Przepisy MARKA NIEWIADOMSKIEGO, sezon 5, Lublin

Przepiórcze gniazdo
Przepiórcze gniazdo

PRZYSTAWKA:

Przepiórcze gniazdo

Składniki:

  • 40 dag polędwicy wołowej
    • 4 ogórki kiszone
      • 20 dag grzybków marynowanych
        • 4 łyżki oliwy
          • 5 żółtek z jajek przepiórczych
            • przyprawa uniwersalna
              • 2 cebule
                • pieprz, sól

                  Sposób przygotowania

                  Mięso siekamy lub mielimy, następnie wyrabiamy z pieprzem, solą i oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Formujemy krążki, w środku, których robimy mały dołek na żółtko przepiórcze. Podajemy na talerzu udekorowanym liściem sałaty, z drobno posiekaną cebulą, grzybkami i ogórkami. Drugie żółtko podajemy w kieliszku.

                  DANIE GŁÓWNE

                  Smaczne kęski w leśnym sosie

                  Smaczne kęski
                  Smaczne kęski

                  Składniki:

                  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
                    • 250 ml śmietany 30%
                      • 2 główki czosnku
                        • łyżka suszonego majeranku
                          • kilka listków laurowych
                            • kilka ziarenek ziela angielskiego
                              • 1 kg ziemniaków
                                • 1 szklanka białego wina
                                  • przyprawa do mięsa wieprzowego
                                    • pęczek świeżego koperku
                                      • mix sałat
                                        • pieprz sól
                                          • oliwa

                                            Sposób przygotowania

                                            Polędwiczki wieprzowe nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy dokładnie z oliwą. Odstawiamy w szklanym naczyniu na 3-4 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy. W oddzielnym naczyniu podsmażamy śmietanę z niewielką ilością białego wina. Polędwiczki rumienimy na oleju z obu stron i przekładamy do naczynia ze śmietaną. Dusimy przez 15 min. Podajemy pokrojone ukośnie w plastry z sosem kurkowym oraz gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i mixem sałat.

                                            Sos z kurek

                                            Składniki:

                                            • 2 cebule
                                              • 1/2 kg kurek
                                                • 1/2 l śmietany
                                                  • 2 łyżki miodu
                                                    • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
                                                      • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
                                                        • 1/2 kostki masła
                                                          • sól, pieprz

                                                            Sposób przygotowania

                                                            Kurki czyścimy, kilka razy dokładnie płuczemy, blanszujemy a następnie dusimy na rozgrzanym maśle. Na osobnej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie przekładamy do garnka zalewając szklanką wody i doprawiając przyprawą uniwersalną. Zagotowujemy. Dodajemy uduszone kurki i całość gotujemy przez następne 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Zagęszczamy kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Całość ponownie zagotowujemy.

                                                            DESER:

                                                            Słodka międzynarodówka

                                                            Słodka międzynarodówka
                                                            Słodka międzynarodówka

                                                            Składniki:

                                                            • 1/2 kg malin
                                                              • 1/2 kg borówek amerykańskich
                                                                • 250 dag serka mascarpone
                                                                  • 1/2 szklanki cukru
                                                                    • 2 łyżki startej czekolady
                                                                      • 5 żółtek
                                                                        • 1 jajko
                                                                          • bita śmietana do dekoracji

                                                                            Sposób przygotowania

                                                                            Żółtka i jajko ucieramy na parze z cukrem. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy. W pucharkach układamy warstwowo: borówki amerykańskie, krem z mascarpone i maliny. Deser dekorujemy bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości