PRZYSTAWKA:
Purple submarine
Składniki:
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 2 drobno posiekane cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- puszka pokrojonych pomidorów
- garść rodzynek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- drobno starta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz, ewentualnie chilli
- pomidorki kotajlowe
Sposób przygotowania:
Bakłażany przecinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ, zostawiając 1/2 cm brzegu. Drobno posiekany miąższ przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 30 minut, a następnie płuczemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, miąższ bakłażana, rodzynki, drobno posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku. Podsmażamy przez 20 minut na małym ogniu. Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana. Tak przygotowane części bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 2 łyżki oliwy, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180oC. Podajemy na gorąco lub zimno, udekorowane pomidorkami koktajlowymi.
DANIE GŁÓWNE:Mexican fire
TortillaSkładniki:• 20 dag mąki kukurydzianej • 20 dag mąki pszennej • sól• wodaSposób przygotowania:Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, dolewamy niewielką ilość wody, i wyrabiamy gładkie ciasto takie jak na pierogi. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na plastry, z których formujemy kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Gotowe tortille opiekamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po 2-3 minuty z każdej strony.FarszSkładniki:• 6 papryczek chilli• 2 cebule• 4 ząbki czosnku• 80 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego• 2 łyżki kminu rzymskiego mielonego• 1/4 l bulionu• 1 duża puszka pomidorów• 2 łyżki koncentratu pomidorowego• 500 g czerwonej fasoli z puszkiSposób przygotowania:Papryczki oczyszczamy z nasion i kroimy na talarki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku podsmażamy cebulę na ciemnozłoty kolor, a następnie dodajemy czosnek i mięso. Całość smażymy przez 15 minut stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy chilli i kmin. Pomidory rozdrabniamy i dodajemy razem z fasolą, koncentratem do mięsa oraz bulionem. Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut. Układamy placek tortilli na talerzu. Na połowę wykładamy farsz i składamy na pół. Podajemy z jogurtowym sosem czosnkowym oraz ostrym sosem pomidorowym.
DESER:
Chocolate dream
Składniki:
- 60 g ciemnej czekolady
- 60 g masła
- 175 g cukru pudru
- 75 g cukru trzcinowego
- 6 łyżek mleka
- 3 i 1/2 łyżki syropu klonowego
- drobno starta skórka z 2 pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- esencja waniliowa
- 3 jajka
- 100 g migdałów
Sposób przygotowania:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy na małym ogniu, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Gotowe nadzienie nakładamy do foremek z ciastem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 25-30 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut i wyjmujemy z foremek. Ciastka dekorujemy sosem ze świeżych pomarańczy i cytryn z cukrem.
Ciasto
Składniki:
- 25 dag zwykłej mąki pszennej
- 100 g masła
- 115 g cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy zagłębienie, do którego dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie formujemy w kulę i odkładamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na 8 placuszków o średnicy 15 cm, wkładamy do foremek o średnicy 10 cm, dociskamy i schładzamy jeszcze przez 10 minut. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180oC i pieczemy przez kolejne 8 minut.