Przepisy MARTY ADAMCZAK, 5 sezon, Koszalin

Purple submarine
Purple submarine

PRZYSTAWKA:

Purple submarine

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • drobno starta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz, ewentualnie chilli
  • pomidorki kotajlowe

Sposób przygotowania:

Bakłażany przecinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ, zostawiając 1/2 cm brzegu. Drobno posiekany miąższ przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 30 minut, a następnie płuczemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, miąższ bakłażana, rodzynki, drobno posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku. Podsmażamy przez 20 minut na małym ogniu. Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana. Tak przygotowane części bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 2 łyżki oliwy, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180oC. Podajemy na gorąco lub zimno, udekorowane pomidorkami koktajlowymi.

DANIE GŁÓWNE:Mexican fire

Mexican fire
Mexican fire

TortillaSkładniki:• 20 dag mąki kukurydzianej • 20 dag mąki pszennej • sól• wodaSposób przygotowania:Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, dolewamy niewielką ilość wody, i wyrabiamy gładkie ciasto takie jak na pierogi. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na plastry, z których formujemy kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Gotowe tortille opiekamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony.FarszSkładniki:• 6 papryczek chilli• 2 cebule• 4 ząbki czosnku• 80 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego• 2 łyżki kminu rzymskiego mielonego• 1/4 l bulionu• 1 duża puszka pomidorów• 2 łyżki koncentratu pomidorowego• 500 g czerwonej fasoli z puszkiSposób przygotowania:Papryczki oczyszczamy z nasion i kroimy na talarki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku podsmażamy cebulę na ciemnozłoty kolor, a następnie dodajemy czosnek i mięso. Całość smażymy przez 15 minut stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy chilli i kmin. Pomidory rozdrabniamy i dodajemy razem z fasolą, koncentratem do mięsa oraz bulionem. Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut. Układamy placek tortilli na talerzu. Na połowę wykładamy farsz i składamy na pół. Podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym oraz ostrym sosem pomidorowym.

DESER:

Chocolate dream

Chocolate dream
Chocolate dream

Składniki:

  • 60 g ciemnej czekolady
  • 60 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mleka
  • 3 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • drobno starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • esencja waniliowa
  • 3 jajka
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Czekoladę z masłem rozpuszczamy na małym ogniu, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Gotowe nadzienie nakładamy do foremek z ciastem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 25-30 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut i wyjmujemy z foremek. Ciastka dekorujemy sosem ze świeżych pomarańczy i cytryn z cukrem.

Ciasto

Składniki:

  • 25 dag zwykłej mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 115 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy zagłębienie, do którego dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie formujemy w kulę i odkładamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na 8 placuszków o średnicy 15 cm, wkładamy do foremek o średnicy 10 cm, dociskamy i schładzamy jeszcze przez 10 minut. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180oC i pieczemy przez kolejne 8 minut.

podziel się:

Pozostałe wiadomości