Przepisy MARCINA WILCZKA, sezon 5, Warszawa

Lizak z figą i tygrysem
Lizak z figą i tygrysem

PRZYSTAWKA:

Lizak z figą i tygrysem

Składniki:

  • 12 krewetek tygrysich
  • 8 fig
  • małe opakowanie sera koziego
  • opakowanie świeżej rukoli
  • 8 łyżek stołowych parmezanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli morskiej
  • sos balsamiczny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oczyszczone krewetki umieszczamy w marynacie przygotowanej z dwóch łyżeczek oliwy, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie krewetki smażymy z obu stron przez 6-7 minut. Górną część fig nacinamy płytko na krzyż, do środka wkładamy ser kozi i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy przez 13 minut w temperaturze 200°C. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Na papier do pieczenia wysypujemy starty parmezan formując kształt okrągłych lizaków. Ser pieczemy w temperaturze 190°C przez 4-5 minut. Krewetki podajemy na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym z pieczoną figą, parmezanowym lizakiem oraz sałatką z rukoli.

Sos do rukoli

Składniki:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka ząbków czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowym sosem, tuż przed podaniem polewamy rukolę.

DANIE GŁÓWNE:

Krwiste tango

Krwiste tango
Krwiste tango

Składniki:

  • 4 steki z rostbefu wołowego
  • pieprz czarny
  • 4 duże ziemniaki
  • 12 małych marchewek
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Steki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przewiązujemy je nitką lub cienkim sznurkiem, aby podczas smażenia nie zmieniły kształtu, a następnie przyprawiamy pieprzem z obu stron. Steki umieszczamy na dobrze rozpalonym grillu i smażymy przez około 5-6 minut z każdej strony. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie, bez obierania, owijamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, co jakiś czas odchylając folię i sprawdzając widelcem, czy już są miękkie. Po upieczeniu ziemniaki odwijamy z folii, nacinamy na krzyż i „otwieramy”. W powstałym zagłębieniu umieszczamy łyżkę masła, dekorujemy świeżym rozmarynem. Marchewki myjemy, obieramy, i umieszczamy w piekarniku wraz z ziemniakami. Pieczemy przez 30 minut, aż będą miękkie i delikatnie przyrumienione. Steki podajemy z pieczonym ziemniakiem, marchewkami i sosem Chimichurri.

Sos Chimichurri

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oleju dobrego gatunku
  • 1/3 - 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy na 30 minut.

DESER

Mango migdalenie

Pavlova Piña Colada
Pavlova Piña Colada

Spód

Składniki:

  • 3/4 szklanki migdałów blanszowanych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski. Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy migdały, obtaczamy w karmelu a następnie miksujemy, ale niezbyt drobno. Gotowa masę wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na masę migdałową wykładamy masę serową. Wierzch ciasta dekorujemy purée z mango. Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 160°C przez około 50-6-minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.

Masa serowa

Składniki:

  • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 4 małe jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki purée z mango

Sposób przygotowania:

Ser mieszamy z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

Do dekoracji

Składniki:

  • mus malinowy
  • pokruszone migdały
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Wierzch sernika dekorujemy pokruszonymi migdałami i startą skórką z limonki. Podajemy na talerzu udekorowanym malinowym musem i świeżą miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości