Przepisy MARKA NIEWIADOMSKIEGO, sezon 5, Lublin

Przepiórcze gniazdo
Przepiórcze gniazdo

PRZYSTAWKA:

Przepiórcze gniazdo

Składniki:

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 dag grzybków marynowanych
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 żółtek z jajek przepiórczych
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 cebule
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Mięso siekamy lub mielimy, następnie wyrabiamy z pieprzem, solą i oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Formujemy krążki, w środku, których robimy mały dołek na żółtko przepiórcze. Podajemy na talerzu udekorowanym liściem sałaty, z drobno posiekaną cebulą, grzybkami i ogórkami. Drugie żółtko podajemy w kieliszku.

DANIE GŁÓWNE

Smaczne kęski w leśnym sosie

Smaczne kęski
Smaczne kęski

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 główki czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka białego wina
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • pęczek świeżego koperku
  • mix sałat
  • pieprz sól
  • oliwa

Sposób przygotowania

Polędwiczki wieprzowe nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy dokładnie z oliwą. Odstawiamy w szklanym naczyniu na 3-4 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy. W oddzielnym naczyniu podsmażamy śmietanę z niewielką ilością białego wina. Polędwiczki rumienimy na oleju z obu stron i przekładamy do naczynia ze śmietaną. Dusimy przez 15 min. Podajemy pokrojone ukośnie w plastry z sosem kurkowym oraz gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i mixem sałat.

Sos z kurek

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1/2 kg kurek
  • 1/2 l śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kurki czyścimy, kilka razy dokładnie płuczemy, blanszujemy a następnie dusimy na rozgrzanym maśle. Na osobnej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie przekładamy do garnka zalewając szklanką wody i doprawiając przyprawą uniwersalną. Zagotowujemy. Dodajemy uduszone kurki i całość gotujemy przez następne 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Zagęszczamy kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Całość ponownie zagotowujemy.

DESER:

Słodka międzynarodówka

Słodka międzynarodówka
Słodka międzynarodówka

Składniki:

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg borówek amerykańskich
  • 250 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki startej czekolady
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

Żółtka i jajko ucieramy na parze z cukrem. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy. W pucharkach układamy warstwowo: borówki amerykańskie, krem z mascarpone i maliny. Deser dekorujemy bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości