Przepisy MARCINA WITOMSKIEGO, sezon 5

Wiejskie smaki
Wiejskie smaki

PRZYSTAWKA:

Wiejskie smaki

Smalec

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Słoninę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Topimy na patelni, na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebule i jabłko drobno siekamy i dodajemy do słoniny, kiedy skwarki będą już swobodnie pływać w wytopionym tłuszczu i przybiorą lekko złoty kolor, (jeśli zrobimy to wcześniej skwarki będą gumowate). Całość mieszamy i dalej smażymy na wolnym ogniu, do momentu zeszklenia się cebuli. Doprawiamy szczyptą majeranku. Gotowy smalec przelewamy do glinianego naczynia, albo do czystych, suchych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Podajemy z chlebem.

Chleb

Składniki suche:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 1/2 łyżki soli

Składniki mokre:

  • 5 dag drożdży
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.

DANIE GŁÓWNE:

Tajskie doznania

Tajskie doznania
Tajskie doznania

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki czerwonej, tajskiej pasty curry
  • 3 łyżki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka startej limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Na patelnię z podgrzanym olejem wykładamy pastę curry. Całość podgrzewamy około pół minuty. Mięso kroimy na drobne kawałki o szerokości około 5 cm, a następnie dodajemy do pasty curry. Zwiększamy ogień i smażymy, aż mięso dokładnie pokryje się pastą i zmięknie. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki mięsa i odstawiamy. Do woka dodajemy: kurkumę, czosnek sos rybny, limonkę i imbir oraz cukier i smażymy przez 10 sekund, mieszając. Dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i dusimy przez około 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy mięso. Całość dusimy przez 3 minuty. Posypujemy bazylią i jeszcze raz mieszamy. Podajemy z pokrojonym w plastry świeżym ogórkiem.

DESER:

Rozpuszczona baba

Rozpuszczona baba
Rozpuszczona baba

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 200 g masła pokrojonego w kawałki
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • kakao do posypania
  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Foremki do pieczenia smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła i wstawiamy na chwilę do lodówki lub zamrażarki, aby masło stężało. Następnie każdą foremkę smarujemy drugą warstwą masła i od razu posypujemy kakao, dokładnie pokrywając ich środek W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i masło. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W drugiej misce jajka i żółtka razem z cukrem ubijamy na gładką jasną masę. Dodajemy mąkę i również mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Uwaga: robimy to na 3-4 raty, za każdym razem delikatnie mieszając. Gotową masę rozlewamy do kokilek wysmarowanych masłem i kakao (fondant nie urośnie, więc ciasto powinno wypełniać kokilkę prawie w całości). Tak przygotowane kokilki wstawić do lodówki na minimum 20 minut (mogą tam też spędzić całą noc). Schłodzony fondant wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180°C. Pieczemy około 10 minut, licząc czas od momentu uzyskania przez piekarnik temperatury 180°C, pod koniec sprawdzając, czy ciastko jest już gotowe. Gotowy fondant powinno mieć na wierzchu chrupiącą, ściętą skorupkę. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez minutę. Potem przy użyciu noża delikatnie odsuwamy brzegi ciastka od foremek. Każdą foremkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyjmujemy fondant z foremki. Potem delikatnie znów odwracamy. Podajemy od razu, dodatkowo posypane cukrem pudrem i kakao, udekorowane listkiem mięty. Talerz dekorujemy truskawkowym sosem.

Sos truskawkowy

Składniki:

1/2 kg truskawek

6 listków mięty

1 łyżka brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem miksujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości