Przepisy MARCINA SZOSTAKA, sezon 5, Warszawa

Lazurowy bakłażan
Lazurowy bakłażan

PRZYSTAWKA

Lazurowy bakłażan

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 pomidory
  • liście świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • ser pleśniowy niebieski

Sposób przygotowania:

Bakłażana płuczemy, kroimy w plastry grubości 1 - 1 ½ cm, solimy i pozostawiamy na sitku przez około dwie godziny. Następnie osuszamy i obsmażamy z obu stron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekaną cebulę, cały czas mieszając, aby farsz się nie przypalił. Po około 10 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem cayene. Podsmażonego bakłażana układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez około pięć minut. Następnie otwieramy piekarnik i na każdy plaster bakłażana nakładamy farsz posypany startym serem pleśniowym. Zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przystawkę podajemy posypaną świeżo zmielonym pieprzem i udekorowaną liściem świeżej bazylii.

DANIE GŁÓWNE:

Browarowy przysmak

Browarowy przysmak
Browarowy przysmak

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 3 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 litra piwa
  • 1 łyżka miodu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Opłukane, przyprawione solą i pieprzem żeberka przekładamy do garnka, zalewamy wodą i chwilę podgotowujemy. Następnie każdy kawałek obsmażamy z obu stron i z powrotem wkładamy do garnka. Dodajemy podsmażoną na osobnej patelni, bardzo drobno posiekaną cebulę. Całość zalewamy piwem. Jak tylko piwo przestanie się pienić, dodajemy dużą łyżkę miodu oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 1 ½ -2 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

Pieczone ziemniaczki skropione oliwa z rozmarynem

Składniki:

  • 1-2 kg ziemniaków
  • rozmaryn suszony
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w łódeczki. Blachę polewamy odrobiną oliwy, aby warzywa nie przywierały. Na polanej oliwą blasze rozkładamy ziemniaki, które dodatkowo skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 35-45 minut.

Starte buraki podawane na zimno z papryką

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 szklanki cukier
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • pieprz, sól

Buraki ścieramy na grubej tarce, paprykę kroimy w cienkie paseczki. Do garnka wlewamy ocet cukier i olej, zagotowujemy. Do gotowej marynaty przekładamy stare buraki z papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy najlepiej na jeden dzień, aby smaki się dokładnie wymieszały.

DESER:

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego
  • 4 żółtka jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 kostki masła
  • 6 łyżek kakao
  • 3 paczki herbatników
  • opakowanie kremu czekoladowego do smarowania pieczywa

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i dalej mieszamy. Następnie dodajemy ser oraz aromat waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do osobnego naczynia odkładamy 1/3 masy, dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Na rozłożonym papierze do pieczenia układamy trzy rzędy herbatników. Na herbatniki wykładamy masę jasną, a następnie masę z dodatkiem kakao. Następnie podnosimy boki papieru, tak, aby zewnętrzne krawędzie herbatników się połączyły, a w przekroju powstał trójkąt. Gotowy deser zawijamy w folię i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie całość smarujemy czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości