PRZYSTAWKA:
Przepiórcze gniazdo
Składniki:
- 40 dag polędwicy wołowej
- 4 ogórki kiszone
- 20 dag grzybków marynowanych
- 4 łyżki oliwy
- 5 żółtek z jajek przepiórczych
- przyprawa uniwersalna
- 2 cebule
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Mięso siekamy lub mielimy, następnie wyrabiamy z pieprzem, solą i oliwą. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Formujemy krążki, w środku, których robimy mały dołek na żółtko przepiórcze. Podajemy na talerzu udekorowanym liściem sałaty, z drobno posiekaną cebulą, grzybkami i ogórkami. Drugie żółtko podajemy w kieliszku.
DANIE GŁÓWNE
Smaczne kęski w leśnym sosie
Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 250 ml śmietany 30%
- 2 główki czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka białego wina
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- pęczek świeżego koperku
- mix sałat
- pieprz sól
- oliwa
Sposób przygotowania
Polędwiczki wieprzowe nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, przyprawą do mięsa wieprzowego, zielem angielskim i liściem laurowym. Mieszamy dokładnie z oliwą. Odstawiamy w szklanym naczyniu na 3-4 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy. W oddzielnym naczyniu podsmażamy śmietanę z niewielką ilością białego wina. Polędwiczki rumienimy na oleju z obu stron i przekładamy do naczynia ze śmietaną. Dusimy przez 15 min. Podajemy pokrojone ukośnie w plastry z sosem kurkowym oraz gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem i mixem sałat.
Sos z kurek
Składniki:
- 2 cebule
- 1/2 kg kurek
- 1/2 l śmietany
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurki czyścimy, kilka razy dokładnie płuczemy, blanszujemy a następnie dusimy na rozgrzanym maśle. Na osobnej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie przekładamy do garnka zalewając szklanką wody i doprawiając przyprawą uniwersalną. Zagotowujemy. Dodajemy uduszone kurki i całość gotujemy przez następne 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Zagęszczamy kwaśną śmietaną z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Całość ponownie zagotowujemy.
DESER:
Słodka międzynarodówka
Składniki:
- 1/2 kg malin
- 1/2 kg borówek amerykańskich
- 250 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki startej czekolady
- 5 żółtek
- 1 jajko
- bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania
Żółtka i jajko ucieramy na parze z cukrem. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy. W pucharkach układamy warstwowo: borówki amerykańskie, krem z mascarpone i maliny. Deser dekorujemy bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą.