PRZYSTAWKA:
Warzywna koloryzacja
Składniki:
- 1/2 kg kalafiora
- 180 g ziemniaków
- 1 niewielka cebula
- mały kawałek selera
- mały kawałek pora
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 litra delikatnego bulionu z jarzyn
- 1/2 litra mleka
- 30-40 g sera z niebieską pleśnią
- sól do smaku
- opcjonalnie naturalny błękitny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Cebulę, seler oraz pora kroimy w kostkę. Oliwę z masłem rozgrzewamy w garnku, do którego następnie wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z duszonymi warzywami. Mieszamy i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili dolewamy bulion i mleko. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszmy ogień i gotujemy do 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy ser pleśniowy, w razie konieczności doprawiamy solą. Na koniec barwimy powstały krem odrobiną błękitnego barwnika. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
DANIE GŁÓWNE:
Wołowa ondulacja babci Hildzi
Rolada
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 30 dkg boczku wędzonego
- 3 ogórki kiszone
- musztarda
- sól
- mąka zwykła
- 200ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Mięso dzielimy na 4 równe płaty i rozbijamy na cienkie plastry, które z jednej strony solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy nią mięso. Ogórki i boczek kroimy w słupki i układamy wzdłuż szerszej krawędzi rolady. Całość zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i 1/2 kostki margaryny. Rolady układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości mięsa (około 1 godziny). Pozostały na patelni tłuszcz zagęszczamy zawiesiną z mąki, wody i śmietany.
Kluski śląskieSkładniki:
- 5 łyżek oleju
- 1/2 kostki margaryny
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Ugotowanie ziemniaki ugniatamy i odstawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Dzielimy je w wysokiej misce na 4 równe części, po czym wyciągamy 1 część i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wyjętą część ziemniaków oraz żółtko i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kluski z charakterystyczną dziurką. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy do czasu wypłynięcia.
Roladę i kluski śląskie polewamy sosem i podajemy z czerwoną kapustą
DESER:
Malinowa mokra Włoszka
Składniki:
- 500 g zimnego sera mascarpone
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- 200 g malin
- 200 g biszkoptów
Sposób przygotowania:
Dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut. W drugiej misce ubijamy na sztywno serek mascarpone. Dodajemy ubite żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, aż powstanie krem. Na dnie szklanych pucharków układamy maliny, następnie krem, na wierzch kładziemy biszkopty. Deser wkładamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.