PRZYSTAWKA:
Imperium sałatek
Sałatka Olivier
Składniki:
- 20 małych ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 słoik zielonego groszku
- 6 ogórków kiszonych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 20 dag gotowanego mięsa wołowego
- olej słonecznikowy
- majonez
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa gotujemy do miękkości i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Wołowinę, gotowane warzywa, oraz jajka drobno kroimy (zaczynamy od ziemniaków, które po posiekaniu mieszamy z olejem i solimy). Następnie dodajemy groszek i posiekane ogórki. Całość doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku.
Sałatka buraczana
Składniki:
- 8 buraków
- 2 jajka gotowanych na twardo
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 zielone jabłko
- śmietana
- sól
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w łupinach a następnie obieramy. Jabłko obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Wszystkie składniki ścieramy na tarce i mieszamy. Drobno posiekane orzechy dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku śmietaną i solą.
Sałatka warzywna
Składniki:
- 6 pomidorów
- 2 ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sałata masłowa
- 1 pęczek koperku
- olej ze słonecznika
- garść ziaren słonecznika
- sól
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, siekamy. Sałatę rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy ziarna słonecznika, drobno posiekany szczypiorek. Całość doprawiamy olejem oraz pokrojonym koperkiem, roztartym w moździerzu z solą.
Dodatkowo:
- domowy chleb
- 1 mały słoiczek kawioru
Sposób przygotowania:
Sałatki podajemy z marynowanymi grzybkami, oraz z kanapkami z kawiorem.
Domowy chleb
Składniki:
300 ml wody
500 g maki
2 łyżki s mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 lóżka cukru
4 łyżeczki suchych drożdży
Sposób przygotowana:
Wszystkie składniki wkładamy do maszynki do wypieku chleba i ustawiamy odpowiedni program pieczenia chleba
DANIE GŁÓWNE:
Szczęśliwe pielmieni
Ciasto
Składniki:
- 100 dag mąki
- 4 jajka
- 200 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy do dużej miski. Dolewamy wodę. Dodajemy jajka, olej, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż z łatwością będzie się odklejać od rąk i odstawiamy na około 20 minut. (możemy również przygotować w maszynce do pieczenia chleba). Gotowe ciasto cienko rozwałkujemy i nakładamy na urządzenie do lepienia pielmieni („pielmiennicę”), łyżeczką rozkładamy farsz, a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i zlepiamy, mocno naciskając. Jeśli pielmieni nie wyskakują same, wycinamy je nożem. Jeśli chcemy zrobić „szczęśliwy pielmień” do jednego pierożka zamiast mięsa wkładamy ziarna pieprzu. Oczywiście pierożki możemy też przygotować metodą tradycyjną, wycinając z ciasta za pomocą szklanki, odpowiedniej wielkości kółka. Gotowe pierożki wstawiamy do zamrażarki, na co najmniej 20 minut. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody, doprawionej solą, pieprzem (w ziarnach) i liśćmi laurowymi. Gotujemy około 10 minut, aż pielmieni będą pływać na powierzchni wody. Podajemy ze śmietaną i dowolnymi sosami.
Farsz
- 50 dag surowej wołowiny
- 50 dag surowej wieprzowiny
- 2 cebuli
- sól, pieprz
- 5-7 liści laurowych i ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia wraz z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony.
Sosy do pielmeni
Sos 1
Składniki:
- ostry sos warzywny (adżyka)
- śmietana
Sposób przygotowania:
Gotowy sos oraz śmietanę mieszamy w proporcjach 1:1
Sos 2
Składniki:
- przecier pomidorowy
- śmietana
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy w proporcjach 1:1
DESER:
Syrniki w wiśniowym sadzie
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 2 jajka
- 20 dag mąki „naleśnikowej” (plus jeszcze trochę na posypanie)
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- dowolne domowe konfitury
- słodka śmietana
- miód
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy. Dodajemy cukier, twaróg, mąkę, sól. Całość dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy małe kulki, które posypujemy mąką. Smażymy na rozgrzanej oliwie, co chwilę przewracając. Podajemy z domowymi konfiturami, śmietaną na słodko i miodem. Do deseru dodatkowo podajemy czarną herbatą liściastą parzoną w czajniczku z miętą.