Przepisy Marcina Lutza, sezon 6, Warszaw

Warzywna koloryzacja.jpg
Warzywna koloryzacja.jpg

PRZYSTAWKA:

Warzywna koloryzacja

Składniki:

  • 1/2 kg kalafiora
  • 180 g ziemniaków
  • 1 niewielka cebula
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pora
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 litra delikatnego bulionu z jarzyn
  • 1/2 litra mleka
  • 30-40 g sera z niebieską pleśnią
  • sól do smaku
  • opcjonalnie naturalny błękitny barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Cebulę, seler oraz pora kroimy w kostkę. Oliwę z masłem rozgrzewamy w garnku, do którego następnie wrzucamy przygotowane warzywa. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z duszonymi warzywami. Mieszamy i smażymy przez minutę. Wsypujemy kaszę manną, po chwili dolewamy bulion i mleko. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszmy ogień i gotujemy do 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy ser pleśniowy, w razie konieczności doprawiamy solą. Na koniec barwimy powstały krem odrobiną błękitnego barwnika. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

Wołowa ondulacja.jpg
Wołowa ondulacja.jpg

DANIE GŁÓWNE:

Wołowa ondulacja babci Hildzi

Rolada

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 ogórki kiszone
  • musztarda
  • sól
  • mąka zwykła
  • 200ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Mięso dzielimy na 4 równe płaty i rozbijamy na cienkie plastry, które z jednej strony solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy nią mięso. Ogórki i boczek kroimy w słupki i układamy wzdłuż szerszej krawędzi rolady. Całość zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i 1/2 kostki margaryny. Rolady układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości mięsa (około 1 godziny). Pozostały na patelni tłuszcz zagęszczamy zawiesiną z mąki, wody i śmietany.

Kluski śląskieSkładniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Ugotowanie ziemniaki ugniatamy i odstawiamy do wystudzenia, ale nie całkowitego. Dzielimy je w wysokiej misce na 4 równe części, po czym wyciągamy 1 część i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy wyjętą część ziemniaków oraz żółtko i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kluski z charakterystyczną dziurką. Kluski wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy do czasu wypłynięcia.

Roladę i kluski śląskie polewamy sosem i podajemy z czerwoną kapustą

Malinowa mokra Włoszka.jpg
Malinowa mokra Włoszka.jpg

DESER:

Malinowa mokra Włoszka

Składniki:

  • 500 g zimnego sera mascarpone
  • 8 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g malin
  • 200 g biszkoptów

Sposób przygotowania:

Dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut. W drugiej misce ubijamy na sztywno serek mascarpone. Dodajemy ubite żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, aż powstanie krem. Na dnie szklanych pucharków układamy maliny, następnie krem, na wierzch kładziemy biszkopty. Deser wkładamy do lodówki na 3 godziny. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości