PRZYSTAWKA:
Wiejskie smaki
Smalec
Składniki:
- 1 kg słoniny
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Słoninę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Topimy na patelni, na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebule i jabłko drobno siekamy i dodajemy do słoniny, kiedy skwarki będą już swobodnie pływać w wytopionym tłuszczu i przybiorą lekko złoty kolor, (jeśli zrobimy to wcześniej skwarki będą gumowate). Całość mieszamy i dalej smażymy na wolnym ogniu, do momentu zeszklenia się cebuli. Doprawiamy szczyptą majeranku. Gotowy smalec przelewamy do glinianego naczynia, albo do czystych, suchych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Podajemy z chlebem.
Chleb
Składniki suche:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 1/2 łyżki soli
Składniki mokre:
- 5 dag drożdży
- 1 l ciepłej wody
- 1 mała łyżeczka cukru
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
W dwóch naczyniach mieszamy osobno suche i mokre składniki. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.
DANIE GŁÓWNE:
Tajskie doznania
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki czerwonej, tajskiej pasty curry
- 3 łyżki posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka startej limonki
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Na patelnię z podgrzanym olejem wykładamy pastę curry. Całość podgrzewamy około pół minuty. Mięso kroimy na drobne kawałki o szerokości około 5 cm, a następnie dodajemy do pasty curry. Zwiększamy ogień i smażymy, aż mięso dokładnie pokryje się pastą i zmięknie. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki mięsa i odstawiamy. Do woka dodajemy: kurkumę, czosnek sos rybny, limonkę i imbir oraz cukier i smażymy przez 10 sekund, mieszając. Dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i dusimy przez około 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy mięso. Całość dusimy przez 3 minuty. Posypujemy bazylią i jeszcze raz mieszamy. Podajemy z pokrojonym w plastry świeżym ogórkiem.
DESER:
Rozpuszczona baba
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 200 g masła pokrojonego w kawałki
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g rozpuszczonego masła
- kakao do posypania
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Foremki do pieczenia smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła i wstawiamy na chwilę do lodówki lub zamrażarki, aby masło stężało. Następnie każdą foremkę smarujemy drugą warstwą masła i od razu posypujemy kakao, dokładnie pokrywając ich środek W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i masło. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W drugiej misce jajka i żółtka razem z cukrem ubijamy na gładką jasną masę. Dodajemy mąkę i również mieszamy mikserem. Następnie dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Uwaga: robimy to na 3-4 raty, za każdym razem delikatnie mieszając. Gotową masę rozlewamy do kokilek wysmarowanych masłem i kakao (fondant nie urośnie, więc ciasto powinno wypełniać kokilkę prawie w całości). Tak przygotowane kokilki wstawić do lodówki na minimum 20 minut (mogą tam też spędzić całą noc). Schłodzony fondant wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 180°C. Pieczemy około 10 minut, licząc czas od momentu uzyskania przez piekarnik temperatury 180°C, pod koniec sprawdzając, czy ciastko jest już gotowe. Gotowy fondant powinno mieć na wierzchu chrupiącą, ściętą skorupkę. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez minutę. Potem przy użyciu noża delikatnie odsuwamy brzegi ciastka od foremek. Każdą foremkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyjmujemy fondant z foremki. Potem delikatnie znów odwracamy. Podajemy od razu, dodatkowo posypane cukrem pudrem i kakao, udekorowane listkiem mięty. Talerz dekorujemy truskawkowym sosem.
Sos truskawkowy
Składniki:
1/2 kg truskawek
6 listków mięty
1 łyżka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem miksujemy.