 – 10 minut. Deser podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z kulką lodów, posypany pistacjami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości